Tatranská-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Mariana Sulovská 06. marca 2019

Chcela by som Vás požiadať o riešenie zhoršujúceho sa problému s nezodpovednými psíčkarmi na sídlisku Vlčince v okolí ulíc Tatranská, Gerlachovská, Karpatská. Som matka 1 a1/2 ročného syna ako mnoho mladých mamičiek na sídlisku, no pre nezodpovedných psíčkarov mám v poslednom období problém vôbec ísť so synom na prechádzku, pretože na každom chodníku alebo na trávnatej ploche nájdem minimálne jeden psí exkrement. Ako krásne by sa na sídlisku dalo žiť a tráviť voľný čas s deťmi aj na trávnatých plochách, ale kvôli nezodpovedným psíčkarom to nie je možné. Bola by som rada, keby sa sprísnila a zintenzívnila kontrola, možno aj s pomocou častých pochôdzok Mestskej polície a mnohonásobne sa zvýšili aj pokuty za prichytenie pri znečisťovaní a neodpratávaní psích exkrementov. Ďakujem za riešenie.

06. marec 2019

Roman Šimo

S uvedeným, sa dá len súhlasiť. Posledné roky sa tento stav iba zhoršuje. Sú aj samozrejme takí chovatelia, ktorí po svojich miláčikoch tie "komponenty" pozbierajú. No, po zotmení sa to pravdepodobne mení. Mení sa bohužiaľ aj doba. Pes, je hlavne v paneláku veľká móda. Sú na každom kroku. Už ani sa pomaly nedá po chodníku prechádzať bez toho, aby cestu neskrížila vôdzka či sám pes. Tie zvieratá za to nemôžu. Môžeme si za to my ľudia a systém, ktorí si vytvárame. Chce to zmeniť návyky. Musia pribudnúť koše na exkrementy, lokality na venčenie...Avšak, hlavne si uvedomiť toleranciu jeden voči druhému. Pes a človek, sú odjakživa pri sebe. Nikdy to ale nebolo v znamení "in"...
12. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet. Súhlasíme, s tým, že situácia, ktorú spôsobujú niektorí nezodpovední chovatelia psov je už miestami neúnosná. Mesto však môže v rámci platnej legislatívy upraviť len niektoré podmienky chovu, držania a vodenia psov. Medzi základné povinnosti každého, kto psa vedie, je bezprostredne odstrániť exkrementy, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo. V našom Všeobecne záväznom nariadení sme túto povinnosť ešte upravili tak, že na požiadanie hliadkou Mestskej polície musí ten, čo psa vedie preukázať, že má aj vhodné pomôcku na to, aby exkrement odstránil. Exkrementy môžu byť vhadzované do akejkoľvek nádoby, ktorá je určená na zmesový komunálny odpad. Medzi ďalšie možnosti, ktoré mestu poskytuje platná legislatíva patrí aj zákaz voľného pohybu psov na verejnom priestranstve a hlavne, zákaz vstupu so psom na detské ihriská, školské areály, cintoríny a podobne. Požiadame Mestskú políciu, aby zintenzívnila kontrolnú činnosť v tejto oblasti a každé porušenie trestala v rámci mechanizmov, ktoré má. Všetko je to žiaľ o nezodpovednom prístupe niektorých chovateľov psov, ktorí takto znepríjemňujú využívanie verejných priestranstiev ostatným obyvateľom. Apelujeme aj na občanov, aby nedisciplinovaných psičkárov upozorňovali na ich povinnosti, prípadne privolali hliadku Mestskej polície, ktorá môže vec riešiť v priestupkovom konaní. V tomto prípade je maximálna výška pokuty v zmysle zákona 33 euro. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia MsÚ Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
21. marec 2019

Vladimír

Nesuhlasim, pokym pride mestka policia ten clovek je davno prec. Mohli by sme sa skor inspirovat Spanielskom. Kde pokuty za exkrementy boli cez 500 eur a to vdaka tomu ze sa odoberali vzorky a nasledne podrobovali analyze DNA nebol problem vinnika potrestat. Garantujem vam ze situacia sa rapidne zlepsi.

https://www.dw.com/en/spains-battle-with-dog-poop/av-42466386
21. marec 2019

Mariana Sulovská

Ok, som za akékoľvek konštruktívne riešenie, ktoré dá veci na poriadok. Len by sa museli aj kompetentní zaujímať o skutočné vyriešenie tohto problému. Ale ďakujem všetkým, ktorým rovnako záleží na prostredí, v ktorom žijú.
09. júl 2020

Roman Šimo

Čo mám informácie, tak opäť je problém s výkalmi domácich zvierat v tejto lokalite. Pravdepodobne je tráva vysoká a tak vidieť aj to, čo sa inokedy schová na otvorenom priestranstve, keďže psy si "uľavia" napríklad pri chodníku. Je naozaj na zaplakanie, keď vidím pomaly až združenie neplnoletých či starších psíčkarov venčiť družne bok po boku a pochybujem, že niekto z nich vezme do ruky to "hov.." (ospravedlňujem sa za výraz, ale hranica slušnosti bola prekročená aj z druhej strany). Niekedy si pripadám ako v ZOO. Na druhej strane ešte nepribudli koše na psie exkrementy a kontrolované venčoviská, kde by boli psy a ich majitelia na istý čas izolovaní. Samozrejme sú aj takí, ktorí rešpektujú okolie a správajú sa tak, aby jedna i druhá strana nemuseli si niečo vyčítať.
12. júl 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
samosprávu sme upozornili na pretrvávanie podnetu.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania