Mostná-autobusová zastávka-smog

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

V riešení
meno
Veronika Bachratá 01. februára 2023

Dobrý deň, chcem upriamiť vašu pozornosť na zastávku mestských aj prímestských spojov A.Bernolaka, pod mostom na konci Bulváru.
Na prvý pohlad je priestor veľkorysý s vizualne zaujímavou architektúrou. Problém je hluk, smog a bezpečnosť. Akustika tohto miesta neomylne vedie všetok zvuk prechádzajúcich aut na miesto kde čakajú cestujúci. Smog a špina z aut idú tiež rovno na cestujúcich. Navyše hneď vedľa rýchlo idúcich aut s malým rozhladom a stenou za chrbtom sa človak necíti dvakrát bezbečne.
Zastávka je dobre situovaná, a má vetlký potenciál prilákať ludí k hromadnej doprave. Len to bude potrebovať kvalitnú archtektúru. Nie len vizuálne.

01. február 2023

Roman Šimo

Smog bude žiaľ pre Žilinu bežný jav aj koli svojej polohe a poveternostným podmienkam veľmi dlho ešte pravdepodobne. Nájsť lepšie miesto na zastávku, bude asi ťažké. Ja len obdivujem ľudí v tomto, ktorí v blízkosti cesty bývajú.
02. február 2023

Veronika Bachratá

Asi som sa nepresne vyjadrila. To miesto na ktorom je zastávka nie je zle. Len ho treba vylepšiť. Priestor tam na to je. Ak sa to dobre vymyslí, ani to nemusí byť drahé.
S tým smogom máte pravdu. Žilinská kotlina je proste kotol. Ale vyskúšajte si niekedy rozdiel medzi tým aký je vzduch hore pri knižnici a potom dole na tej zastávke. Tam to máte rovno z prvej ruky.
02. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pani Bachratá, ďakujeme za podnet. Autobusová zastávka Mostná je súčasťou projektu rekonštrukcie „Nový Bulvár“. Tento projekt má vydané územné rozhodnutie a pokračuje sa v projektovaní. Zastávka má prejsť rozsiahlou rekonštrukciou, kde podmienkou mesta bolo, okrem estetiky, aj zvýšenie akustickej pohody. Súčasťou plánu má byť taktiež vyriešenie bezbariérového prístupu pomocou výťahu a prestrešenie schodiska. Mesto Žilina
Kto? Útvar hlavného architekta mesta Žilina

Mgr. Martina Brnčalová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
02. február 2023

Roman Šimo

Pani Veronika, verím, že horšie to je práve pod tým mostom. Mnohokrát som premýšľal nad tým, že podmienky, vrátane bezbariérovosti, sú tam asi nie celkom vyhovujúce. Podľa odpovede z mesta ale vidieť, že existuje nádej na zlepšenie.
03. február 2023

Veronika Bachratá

Dakujem za odpoved, tesima ma ze mesto ma uz tento problem podchyteny. Drzim palce pri vybere projektu, a zelam bezproblemovu realizaciu.
Pan Roman, dakujem aj za vas zaujem. Uplne s vami suhlasim.

Odkladam si sem link na vitazne navrhy: https://www.obstarame.sk/novy-bulvar-zilina
Bude aj nejaky priestor na verejne pripomienkovanie?
07. február 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, v otázke pripomienkovania sa treba obrátiť priamo na Útvar hlavného architekta mesta Žilina. Email: [email protected]. Mesto Žilina
Kto? Útvar hlavného architekta mesta Žilina

Mgr. Martina Brnčalová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania