Jána Vojtaššáka-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Wenddo 02. marca 2019

Ako je možné že vozidlo mesta porušuje VZN č. 15/2009 a svojou jazdou a parkovaním na chodníku obťažuje a obmedzuje chodcov ? Ako je možné že vznikajú takéto bezprecedentné situácie ? Žiadam mesto o vyvodenie objektívnej zodpovednosti. Ďakujem.

02. marec 2019

Wenddo

Zároveň žiadam mesto a poslancov mestskej časti aby osadili na začiatok tohto chodníka od ulice Jána Vojtaššáka značku zákaz vjazdu ( okrem vozidiel vykonávajúcich údržbu chodníkov a zelene ). Ak s tým bude problém, som ochotný túto značku v spolupráci s mestom vybaviť, zaplatiť a osadiť. Ďakujem.
02. marec 2019

Jozef

Čo tak zrušiť Supermarket a vytvoriť parkovisko? V okolí LIDL, BILLA, KAUFLAD...
02. marec 2019

Roman Šimo

Ten obchod tam bol skôr ako LIDL, BILLA, KAUFLAD... Pokiaľ tam ľudia chodia, má význam, aby na tom mieste ten obchod bol. Toľko parkovacích miest, by asi jeho zbúraním nepribudlo. Treba hľadať iné riešenie.
03. marec 2019

Wenddo

Ten obchod bol postavený s dobrým úmyslom, ako alternatíva ku veľkým supermarketom, Ako alternatíva pre ľudí z okolia ktorí by tam chodili nakupovať pešo. Všetky autá ktorá tam parkujú sú kupujúci mimo tejto lokality, ktorí si tento obchod pomýlili s "DRIVE" McDonalds. A ešte tento chodník používajú pravidelne ako parkovisko predavačky teljo COOP Jednoty.
05. marec 2019

Palino K

To "parkovisko" pred Coop Jednota je Coop Jednoty.
11. marec 2019

Wenddo

Palino K :
1) to nie je parkovisko
2) ten pozemok nepatrí COOP Jednota.
3) ale áno, každý môže písať čo mu slina prinesie ...
18. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Podnet sme poslali na preverenie Mestskej polícii Žilina. Hliadkou MP Žilina bola na mieste vykonaná kontrola a bolo zistené, že parkujúce vozidlá dodržali zákonom stanovenú šírku min. 1,5 metra bočného odstupu a nakoľko sa nejedná o zónu s dopravným obmedzením spočívajúcom v zákaze zastavenia, alebo státia a ani zóny s plateným alebo regulovaným státím, nemožno ich zo strany MP Žilina riešiť, nakoľko sa nedopúšťajú porušenia všeobecnej úpravy cestnej premávky.
Žiaľ, niektorí obyvatelia sa snažia parkovať čo najbližšie pri vchode a nie sú ochotní prejsť pešo pár krokov. Odporúčame občanom ak majú podozrenie, že ide o nedodržanie zákonných predpisov, aby privolali hliadku mestskej polície, ktorá môže priamo na mieste posúdiť okolnosti. Mesto Žilina.
Kto? Mestská polícia Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
20. marec 2019

Wenddo

Dobrý deň milá samospráva, okrem zákonov na území mesta platia aj Všeobecne záväzné nariadenia - VZN. Jedno takéto VZN číslo 15/2019 hovorí:
Článok 4.
PODMIENKY NA PREVÁDZKU VOZIDIEL
Zásady správania majiteľov prevádzkových vozidiel na komunikáciách sú upravené príslušnými predpismi. V zmysle týchto je na území mesta Žiliny z a k á z a n é :
5. Jazdiť motorovými vozidlami po mestskej zeleni, chodníkoch a parkovať na nich resp. iným spôsobom obťažovať a obmedzovať chodcov.
Prečo mesto a Mestská polícia nevyžaduje dodržiavanie vlastného VZN ?
Príslušníci MP nepoznajú toto VZN ?
04. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, pre doplnenie uvádzame, že hlavnou zákonnou úpravou je Zákon č. 8/2009 Z. z. - Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Osobitné ustanovenia o chodcoch:
§52, ods.(2)
Iní účastníci cestnej premávky než chodci nesmú chodník používať; to neplatí, ak dopravnou značkou alebo dopravným zariadením je určené inak alebo ak ide o zastavenie alebo státie vozidla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m okrem zóny s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a zóny s plateným alebo regulovaným státím. V zóne s dopravným obmedzením spočívajúcim v zákaze zastavenia alebo státia a v zóne s plateným alebo regulovaným státím je však na chodníku povolené zastavenie alebo státie bicykla a motocykla, pri ktorom ostane voľná šírka chodníka najmenej 1,5 m.

V prípade zistenia porušenia všeobecnej úpravy cestnej premávky v zmysle zákona 8/2009 Z. z., alebo zistenia páchania priestupku v zmysle zákona o priestupkoch č. 372/1990 Zb., ktorý spadá MP Žilina do pôsobnosti, budú osoby dopúšťajúce sa priestupku, alebo porušujúce VZN č. 15/2009 prichytené pri ich páchaní, budú hliadkami MP Žilina riešené v zmysle platnej právnej legislatívy. To znamená, že porušenia VZN mestská polícia rieši, ale z kapacitných dôvodov nemôže byť všade a policajt môže páchateľa priestupku riešiť iba vtedy ak ho pri páchaní priestupku priamo pristihne. Pokiaľ vozidlo nejazdí tak, že by obmedzovalo, alebo ohrozovalo chodcov na chodníku, podľa všeobecných predpisov smie ísť po chodníku na miesto, kde bude parkovať a nebude nič porušovať. Nie je možné v každom úseku osadiť pevné zábrany alebo zákazové značky aj vzhľadom na vjazd vozidiel záchranných zložiek alebo obslužných vozidiel. V tomto prípade ide o dosť široký priestor (ako vidno aj na fotografii) a nevzniká obmedzenie pohybu chodcov.


Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania