Suvorovova-vertikálna značka-chýbajúca

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Michal 22. februára 2019

Na križovatke ulíc Suvorovova x J. Slottu by bolo vhodné inštalovať zvislé dopravné značenie P8 "hlavná cesta" na Suvorovovu ulicu, resp. P1 "daj prednosť v jazde" na Ul. J. Slottu. Suvorovova ulica je hlavnou cestou v celej dĺžke, na tejto križovatke však dopravné značenie chýba a po správnosti by tak mal vodič idúci po Suvorovovej smerom na Lichardovu dať prednosť vodičom idúcim z Ul. J. Slottu. Niekoľkokrát som tu už videl takmer kolíznu situáciu, pre bezpečnosť by určite bolo vhodné aj na tejto križovatke osadiť zvislé dopravné značenie.

Na susednej križovatke Suvorovova x Lichardova je výhľad na dopravné značenie znemožnený stromami z Lichardovej ulice, na Rajeckej ulici (smerom od podchodu) chýba značka P8 hlavná cesta.

23. február 2019

Michal

Ospravedlňujem sa za mylnú informáciu - smerom od bytovky Rajecká 3 sa značka P1 "daj prednosť v jazde" nachádza a je dobre viditeľná.
25. február 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
vďaka za informáciu, na základe Vašej správy z podnetu túto jeho súčasť vymažem.
Ďakujem,

Juraj Hurný
[email protected]
01. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Mesto Žilina neuvažuje nad osadením zvislého dopravného značenia. Vodiči sa riadia všeobecným ustanovením zákona o cestnej premávke, kde platí tzv. „pravidlo pravej ruky“ – prednosť v jazde vozidlu prichádzajúcemu sprava. Umiestnenie dopravného značenia len v jednej v križovatke, kde nie je prednosť v jazde upravená dopravným značením, by spôsobilo nejednotnosť úpravy cestnej premávky na komunikáciách a zmätok v nejednoznačnom výklade zákona pri prechádzaní ostatnými križovatkami v zónach. Zmena filozofie úpravy dopravného režimu, umiestnenie dopravného značenia vo všetkých križovatkách (najmä málo frekventovaných) by zapríčinilo prehustenie dopravných značiek a tým aj neprehľadnosť v dopravnom značení a navyše by úprava dopravného režimu výrazne zaťažila výdavky z rozpočtu Mesta Žilina, ktoré sú určené na realizáciu a údržbu dopravného značenia a dopravných zariadení. Ďakujeme za pochopenie.


Kto? Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
01. marec 2019

Michal

Dobrý deň, ďakujem za Vašu odpoveď. V danej lokalite sú všetky križovatky označené dopravným značením (aj keď z niektorých smerov chýba značenie hlavnej cesty - čiže dávate prednosť sprava autám, ktoré dávajú prednosť vám na základe značky daj prednosť v jazde :-), preto nerozumiem, akú nejednotnosť v značení a zmätok by malo označenie tejto jednej križovatky spôsobiť, najmä pokiaľ je celá Suvorovova ulica okrem tejto jednej križovatky hlavnou cestou (aj to platí iba v smere od Komenského k Lichardovej ulici, v opačnom smere je hlavnou cestou v celej dĺžke). Rozumiem tomu, že je nezmysel osádzať dopravné značky na málo zaťažené križovatky, avšak v tejto štvrti sú už všetky susedné križovatky označené, preto sa mi zdalo z hľadiska bezpečnosti cestnej premávky vhodné dobudovať dopravné značenie aj na tejto križovatke. Dokonca na google maps vidieť pozostatok zo starej značky daj prednosť v jazde, ktorá tu zrejme kedysi bola osadená.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania