Na Malý Diel-zviera-túlavé

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

V riešení
meno
Ľubomír Hagara 23. júla 2023

Dobrý deň pán primátor a celé vedenie Mesta Žilina,
moja manželka sa dnes 18.07.2023 o 08:30 hod počas prechádzky so psom dostala pri Partizánskom cintoríne na Bôriku do konfliktu so samicou diviaka s niekoľkými mladými. Samica sa v prítomnosti psa cítila ohrozená a proti manželke "vyštartovala". Manželka je našťastie v pomerne dobrej kondícií, takže sa jej rýchlym útekom podarilo z miesta dostať preč ale utrpela pomerne silný šok. Upozorňujem, že k stretu s diviakom došlo na asfaltovej komunikácií a nie v nejakých neprístupných kríkoch. Diviaky sa voľne potulujú po uliciach. Sme obyvateľmi tejto štvrte, takže odporúčania mesta o tom, že by sme nemali navštevovať lesopark sú pre nás nerealizovateľné, nakoľko lesopark je súčasťou nášho bydliska. Žiadame okamžité riešenie!!! Hagara

23. júl 2023

Roman Šimo

Doteraz, čo boli uverejnené strety s diviakmi na území Žiliny, mali priebeh za účasti psa. Uvedomujem si, že sa jedná o doteraz netradičný výskyt diviakov v blízkom lesoparku. Je to les a tam žije okrem niekedy bezdomovcov aj zver. Mne napríklad nad OC Dubeň nedávno vybehla cez cestu krásna vysoká zver. Samozrejme, zver je samozrejmosťou vidieť ju často v noci alebo skoro ráno. Je potrebné zvýšiť pozornosť a práve konflikt psa a diviaka určite situáciu zhoršuje. Chápem ale osobné pocity po nepríjemnej situácii. Už sa zdalo, že diviaky sa stiahli preč. Horšie bude, ak sa diviaky v lesoparku udomácnia aj s ďalšími generáciami. Hádam sa pokúsi mesto opäť situáciu vyriešiť, zatiaľ bez strieľania.
24. júl 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Hagara, situácia s diviakmi nás mrzí. Zástupcovia mesta sa z našej iniciatívy stretli zo zástupcami poľovníkov, ktorí došli k záveru, že zvieratá treba odloviť. Má sa tak udiať v krátkej dobe. Ako mesto v tejto veci nevieme viac urobiť, pretože odlov môžu riešiť výlučne poľovníci. Mesto odlov nevykonáva, ani nevydáva povolenia na odlov. Veríme, že situácia sa v krátkom čase vyrieši. S pozdravom, Mesto Žilina.

Mgr. Martina Brnčalová - Odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou
24. júl 2023

Martin

Čo tak riešiť problém koncepčne a začať zver odchytávať a STERILIZOVAŤ, aby sa toľko nemnožila a držala sa jej populácia na únosnej úrovni? To by bol kompromis medzi dvomi skupinami ľudí - jedni požadujú okamžitý odlov, druhí chcú zvieratá za každú cenu zachrániť. Alebo sa to takto nedá?
11. august 2023

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Slovenská poľovnícka komora
11. august 2023

Odkaz pre starostu

Zmena zodpovednosti za podnet na: Iný subjekt

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania