J. M. Hurbana-doplnenie inventáru pamiatky (Rosenfeldov palác)

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý

Rosenfeldov palác je krásna pamiatka. Inventár interiéru je však minimálny. Zachovala sa iba minimálna časť pôvodného nábytku. Či však by mesto nemohlo pristúpiť k postupnému doplneniu nábytku a iných exemplárov. Vytvorenie kópií podľa prípadných, z histórie objektu zachovaných záznamov či aj dať zhotoviť autentické figuríny majiteľov paláca v dobe, kedy bol obývaný. V súčasnosti je totiž interiér budovy väčšinou úplne prázdny. Okrem výstav a diskusií, by mohla byť táto pamiatka oveľa väčším lákadlom pre domácich a turistov. Rekonštrukcia, ktorá pred rokmi prebehla , bola myslím si len prvý krok k zvýšeniu atraktivity centra mesta.

17. august 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň pán Šimo,

Rosenfeldov palác a jeho zariadenie je pôvodné a výlučne to, ktoré sa zachovalo. Už v rámci pamiatkového výskumu, pracovných stretnutí a diskusie medzi KPÚ a Mestom Žilina o jeho budúcom vzhľade a funkcii existovala odborná, ale aj praktická zhoda „nekonzervovať“ priestor pre určitý účel.
Nevyhnutnou prioritou bolo ponechanie možnosti ho využívať ako multifunkčný priestor. Od toho sa odvíja aj súčasné fungovanie. To poskytuje bohatý program v rámci kultúrneho centra, je využívaný nie len interiér, ale množstvo podujatí sa deje aj v záhrade. Súčasťou paláca je Knihárska dielňa Lidy Mlichovej, stála expozícia Bábky v podkroví, knižnica, študovňa v zimnej záhrade... Samotné priestory sú súčasťou galérie, ktorá má taktiež svoje požiadavky na to, aby mohla fungovať pre tieto, ale aj iné účely.

Pre viac informácií o programe a aktivitách Rosenfeldovho paláca odporúčame sledovať https://rosenfeldovpalac.sk/. Srdečne Vás pozývame na podujatia. Mesto Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania