Národná-neporiadok vo verejnom priestranstve (podchod)

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Vlado Bača 20. februára 2019

Podchod na železničnú stanicu nie je dobrou vizitkou mesta. Možno, že to nepatrí mestu ale obyvateľa alebo návštevníka mesta to nemusí zaujímať.
Čo sa s tým dohľadnej dobe urobí, aby sa to pravidelne udržiavalo?

22. február 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Mesto Žilina má v správe len časť podchodu smerom od Národnej ulice. Dňa 22.2.2019 sme túto časť kompletne vyčistili aj vydezinfikovali. Bežnú údržbu tu vykonávame pravidelne.
Schody, ktoré sú na fotografii sú v správe Železníc SR. Podľa dostupných informácií je na podchode plánovaná celková rekonštrukcia, ktorú budú realizovať Železnice SR v rámci projektu modernizácie železničného uzla Žilina. Predpokladaný termín je v roku 2021.


Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
22. február 2019

Vlado Bača

Takže, ak som dobre pochopil, tak do r. 2021 bude "takáto vizitka" mesta bežným javom.
Potom by som navrhoval, aby sa tam umiestnil oznam v tom znení, že Mesto Žilina za poriadok na tomto verejnom priestranstve nezodpovedá.
01. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Súhlasíme, že súčasný stav podchodu nie je peknou vizitkou Žiliny. Mesto sa však nemôže starať o cudzí majetok. Každý subjekt je povinný starať sa o svoj alebo jemu zverený majetok, preto je v tejto veci potrebné kontaktovať Železnice SR. Pre doplnenie uvádzame, že časť podchodu, ktorá patrí pod správu mesta sme kompletne vyčistili.

Mesto Žilina
01. marec 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
na základe odpovede samosprávy podnet preposielame ŽSR.

Juraj Hurný
[email protected]
08. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

kompetentný útvar ŽSR preveril vlastníctvo označeného priestoru v podchode (znečistený priestor).

Hranica časti podchodu, ktorú spravujú ŽSR je od stĺpu, kde je umiestnená pamätná tabuľa, smerom k nástupištiam. Predmetný označený priestor (znečistený priestor) nie je v správe ŽSR, ale v správe mesta Žilina, ktoré zodpovedá za jeho čistotu.

Želám pekný deň!

Ing. Ľubomír Mitas
Železnice Slovenskej republiky
16. jún 2020

Roman Šimo

Odfotil som iba schody na strane mesta, no železnice to tam majú horšie. Vtáctvu sa tam asi darí podľa toho, čo môže človek vidieť.
17. jún 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
22. september 2020

Roman Šimo

Bez výraznejšej zmeny. Je to určite nedodržanie základných hygienických podmienok v priestore podchodu. Treba veriť, že si mesto a železnice už vysporiadajú svoje vlastníctvo v jednotlivých častiach podchodu. Neviem, či by to prešlo hygienickou kontrolou.
26. február 2021

Roman Šimo

Už si nepamätám výsledok, no minulý rok som sa obrátil na RÚVZ s tým, že v podchode nie sú podmienky hygienického štandardu. Zmena zatiaľ nenastala. Ja sa čudujem, že podchod nebol ani uzavretý. Zateká tam, vlhko a tieto pozostatky vtáctva. Dnes som skoro "zomrel", keď všade naokolo bolo cítiť moč. "Vitajte v Európskom meste kultúry!"
01. júl 2021

Roman Šimo

Momentálne po rekonštrukcii je mestská časť podchodu v celkom dobrom stave, čo sa týka znečistenia.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania