Námestie Ľ. Štúra-reklama-vylepené plagáty

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

V riešení
meno
Matej 20. februára 2019

Po celom meste su vylepene nalepky s reklamou na taxisluzby. Najma v okoli nakupnych centier a na zastavkach MHD. Najviac ich je asi oproti mestskemu uradu na parkovisku pri VUB. Sam tieto nalepky davam dole kade chodim, ale stale pribudaju. Odporucal by som mestu, aby ocistilo verejny priestor od tejto nelegalnej reklamy, aby mesto nevyzeralo spinavo. Naklady na odstranenie vyfakturovat prislusnym taxisluzbam, a to aj opakovane, aby si na vylepovanie nelegalnej reklamy tolko nezvykali.
P.S: Fotku nemam, ale v tomto formulari sa vyzaduje. Odfotil som lokalitu cez google street view, vtedy tam ale tolko nalepiek nebolo, kolko je tam dnes.

20. február 2019

Jozef

Riešenie jednoduché - Správny orgán rozhodnutím dá pokutu min. 500€ na 1x priamo majiteľovi taxislužby. 2x 1000€ a 3x = Zákaz výkonu činnosti v lokalite mesta Žilina. Vylepujú tieto reklamné nálepky vodiči taxislužby, ale pre Mesto Žilina ani orgánov v MP nieje problém zistiť prevádzkovateľov - majiteľov taxislužieb... Čo Vy na to???
20. február 2019

Jozef

NEPOVOLENÁ REKLAMA...
01. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Podnet bol poslaný zodpovedným osobám na vyjadrenie.
Kto? Odbor životného prostredia MsÚ Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
06. marec 2019

Matej

Dnes som isiel okolo, vyzera to tam takto. Nelegalna reklama dalej pribuda. Zial, povodny obrazok v tomto podnete sa mi uz aktualizovat neda.
06. marec 2019

Matej

Dalsi obrazok toho isteho miesta... Mimochodom, treba si posvietit na nalepky aj v okoli Auparku, na stlpoch ich uz je tolko, ze sa dalsie ani nezmestia. A na sidliskach sa najnovsie rozmaha ista firma "moj taxi", lepia take papierove nalepky, co nejdu dole...
14. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Súhlasíme, že takáto forma reklamy nie je estetická a na mnohých miestach kazí celkový vzhľad mesta. Žiaľ, je veľmi ťažké tomu zabrániť, aj po odstránení sú opakovane vylepované. Kontaktovali sme Mestskú políciu Žilina, ktorá prostredníctvom zistených telefónnych čísiel na nálepkách propagujúcich taxi služby vyrozumela zodpovedných pracovníkov, aby sa v záujme doriešenia zisteného priestupku (§ 47/1,d, zákona 372/90 Zb. o priestupkoch) dostavili na úradovňu mestskej polície. Zistené priestupky sa môžu riešiť len v zmysle zákona a to platí aj pre výšku prípadných pokút. Mesto Žilina
Kto? Mestská polícia Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
14. marec 2019

Matej

Dakujem za odpoved,
myslim si, ze tak, ako mesto zabezpecuje cistenie chodnikov od smeti a pod. (zamestnancami udrzby), ze by mohli cistit mesto aj od nalepiek. Ked budu taxikari vidiet, ze ich reklama sa tam neohreje viac ako par dni, aj sami s vylepovanim prestanu.
18. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Smetný kôš, ktorý bol celý polepený nálepkami sme vymenili za nový. Na pôvodnom sa pokúsime nálepky odstrániť a potom ho umiestnime v inej lokalite. Odstraňovanie nálepiek je veľmi náročné a často sa ich ani úplne nepodarí odstrániť.

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
18. marec 2019

Matej

Dakujem a ocenujem snahu, ale vymena jedneho smetneho kosa problem nevyriesi. Musim pripomenut, ze tento podnet sa tyka celeho mesta, nielen odfoteneho miesta oproti mestskemu uradu. Najnovsie sa v meste vylepuju nalepky "keram taxi", take zlte okruhle, tiez ich likvidujem kade chodim, ale nestaci to.
Uvital by som nejake komplexnejsie riesenie. Nevadi, ze nalepky sa niekedy uplne odstranit nedaju (ostavaju po nich lepkave miesta), podstatne je, ze tam nebudu svietit a kazit dojem z mesta. Nieco proste spravit treba. Dobre by bolo, keby si pracovnici mesta vsimali okolie, nalepky si odfotili, a potom podali podnet na mestsku policiu, nech sa to riesi zakonnym sposobom. Ked sa to bude robit opakovane, taxikari si uvedomia, ze nemozu zaspamovavat mesto reklamou a sami prestanu.
Najcastejsie su nalepky na zastavkach MHD. Tu mi napadlo jedno mozne riesenie: na tabuliach s cestovnym poriadkom by mohli byt kontakty na taxisluzby, ktore si to zmluvne dohodnu s DPMZ. Pracovnici DPMZ by kontrolovali zastavky (staci v case, ked sa menia cestovne poriadky a aj tak musia tabule prelepit) a nelegalne vylepene nalepky davali dole a udavali neposlusne taxisluzby na mestsku policiu.
24. marec 2019

Matej

Dnes vyzera vas vymeneny kos takto - zas je polepeny reklamami.
Mimochodom, odporucam pozriet sa do parku L. Stura. Nove lampy, a uz je na kazdej jednej reklamna nalepka na "Taxi Zilina".
27. marec 2019

Matej

Hned vedla...
11. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Mestská polícia v rámci svojich kompetencií rieši priestupky v zmysle §47/1d, Zák. 372/1990 Zb. nasledovne: V prípade, že je zistený páchateľ priestupku /pôvodca znečistenia/ je tento v zmysle zákona riešený blokovou pokutou do výšky 33 € a následne je s ním spísaná zápisnica, ktorou sa zaväzuje znečistenie odstrániť do presne stanoveného termínu.
Ak však tento páchateľ nie je hodnoverne zistený, resp. mu nie je možné objektívne preukázať zodpovednosť za protiprávne konanie, zákon neumožňuje riešiť osoby, alebo organizácie len na základe vzťahu k obsahu uvedenom na vylepovaných prospektoch.

V tomto prípade boli osoby predvolané, nebolo však možné hodnoverne dokázať vylepovanie nálepiek. MP môže konať len v zmysle zákona a nie na základe domnienky. Ideálna situácia je ak je páchateľ priestupku prichytený priamo pri čine. Súhlasíme, že takáto forma reklamy kazí vzhľad verejných priestranstiev, ale odstraňovanie je naozaj náročné a neefektívne. Mnohé nálepky sú vyrobené tak, aby sa nedali ľahko odlepiť a musia sa odstraňovať chemickými prípravkami. Ak sú nálepky odstránené, tak za krátky čas sú znovu vylepené. Nový kôš, ktorý sme osadili bol za dva dni opäť polepený. Tu neplatí, že poskytovatelia služieb prestanú, veľmi dobre si uvedomujú potrebu reklamy a tiež možnosti postihu vyplývajúce zo súčasného priestupkového zákona.

Prosíme všetkých občanov, ktorí uvidia "vylepovačov nálepiek" pri ich nelegálnej činnosti, aby to nahlásili mestskej polícii na tel. čísle 159 alebo 041/56 21 166.


Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
11. apríl 2019

Matej

OK, zakon je bezzuby - to som si aj myslel. Co treba na to, aby sa to zmenilo? Musi mesto prijat nejake vseobecne zavazne nariadenie? Alebo treba zatlacit na zakonodarcov v parlamente?
15. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Pre doplnenie uvádzame stanovisko Dopravného podniku mesta Žiliny s.r.o. k návrhu uviesť na tabuliach s cestovným poriadkom kontakty na taxi služby, pričom pracovníci by zastávky kontrolovali a nelegálne vylepené nálepky odstraňovali:
"DPMŽ poskytuje služby vo verejnom záujme v oblasti mestskej hromadnej dopravy. Nesúhlasíme s uvedeným nápadom, pretože považujeme za nesprávne vynakladať akékoľvek náklady ani akúkoľvek činnosť pre súkromné spoločnosti. Na cestovných poriadkoch môžu byť len informácie priamo súvisiace s prevádzkovaním MHD. Vedenie DPMŽ nesúhlasí, aby bola na zastávke akákoľvek informácia o inej doprave ako tej, ktorá môže zastavovať na zastávke v zmysle licencie alebo povolenia na zastavovanie. V priestore zastávky taxislužba ani nesmie stáť."


Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
07. marec 2020

Roman

Aktuálne vyzerajú byť niektoré reklamné nálepky čiastočne strhnuté. Novšie, akoby chýbali. Súhlasím, že to tam nevyzerá byť pekný vstup k mestskému úradu a mali by si to uvedomiť aj tí, čo ich vylepujú. Stav sa opakuje a je naozaj asi ťažké dokázať vinu konkrétnych ľudí. Možno sa tým môže podnet uzavrieť., alebo až po prípadnom očistení. Nechám na zváženie. Múr asi patrí pod VÚB banku.
07. marec 2020

Matej

Roman, tento podnet sa tyka v podstate celeho mesta, tam pri mestskom urade je to len ako priklad, taka najhorsia lokalita. Nemyslim, ze sa tento podnet niekedy uzavrie k spokojnosti obcanov, lebo chut ozaj to riesit na strane mesta akosi chyba.
07. marec 2020

Roman Šimo

Poznámka: Námestie Ľ. Štúra žiaľ zaniklo a bolo nahradené ul. Antona Bernoláka.
07. marec 2020

Roman Šimo

Chápem, že je to problém v celom meste. Niekde viac a niekde menej. Keby sme boli národom, ktorý si váži spoločný majetok a nielen ten svoj, nemuseli by sme riešiť takéto veci. V tejto krajine si minimálne tridsať rokov každý robí čo chce. Hore nie sú vzory, zákony deravé, slabé pokuty. No, uvidíme.
09. marec 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
01. apríl 2021

Matej

Vazena samosprava,
akosi vyse roka nic, a taxikari si dalej robia z mesta reklamnu plochu.
Mimochodom, u nas na Solinkach nalepky vzdy strhavam a uz dost dlho nepribudaju. To je dokazom, ze ked sa budu odstranovat a nepolavi sa v tom, problem sa tym vyriesi. Najdite si nieco o "teorii rozbiteho okna". Da sa aplikovat nielen na tento problem, ale na vacsinu, ktore hlasia obcania na tomto portali.
Ake zmeny su potrebne, aby sa tento problem dalej riesil?
16. jún 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
30. január 2024

Roman Šimo

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený aspoň pri VÚB na stĺpe...
30. január 2024

Matej

Ano, na stav s reklamnymi nalepkami sa kasle... po celom meste, a potom to vyzera tak ako na fotkach.
30. január 2024

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve.

S pozdravom

administrátor Matúš
Odkaz pre starostu pre Žilinu
26. február 2024

Odkazprestarostu.sk

Samospráva navrhuje zmenu statusu na:
Uzavretý

Správa:
Odpovede boli uvedené v podnete. Ak uvidia občania takúto činnosť majú ju nahlásiť na MP.
26. február 2024

Matej

Ake mile. Kym pridu policajti, vylepovac uz bude kilometer niekde inde. A kto vycisti mesto?
28. február 2024

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
samosprávu sme požiadali o dodatočnú reakciu.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
28. február 2024

Martin

Samospráva to myslí tak, že vylepovačom máme povedať "počkajte prosím tu, idem volať políciu"? 😆

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania