M. R. Štefánika-zvislá značka-chýbajúca

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý

na križovatkách na novej cyklotrase chýbajú značky určujúce prednosť v jazde pre cyklistov idúcich v protismere

31. august 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, bol pridelený zodpovedným osobám na preverenie. Mesto Žilina
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia
31. august 2023

Michal

konkretne tato križovatka je s ulicou Na zavazi, auta z ulice Na zavazi majú znacku daj prednost v jazde, ale pre cyklistu prichadzaju z prava, a cyklista tabulu o prednosti nema
31. august 2023

Martin

Na podobný problém som na Odkaze pre starostu upozorňoval aj v súvislosti s jednosmerkami na Bôriku. Za rok ani len neodpovedali.
18. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, vodič prichádzajúci po ul. na Závaží má jasne definované dopravné značenie, a to DZ č. 201 Daj prednosť v jazde!, č. 215 Zákaz odbočenia vpravo doplnené o dodatkovú tabuľku - č. 507 Okrem cyklistov. Naviac je pred týmito DZ umiestnená ďalšia DZ č. 143 upozorňujúca na zvýšený pohyb cyklistov.
Vodič, ktorý pozná aktuálne dopravné predpisy a aktuálnu vyhlášku by mal vedieť, že pri jazde s vozidlom po ul. Na závaží smerom na ul. M.R. Štefánika dáva prednosť v jazde aj cyklistovi idúcemu v riadne vyznačenom cyklistickom pruhu, prípadne v cyklokoridore, nielen vozidlám prichádzajúcim sprava po ul. M. R. Štefánika.
Dopravné značenie je teda osadené správne, samozrejme aj podľa vypracovanej a odsúhlasenej projektovej dokumentácie. Mesto Žilina
18. september 2023

Martin

Skúste teraz, prosím, odpovedať, podľa akého značenia sa má riadiť cyklista, ak ide v protismere. Keďže tam nemá žiadnu značku, mal by dávať prednosť sprava. Lenže auta sprava dávajú tiež prednosť. Myslím, že o tom celý podnet je.
21. september 2023

Michal

vážené mesto Žilina, popísali ste perfektne stav pre vodiča prichádzajúceho z ul. Na závaží, ale podnet sa tyka cyklistov idúcich po Stefanikovej ulici. Tí nemajú značku o prednosti a teda keď prichádzajú do križovatky nemajú ako vedieť kto má prednosť, riadia sa teda pravidlom pravej ruky a majú dať prednosť sprava, teda autám Na závaží. Že je to v súlade s projekt. dokumentáciou je irelevantné nakoľko je súčasný stav mätúci. prosím adminov o opätovné otvorenie podnetu
22. september 2023

Michal

na krizovatke s ulicou D.Dlabaca takato znacka osadena je
25. september 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, na doplnenie k vyššie uvedenému a následnému uzavretiu podnetu, platí od 1.3.2022 novela zákona o cestnej premávke, v ktorej sa hovorí aj o:
- Vodič nesmie okrem iných ohrozovať ani cyklistov na cestičke pre cyklistov a cyklistov pri odbočovaní, pri vchádzaní na cestu a pri otáčaní alebo cúvaní.
- Vodič, ktorý prichádza do križovatky po vedľajšej ceste , je povinný dať prednosť v jazde vozidlám a ostatným účastníkom cestnej premávky prichádzajúcim po hlavnej ceste vrátane cyklistov idúcich súbežne s hlavnou cestou
- vodič, ktorý prichádza do križovatky po vedľajšej ceste označenej dopravnou značkou „Daj prednosť v jazde“ alebo „Stoj, daj prednosť v jazde“, je povinný dať prednosť v jazde vozidlám a ostatným účastníkom cestnej premávky prichádzajúcim po hlavnej ceste vrátane cyklistov idúcich súbežne s hlavnou cestou.

Z uvedeného a ďalších nariadení novely zákona je zrejmé, že sa zaviedlo pravidlo o tom, že na križovatkách si aj súbežne vedúca cestička pre cyklistov “drží” prednosť cesty, vedľa ktorej vedie. Z tohto vyplýva, že cyklista idúci po cyklotrase (aj M.R.Štefánika) má prednosť pred vozidlami vychádzajúcimi z vedľajších komunikácií a označenie hlavnej cesty by bolo len duplikáciou nariadení zákona. Inou situáciou je fotografia z križovania ulíc D. Dlabača a ul. M.R.Štefánika, kde cyklotrasa križuje hlavnú cestu, čiže je správne zvislým dopravným značením aj informovaný cyklista o tom že má dať vozidlám na hlavnej ceste prednosť.

Mgr. Martina Brnčalová, Odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, Mestský úrad Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania