Varšavská-riešenie dopravnej situácie-nebezpečné

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Andrej 28. februára 2019

Automobily učiteliek/učiteľov z gymnázia na Varšavskej denne kľučkujú po chodníkoch pomedzi prichádzajúce deti a prechádzajúcich rodičov s malými deťmi, ktorí idú do škôlky na Varšavskej a všetkých ostatných, čo sa popred školu ráno po chodníku (!!!!) presúvajú. Sú to každý deň tie isté autá. O 20 metrov ďalej je množstvo voľných parkovacích miest alebo cesta, kde parkujú obyvatelia okolitých činžiakov, ale "súdružky" učiteľky musia pomedzi ľudí a cez chodníky, aby to náhodou nemali do práce ďaleko. Je len otázka času kedy sa tam niečo stane, ale potom už bude neskoro. Vybral som kategóriu Automobily, pretože kategória "Arogancia" tu nie je.

01. marec 2019

Marek

Okolité "voľné" parkovacie miesta sú ako píšete pre obyvateľov okolitých bytoviek, ktorí tiež potrebujú niekde parkovať
01. marec 2019

Andrej

Áno, samozrejme máte pravdu. Myslel som to tak, že v tom rannom čase príchodu do školy sú voľné a pokojne sa dajú využiť, pretože väčšina ľudí je už v tom čase dávno s autom preč/v práci. A kým sa vrátia, tak už je dávno po škole.
01. marec 2019

Jozef

Deti majú MHD ZDARMA... To sa musí každý s 1-2 deťmi prevážať po meste? Potom by ste vy tupci nenaravali na kolóny a zápchy... Cestou do školy bola v minulosti v MHD vždy sranda a cestou domov tiež, ale čo už... Aj peši sa chodilo z nového sídliska na staré... Čo tak zo strany mesta zvážiť zavedenie ŽLTYCH ŠKOLSKÝCH MINIBUSOV ako napr. v USA? PREDPOKLADAM V RANNEJ A POPOLUDNAJSEJ ŠPIČKE odľahčenie osobnými vozidlami minimálne o 40%
02. marec 2019

Wenddo

Absolútne neviem prečo toto ešte stále tolerujeme a prečo to nerieši štátna a mestská polícia.
Vodiči porušujú Cestný zákon a Všeobecní záväzné nariadenie mesta Žilina č.15/2009 kde sa v článku 4 jasne píše, že na území mesta Žiliny z a k á z a n é Jazdiť motorovými vozidlami po mestskej zeleni, chodníkoch a parkovať na nich resp. iným spôsobom obťažovať a obmedzovať chodcov.
04. marec 2019

Jozef

ŽLTÝ ŠKOLSKÝ AUTOBUS = ABSOLÚTNA PREDNOSŤ AJ PRED TAXI, PROSTRIEDKAMI MHD PRE VEREJNOSŤ... OPRÁVNANIE ZASTAVIŤ TAKÝTO AUTOBUS MA IBA ŠTÁTNY, NIE OBECNÝ POLICAJT, UMOŽNENIE VJAZDU V NÚDZI AJ NA ZAKÁZANE MIESTO ... NAJDEME POSLANCOV, KTORI NIECO TAKE DOKAZU VZILINE???
13. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, podnet sme zaslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina

Andrea Bialoňová, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
19. marec 2019

Andrej

Tak dnes rano došlo k zmene, pri jednom z troch chodnikov, ktore vedu ku vchodu k skole stali dvaja mestski policajti a ked som siel okolo, tak prave riesili jednu z uciteliek, ktora sa ako kazde rano chcela dostat cez chodnik na dalsi chodnik pred skolu. To je fajn, vidiet posun. Problem je, ze pred skolou uz v tom case parkovalo asi sest aut a dotycna pani ucitelka jednoducho vyuzila dalsi chodnik na opacnej strane a dostala sa aj tak tam kde chcela a policajti sa len pozerali. Vrchol bola pani riaditelka, ktora presla standardne cez chodnik (iny, nez pri ktorom stali policajti) a zastala tam kde kazdy den. Na moju otazku, ze ci vie preco su tam policajti mi povedala, ze predsa nechala meter (!!!!) priestoru volny a ze parkuje na prijazdovej ceste a ze oni nemaju kde parkovat.
Nejak sa jej argumenty rozchadzaju, pretoze to nie je prijazdova cesta, ale chodnik, a aj keby to bola prijazdova cesta, tak by som chcel vidiet auto, co by sa tym jednym metrom volneho priestoru prepchalo... napriklad sanitka, ktora by chcela odviezt dieta do nemocnice... na obrazku je to to cierne auto (fotka je z ineho dna, ale stav ako dnes rano je uplne presne ten isty). No posudte sami. Na dovazok celeho toho smutneho scenaru je tu fakt, ze 20 metrov odtial som napocital desat volnych regulernych parkovacich miest.
19. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Hliadky Mestskej polície Žilina vykonávajú na uvedenom mieste cielené kontroly za účelom zamedzenia protiprávneho stavu. Vo všeobecnosti platí, že na sídlisku sa na chodníku parkovať smie, pokiaľ parkujúce vozidlá dodržia zákonom stanovenú šírku min. 1,5 metra bočného odstupu, nakoľko sa nejedná o zónu s dopravným obmedzením spočívajúcom v zákaze zastavenia, alebo státia a ani zóny s plateným, alebo regulovaným státím, preto takéto vozidlá v prípade dodržania 1,5m nemožno zo strany polície riešiť, nakoľko sa nedopúšťajú porušenia všeobecnej úpravy cestnej premávky. Čo sa týka parkovania vozidiel na verejnom priestranstve na sídlisku Vlčince, aktuálne je tam obmedzenie iba pre vozidlá s dĺžkou nad 5 metrov.
Súhlasíme s tým, že niektorí vodiči sa správajú nedisciplinovane či dokonca arogantne, stále tu platí, že všetko závisí od ľudí. Na parkovanie a jazdu vozidiel po chodníku na uvedenom mieste sa zameriame a mestská polícia bude vykonávať častejšie kontroly. Mesto Žilina.


Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
19. marec 2019

Andrej

Dobry den, dakujem za vasu reakciu. To co ste napisali mi ale nesedi s tym, co je uvedene v VZN č. 15/2009, časť I, článok 4, bod 5. (http://www.zilina.sk/dokumenty/Nariadenia_20091029142502.pdf)
Citujem: 5. Jazdiť motorovými vozidlami po mestskej zeleni, chodníkoch a parkovať na nich resp. iným spôsobom obťažovať a obmedzovať chodcov.

Nie som pravnik, ale tu je jasne napisane, ze sa nesmie parkovat na chodnikoch v Ziline. Nenasiel som ziadne upravy tohto clanku (dost zle sa v tych PDFkach hlada). Mozete prosim uviest VZN alebo iny predpis, kde je uvedene to, co ste napisali vy? Dakujem!
19. marec 2019

Marek

Vidím, že ide len o osobny problém pána čo to tu oznámil so zamestnancami skoly. Pokiaľ je na chodníku priestor 1,5m nevidím tam problém. Zamestnanci prichádzajú do školy prevažne pred žiakmi a odchadzaju po nich ak by ohrozovali žiakov na to sú tam mestskí policajti. Okrem iného takéto parkovanie ako núdzové využívajú aj obyvatelia z okolia keďže nie vždy sa dá zaparkovať niekde v blízkosti štvrť kilometra. Takže túto skrytu snahu osadiť tam značku alebo zákaz nepochopím. A keď nič iné tak už len z dôvodu že hovoríme o učiteľoch, ktorí vzdelávajú žiakov by ste si ich mohli vážiť a tolerovať dajme tomu to parkovanie, neparkuju tam len tak z ľubovôle, ale z dôvodu že parkovanie na Vlčincoch je také ako je. Táto stránka by mala riešiť problémy a nie vyhľadávať nové
19. marec 2019

Andrej

Pan Marek, nie, nie je to osobny problem. Je to problem nas vsetkych a je mi uprimne strnast ci tam parkuju ucitelia, upratovacky, lekari, laureati nobelovych cien. Len zhodou okolnosti su to prave ucitelia/zamestnanci skoly v tomto pripade, ale aj v akomkolvek inom pripade by som to riesil, lebo ma rozculuje bezohladnost druhych voci okoliu. Okrem nich tam jazdia aj dodavky, co do skoly nieco pravidelne vozia (odfotim nabuduce), pricom je k dispozcii druhy sluzobny vchod do skoly z boku, kde je regulerna cesta.
Sam mavam problem zaparkovat na Vlcincoch, v tom s vami suhlasim. A suhlasim, ze tam nema byt stlpik, alebo znacka (tie sa aj tak nerespektuju vo vseobecnosti, staci sa pozriet ako parkuju dodavky 20 cm od prechodu pre chodcov, kde musia deti vyjst do polky cesty aby videli, ci mozu prejst cez cestu)
Je to problem ludskeho rozmeru, kde naozaj staci pouzit volne (!!!) parkovacie miesta, ktore tam su kazde rano, lebo vacsina ludi je rano so svojimi autami prec. Mozno som to mal napisat na zaciatku, ale podla mna, by si mal zriadovatel skoly (mesto, starosta) urobit poriadok vo svojom revire a poukazat na to, ze z hladiska bezpecnosti tam auta nemaju co robit, ci uz je to povolene alebo nie. Stojace auto mi tam neprekaza, prekaza mi to, ze tam jazdia po chodnikoch (!!!) pomedzi deti iduce do skoly a zo skoly. Ked sa minuly mesiac roztopila ta kopa snehu a nasledne zamrzla, tak na tych chodnikoch bol cisty lad a staci ze sa jednemu decku posmykne noha a padne pod to auto iduce po chodniku a je vymalovane. A uplne zbytocne.
Este raz opakujem, rano je tam dostatok volnych parkovacich miest vsade okolo, pretoze ludia su uz so svojimi autami povacsine v praci/prec. Staci len prehryznut potrebu mat o 20 metrov blizsie k dveram do prace.
Ano, hovorime o uciteloch, vzdelanej inteligencii tohto naroda, ktori by mali mat moralny kompas nastaveny uplne inak, mali by ist prikladom hlavne svojim ziakom a nie im ukazovat, ze ich pohodlie je dolezitejsie ako bezpecnost co len jedineho, im zvereneho dietata. Co si taky absolvent po osmich rokoch na tom gymnaziu asi povie, ked bude v mladej dospelosti prvy krat postaveny pred dilemu ako zaparkovat, ci prejst cez chodnik plny ludi? - "Sak nase ucitelky to tak robili cely cas a pohoda, ne?" V lepsom pripade bude mat vlastnu hlavu a uvedomi si, ze je to hlupost. Alebo pockame, az sa tam naozaj nieco stane?
Moja mama je ucitelka cely zivot a vsetkych ucitelov si vazim, o to strach mat nemusite.

A problem tu je a to je bezpecnost, v prvom rade mojho potomka, ktoreho tadial vodim do skolky kazde rano a bezpecnost vsetkych ostatnych deti a dospelych, ktori sa tadial v tej dobe pohybuju - a to som nevytvoril ja, ale ti, ktori sa takto spravaju.
21. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Pred doplnenie informácie ku komentárom uvádzame, že Gymnázium, Varšavská cesta 1, Žilina je v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Podnet sme im zaslali. Mesto Žilina.

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
04. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Pre doplnenie uvádzame, že hlavnou zákonnou úpravou je Zákon č. 8/2009 Z. z. - Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Osobitné ustanovenia o chodcoch:
§52, ods.(2)
Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.

V prípade zistenia porušenia všeobecnej úpravy cestnej premávky v zmysle zákona 8/2009 Z. z., alebo zistenia páchania priestupku v zmysle zákona o priestupkoch č. 372/1990 Zb., ktorý spadá MP Žilina do pôsobnosti, budú osoby dopúšťajúce sa priestupku, alebo porušujúce VZN č. 15/2009 prichytené pri ich páchaní, budú hliadkami MP Žilina riešené v zmysle platnej právnej legislatívy. Na základe uvedeného podnetu, hliadky MP Žilina vykonávajúce svoju činnosť v okrsku Vlčince, sa zamerajú na uvedené miesto za účelom zamedzenia spomenutého javu.




Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
24. máj 2019

Andrej

Dobrý deň prajem.
Je koniec mája a na stave sa nič nezmenilo. Autá veselo jazdia pomedzi deti po chodníkoch ďalej. Mestskí policajti tam boli jedno ráno ešte v marci, ako som písal vyššie a odvtedy som ich tam ráno nevidel a nič pozitívne sa tam neudialo.
Dnes som dostal od mestskej polície informáciu, že škola požiadala o výnimku, aby mohla po chodníkoch jazdiť tak, aby sa dostali pred školu. (Týmto by som chcel poprosiť zástupcu mesta o overenie tejto informácie). Ak je to tak, tak je to úplne choré!!! A učiteľky urputne tvrdia, že nemajú kde parkovať. Asi začnem každé ráno voľné parkovacie miesta okolo fotiť a posielať riaditeľke. Typické slovenské riešenie problému. Nemajú chuť pohľadať parkovacie miesto, ale majú chuť vybavovať choré výnimky, aby nemuseli prejsť o 30 metrov navyše. Pevne dúfam, že tí, čo toto majú schváliť, budú mať rozum.
Dnes ráno som tam dokonca videl nejaké zásobovacie auto cúvať(!!!!) po chodníku od školy preč pomedzi deti. No čo mohol vidieť za sebou - väčšina deciek pozerá do mobilu.
12. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.
Na uvedenom mieste došlo k pracovnému stretnutiu za účasti mestskej polície Žilina, príslušníkov dopravného inšpektorátu OR PZ Žilina, zástupcov Mesta Žilina z odboru dopravy a pani riaditeľky Gymnázia. Na základe posúdenia situácie na mieste a po obhliadke boli dohodnuté viaceré opatrenia.
Vzhľadom na dopravnú situáciu, budú po vypracovaní projektu a odsúhlasení dopravných obmedzení na vybraných miestach osadené stĺpiky (pohyblivé uzamykateľné a tiež pevné na zamedzenie vjazdu). Celkové riešenie situácie a parkovanie pre zamestnancov bude ešte konzultované aj so zriaďovateľom gymnázia, ktorým je Žilinský samosprávny kraj.
Čo sa týka nejakej dohody či výnimky na jazdenie po chodníkoch tak žiadna nie je a prípadné porušenia všeobecnej úpravy cestnej premávky sú riešené v zmysle zákona o cestnej premávke a platnej právnej legislatívy.

Mesto Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
12. jún 2019

Marek

Smutné koľko ľudí zamestná jeden ..... človek takýmito pripomienkami. Ostáva len veriť, že rovnako intenzívne prispieva k zlepšeniu kvality života v Žiline svojimi schopnosťami a skúsenosťami :)
12. jún 2019

Andrej

Ďakujem MsÚ za informáciu a riešenie tohto podnetu!
Pán Marek - doba, keď bolo treba držať hubu a krok je dávno za nami a nikdy sa nebudeme mať lepšie ak sa o to nepostaráme sami v rámci možností. Apropo -Sám vidíte, že prispievam ;) Nebojte sa aj vy ozvať s nejakým podnetom! ;)
02. september 2019

Matúš 👍

V akom stave je riešenie tohto podnetu? Vedel by to niekto overiť? Boli stĺpiky osadené a môže sa podnet uzavrieť?
02. september 2019

Andrej

Zdravim Matúš, nič sa nezmenilo, učiteľky veselo jazdia po chodníkoch ďalej. Žiadne stĺpiky, žiadne vyhradene parkovisko, nič. Takto išla dnes pani riaditeľka do práce, viď foto (aspoň myslím, že je to riaditeľka, lebo minule ostatné učiteľky po jazde po chodníkoch nadávali, že sa riaditeľka postavila tak so svojím autom, že sa tam už nedá prejsť ich autami :D a pozerali škaredo na tento citron). Na jej obranu uvádzam, že bolo už krátko po osmej a všetky deti boli už v škole :).
Sila irónie je umocnená tým, že na zabradlí školy pribudol oznam - je prííííííísne zakázané opierať o zábradlie školy bicykle - ale že tam jazdia pomedzi deti autami a že tam nie sú schopní dať aspoň jeden stojan na bajky školu viditeľne netrápi.
03. september 2019

Martin

Gymnázium Varšavská by sa mohlo zapojiť do blížiaceho sa Európskeho týždňa mobility, aby trocha pochytilo aktuálne trendy.
http://eurotm2019.eurotm.sk/

Pretože, ako to tu čítam, vydali sa opačným smerom (reštrikcie voči bicyklom, autá rovno pred vchodom). Na začiatok by stačilo, keby si aspoň na jeden deň počas týždňa mobility vyskúšali, aké to je, keby pred školou nestálo ani jedno auto a namiesto toho by bol k dispozícii napríklad box pre bicykle. :)
04. september 2019

Tomáš

Nechápem tých učiteľov. Ráno, pred ich príchodom je parkovisko pri škole z polovice prázdne. Tých 5 áut sa tam bez problémov zmestí.
04. september 2019

Andrej

Toto ja pripisujem arogancii "moci", pohrdaniu okolim a zvyku. Proste si zvykli to tak robit, ziadny postih, ziadna hanba, ziadna kozka na tvari. Xkrat som sa ich rano pytal, ked tam akurat prichadzali, ze preco neparkuju na tych parkoviskach, kde volnym okom clovek narata aj desat volnych miest. Odpoved (ak vobec nejaka bola, bo sa niektore tvaril,i ze ma nepocuju) vzdy rovnaka: oni nemaju kde parkovat, a toto je cesta a nie chodnik - a prasili do budovy skoly bez akehokolvek zaujmu o tom rozpravat, lebo predsa oni maju pravdu. Katastralna mapa jasne vravi, ze to vsetko kadial s tymi autami jazdia od hlavnej cesty a kde stoja su chodniky. A aj keby nie, malo im by byt blbe jazdit pomedzi deti a vobec nie je. A to je na tom najhorsie.
21. september 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet bol opäť preposlaný samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
05. október 2019

Andrej

V tejto veci sa nerieši nič. Na základe informácií z mesta malo dojsť k vytvoreniu nejakej pracovnej skupiny, osadeniu stlpikov, upraveniu parkoviska vedla školy, atď, ale realita je taká, že autá veselo ďalej ráno jazdia po chodníkoch a pomedzi deti a chodcov, žiadne stĺpiky, žiadne upravené parkovisko. ČI existuje tá pracovná skupina potvrdiť ani vyvrátiť neviem. RIaditeľka školy spolu s učiteľkami naďalej veselo ignorujú všetky pokusy presvedčiť ich, že by bolo vhodné používať voľné parkovacie miesta cca 10-20 metrov od toho chodníka, na ktorom tak radi parkujú. Dodávky tam ráno pokojne cúvajú pomedzi ľudí po chodníku (viď priložené foto).
Asi počkáme na prvé zrazené/prejdené dieťa a potom sa možno niečo zmení....
05. október 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
05. december 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali.
S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
14. marec 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
07. október 2021

Roman Šimo

Nastala nejaká zmena? Videl som tam autá pred začiatkom vyučovania stáť skôr na ceste. Nemám to ale pravidelne zmapované.
08. október 2021

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

podnet sme opäť preposlali samospráve s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
06. január 2023

Martin

Niečo nové k tomuto podnetu?
07. január 2023

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
26. február 2024

Odkazprestarostu.sk

Samospráva navrhuje zmenu statusu na:
Uzavretý

Správa:
Pravidelné hliadky MP, prosím uzavrieť podnet. Ďakujem

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania