Pietna-oplotenie-poškodené (Nový cintorín)

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Zuzana Saliniova 26. februára 2019

Dobry den, dovolujem si Vas upozornit na neprijatelny stav spravy Noveho cintorina, nakolko je plot okolo jeho arealu v nefunkcnom stave, uz mnohokrat sa stalo, ze hroby su z dovodu “navstev” lesnej zveri v hroznom neporiadku, vyzdoba rozmetana, kahancee porizbijane, nahrobne dosky od blata z kopyt. Bude sa v dohladnej dobe tento nekonecny problem riesit? Je mi velmi luto, ze ked pridem k hrobu mojej mamy, najdem tam uz takmer pravidelne hotovu spust. Ospravedlnujem sa, ze neposielam foto, bola som vcera tak otrasena z pohladu na ten neporiadok, ze ma to nenapadlo odfotit, hned som to zacala upratovat. Dakujem za odpoved

13. marec 2019

Zuzana Saliniova

Ine som ani necakala
14. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Vieme o probléme so zverou na Novom cintoríne a intenzívne sa tým zaoberáme. Nedávno bola zaznamenaná diviačia rodinka na pohrebisku, ktorú sme ihneď v spolupráci s mestskou políciou vyhnali z pohrebiska. Do budúcna máme dohodu s poľovníkmi na odstrele divej zveri, ak sa bude nachádzať na pohrebisku. Oplotenie okolo pohrebiska kontrolujeme a uvedomujeme si v akom stave sa v súčasnosti nachádza. Snažíme sa zabezpečiť, aby bolo oplotenie čo najskôr zrekonštruované, pokiaľ budú na to z rozpočtu vyčlenené finančné prostriedky.
Ďalším problémom je to, že na pohrebisko Nový cintorín sú v súčasnej dobe tri brány, pričom jedna z nich nie je v našej správe, ale je v súkromnom vlastníctve. Preto nie je možné v rámci našej kompetencie úplne zabrániť prechodu zveri na pohrebisko. Našou prioritou je, aby sa tento problém vyriešil v čo najkratšom čase a hľadáme možné riešenia. Mesto Žilina.

Kto? ŽILBYT, s.r.o.

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
14. október 2019

Roman Šimo

Vie momentálne niekto porovnať, či došlo k zlepšeniu?
07. január 2020

Monika Lachová

Pietna-Verejný poriadok-iné

Obrovský problém s diviakmi ma Novom cintoríne. Každý deň rozryté hrobové miesto a porozbíjané kahance. Mesto musí tento problém urgentne riešiť, posledné miesto odpočinku si zaslúži náležitú dôstojnosť,
13. január 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
11. apríl 2021

Marian

Pod Hradiskom-zábradlie-poškodené

Obraciam sa na Vás (na mesto), ako na majiteľa Nového cintorína v Žiline (Hradisko),
Pretože správca Žilbyt s.r.o. na môj podnet do dnešného dňa nereagoval (podnet som podal dňa 6.3.2021) so žiadosťou a pravdepodobne nebudem jediný - o dôsledné zabezpečenie oplotenia Nového cintorína v Žiline, kde pravdepodobne opakovane a pravidelne dochádza k poškodzovaniu hrobových miest v dôsledku vniknutia divej zveri (predpokladám, že ide o diviakov a srny, nakoľko sú po nich viditeľné stopy na viacerých hrobových miestach).
Keďže tam pravidelne chodievam k môjmu zosnulému rodinnému príslušníkovi a tentokrát som videl na vlastné oči spustošené, poničené a zdevastované desiatky hrobových miest.
13. júl 2021

Miroslav Gabriš

Pietna-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Bolo by vhodné zabezpečiť areál nového cintorína poriadnym oplotením, aby nedochádzalo k poškodzovaniu výzdoby hrobov a znečisťovaniu fekáliami. Problém pretrváva už niekoľko rokov a zdá sa, že mesto nemá záujem to riešiť.
Naši zosnulí príbuzní si zaslúžia odpočívať na kultúrnom a čistom mieste a nie medzi bobkami od zveri.
13. júl 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
14. júl 2021

Roman Šimo

Na ostatnom mestskom zastupiteľstve sa riešilo oplotenie Nového cintorína. V nasledujúcom období, ak sa nemýlim, by mali byť práce započaté.
29. september 2021

Miroslav Gabriš

Mesto sa intenzívne zaoberá oplotením nového cintorína a na priloženej fotografií je výsledok trojročnej intenzívnej práce
05. október 2021

Matúš 👍

Do Vianoc má byť postavený nový plot. Zhotoviteľ je vysúťažený.
06. október 2021

Miroslav Gabriš

V piatok sme pochovali rodinného príslušníka a v nedeľu sme našli obžraté kytice. Veľmi nás to "potešilo" , že sme mohli prikŕmiť lesnú zver na cintoríne. Ten nový plot by mali spraviť do sviatku Všetkých svätých a nie do vianoc. Takto tam budú mať zvery hody.
06. október 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

podnet sme opäť preposlali samospráve s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu Žilina
24. november 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, výstavba nového oplotenia v hornej časti pohrebiska, ktorá zamedzí vstupu divej a vysokej zveri je v súčasnosti v procese. Aktuálne sa čaká na stanovisko od stavebného úradu. Následná realizácia oplotenia by mala byť hotová do 31. 12. 2021. Zo strany správcu už bolo stavenisko odovzdané zhotoviteľovi. Mesto Žilina.
Kto? ŽILBYT, s.r.o.

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
01. marec 2022

Miroslav Gabriš

dňa 5.2.2022 sme boli na hrobe zapáliť sviečky a v napadnutom snehu boli jasne vidieť stopy zvierat, ako sa prechádzali pomedzi hroby a vyhľadávali sviečky na zožratie.
03. marec 2022

Matúš 👍

V podstate už vyriešené.
07. marec 2022

Zuzana

Pietna-Verejný poriadok-poškodené oplotenie

Diera v novom plote na Novom cintoríne. Pravdepodobne zver. Bude treba vystužit spodnú časť plota alebo tam natiahnuť ostnatý drôt, v opačnom prípade to boli zbytočne vynaložené finančné prostriedky.
07. marec 2022

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
17. marec 2022

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedené poškodenie oplotenia evidujeme a aktuálne sa pracuje na riešení daného podnetu tak, aby divá zver nemala prístup na pohrebisko. Mesto Žilina.
Kto? ŽILBYT, s.r.o.

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
24. máj 2022

Miroslav Gabriš

V sobotu 21.5.22 sme boli zapáliť sviečky a v neteľu 22.5.22 sme našli už len rozbitý svietnik a vyžratú sviečku. Zdá sa, že nový plot nie je dostatočnou zábranou proti zveri. Napriek tomu, že už majú dosť zelene, stále sa radšej idú nažrať na cintorín. Zrejme bude treba tieto "udomácnené zveri" odloviť.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.