Smreková-jazda auta na výkup papiera po chodníkoch

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Jozef 15. februára 2019

Vozidlá súkromných spoločností ( minimálne 2 ) vykupujúcich papier pravidelne jazdia po chodníkoch napriek tomu, že obytné bloky sú vybavené dvomi vchodmi, kde druhý vedie priamo k príjazdovej komunikácii. Je pekné, že ľudia recyklujú, avšak minimálne 2x týždenne tieto vozidlá prechádzajú po chodníkoch. Ak vozidlo odstavia znemožňujú tým využívanie chodníka chodcami nakoľko vozidlo zaberá celú šírku, ak ho chcete obísť napr. s detským kočíkom musíte cez trávnik ( blato, prípadne snehový závej )
Majú tieto spoločnosti oprávnenie jazdiť po chodníkoch ? Poplatky mestu? Kontrola MP? ( Dochádza k ďalšiemu poškodzovaniu už aj tak poškodenej, alebo novej asfaltovej vrstvy ).
Ak majú záujem vykupovať papier nech si zvolia konkrétne pevné miesto na jednotlivej ulici, kde budú činnosť vykonavať.

16. február 2019

Jozef

auto viac krát prešlo po kvetinových zákonoch. Je dlhé a v oblukoch sa nevytoči. Isty čas už chodili vonkajším okruhom, ale toto je pre nich pohodlnejšie.
16. február 2019

Jozef

V miestach kde nemôžu prejsť s vozidlom po chodníku, kvôli konárom zo stromov, surovo prechádzajú po trávniku a pod. Bolo by dobré aby sa zodpovední pracovníci prišli pozrieť na vyjazdené koľaje vedľa chodníkov a krížom cez trávnik. Zároveň na Ul. Smreková došlo k poškodeniu svojpomocne vybudovaného oplotenia detského ihriska...
19. február 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. V tomto prípade bude kontaktovaný prevádzkovateľ vozidla s výzvou k podaniu vysvetlenia. Tiež bude snahou Mestskej polície Žilina dosiahnuť, aby škody, ktoré vznikli na verejnej zeleni zodpovedná osoba alebo organizácia odstránila a uviedla priestranstvo do pôvodného stavu. Občanom je potrebné pripomenúť, že najefektívnejší spôsob akým môžu podobné konanie nahlásiť je prostredníctvom telefónnych čísiel 159 a 041/5621166. Samozrejme najideálnejšie je to v čase, keď ku potenciálne protiprávnemu konaniu dochádza, aby sme mohli situáciu hneď riešiť. Mesto Žilina
Kto? Mestská polícia Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
22. február 2019

Jozef

Ak by sa hliadka MP presúvala v tejto lokalite peši a všímala si odkazy a čítali aj vylepené letáky na vchodoch urobili by si vlastný plán kontrolnej činnosti, nakoľko na letákoch je uvedený dátum aj časy kedy sa vozidlá budú v lokalite pohybovať...
04. marec 2019

Jozef

AKO BOL PODNET VYRIESENY? KONKRETNY PRIPAD PRIAMO S PACHATELOM PRIESTUPKU - PRIESTUPCA MA TEL.CISLO ZVEREJNENE NA VOZIDLE AJ NA LETAKOCH, KTORE NEOPRAVNENE ROZŠIRUJE DO POSTOVYCH SCHRANOK A VYLEPUJE AJ MA MIESTACHCH KDE TP DOVOLENE NEMA? V MESTE ŽILINA VEREJNE ZVEREJNENE POSTIHY NEEXISTUJÚ?
15. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Pán Jozef, zatiaľ nemáme informáciu o výsledku šetrenia. Zákon za určitých okolností povoľuje parkovanie na chodníku a situáciu môžeme riešiť len v zmysle právnych predpisov. Skutočne najlepšie riešenie je privolať hliadku v momente, keď máte podozrenie zo spáchania priestupku, aby mohla byť situácia posúdená priamo na mieste. Neskoršie posudzovanie a dokazovanie je náročnejšie. V niektorých prípadoch riešenia takýchto podnetov si obyvatelia túto službu pochvaľovali a nechceli ju obmedziť. Takže zrejme nie je možné vyhovieť každému. Samozrejme ak vodič preukázateľne nedodržiava predpisy budeme postupovať v súlade so zákonom. Slovenská obchodná inšpekcia uvádza, že vhadzovanie letákov do schránok sa nepovažuje za porušenie zákona o reklame, nakoľko sa nejedná o adresné šírenie reklamných materiálov.

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
02. september 2019

Matúš 👍

Posledná odpoveď bola pred takmer pol rokom. Nastalo nejaké zlepšenie? Podnet by sa potom mohol uzavrieť.
02. september 2019

Matúš 👍

Ak nastalo zlepšenie s jazdením po chodníkoch, malo by to súvis s vyriešením ďalsieho podnetu zo Soliniek:
10. január 2020

Daniel Divinec

Platanová-trávnatá plocha-vyjazdené koľaje

auto na vykup papiera jazdi po chodnikoch a travnatych plochach. Žiadam o vyriešenie tohto dlhotrvajúceho problému v rámci celej Žiliny

Poznámka administrátora: Aktualizácia vznikla zlúčením duplicitného podnetu z februára 2019.
10. január 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
10. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, v situáciach, kedy občan zaznamená porušenie ustanovení Zákona o cestnej premávke je potrebné, aby okrem príspevku do aplikácie odkazprestarostu.sk, telefonicky kontaktoval Mestskú políciu Žilina na telefónnych číslach 041/5621166, prípadne 159. Po obdržaní oznámenia, bude na uvedené miesto vyslaná hliadka MP, ktorá môže vzniknutú situáciu preriešiť priamo na mieste. Mesto Žilina.
Kto? Mestská polícia Žilina, Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
03. marec 2020

Katarína

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený
03. marec 2020

Matúš 👍

Katarína, kontaktovali ste mestskú políciu?
07. máj 2020

Katarína

Fotené dnes. 159 som volala, ale príchod hliadky MP som nepostrehla. Osobne si myslím, že toto ani nie je dlhodobé riešenie. Po chodníkoch sa tu na aute premáva kdekto- či už osobné autá, alebo dodávky, videla som tu už takto jazdiť aj taxík či kuriéra. A samozrejme auto vysypávajúce malé smetné nádoby(to si to rado strihne cez hocijaký trávnik). Kým by prišla hliadka MP tieto autá sú už dávno preč. Potom to tu aj tak vyzerá- vyjazdené koľaje, blato na chodníkoch, chodníky síce s novým asfaltom, ale tento po okrajoch praská a prepadá sa.
13. november 2020

Roman Šimo

Neviem, ako je to tam riešené, ale nedá sa z druhej strany paneláka po ceste? Predpokladám však, že Solinky sú celé tak zahustené, že je to asi problém a dodávka zablokuje celú lokalitu.
16. október 2021

Matúš 👍

Vie niekto posúdiť zmenu?
19. október 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

podnet sme opäť preposlali samospráve s prosbou o vyjadrenie k aktuálnemu stavu.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
22. august 2023

Matúš 👍

Nastala zmena?
20. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, keď občan zaznamená porušenie ustanovení Zákona o cestnej premávke je potrebné, aby okamžite telefonicky kontaktoval Mestskú políciu Žilina na telefónnom čísle 159. Po obdržaní oznámenia, bude na uvedené miesto vyslaná hliadka MP, ktorá môže vzniknutú situáciu preriešiť priamo na mieste. Podnet uzatvárame na portáli Odkaz pre starostu. Ak budete chcieť opätovne riešiť podnet, zadajte ho prostredníctvom webovej stránky mesta Žilina - ikona Podnet pre mesto. Mesto Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania