Vysokoškolákov-chodník-bariérový

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 10. marca 2019

Pred asi 9 rokmi, sa vyasfaltoval chodník na chodník, v úseku od blízkosti telocvične ŽU, až v postate po takmer zastávku ul. Fatranská. Touto rýchlou prácou, vzniklo to, že chodník je bez obrubníkov a často i mimo úrovne zeminy - trávnatého porastu (cca 10 - 20 cm). Chôdza najmä po zotmení, môže byť v tomto nie úplne bezpečná. Okrem toho chodník vyzerá ako "húsenková dráha", keďže sa nerekonštruoval plnohodnotne. Skôr kopíroval pôvodný smer. Uvedomujem si, že horších úsekov je viac, no aspoň dorovnanie zeminy s úrovňou chodníka, sa môže zrealizovať. Otáznikom sú ale pozostatky starého asfaltu a pozemky, ktoré možno patria univerzite.

16. marec 2019

Roman

Aktuálne foto
16. marec 2019

Roman

2
16. marec 2019

Roman

3
16. marec 2019

Roman

4
16. marec 2019

Roman

5
20. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Podnet bol poslaný zodpovedným osobám na riešenie.

Kto? Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
23. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Novobudované chodníky v meste sú komisionálne pripravované v rámci systému, ktorý je aktuálne nastavený na príslušných odboroch MsÚ. Mesto pri realizácii intenzívne komunikuje so zhotoviteľom stavby a uplatňuje si 60 mesačnú záruku na dielo.
Návrhy na rekonštrukcie chodníkov vychádzajú jednak z činnosti odboru dopravy MsÚ, evidovaných podnetov a tiež na základe komunikácie s poslancami za príslušné volebné obvody. Aj práve v tomto období sa konajú stretnutia s poslancami, ktorí dávajú návrhy a na ich základe sa spracováva investičný plán. Odporúčame občanom, aby komunikovali s poslancami za svoj volebný obvod, čím sa môže veľa požiadaviek vyriešiť.
Na uvedenom chodníku neplánuje mesto v roku 2019 vykonať stavebné úpravy. Zeminu okolo nebudeme dopĺňať, aby sa prípadne nedržala voda na chodníku. Navyše v niektorých úsekoch nedisciplinovaní vodiči parkujú, vytvárajú tak koľaje a chodník by bol viac zablatený. Ďakujeme za pochopenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor investičný MsÚ, Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
23. máj 2019

Roman Šimo

Chcem veriť, že v nasledujúcom období, sa budú robiť chodníky rovné, súmerné...Niekedy mám aj pocit, že chodníky sú zbytočne široké a na úkor zelene. To je však asi na odbornú diskusiu. V tomto prípade išlo aj o to, ako sa chýbajúcou krajnicou, samotný chodník poškodzuje. Naviac to poznať v blízkosti stavby rodinných domov, kde sa v minulosti začala pravdepodobne budovať odbočka na hlavnú cestu, pričom poškodili i niekoľko stromov. Okrem toho, v nezatrávnenej časti zostala pôvodná asfaltová plocha. v tomto daždivom období, tam dokonca vnikol "bazén".Keď mám pocit súrnosti nejakého problému, samozrejme sa snažím osloviť aj poslankyňu či poslanca za konkrétny obvod. Treba však povedať, že niektorí nevedia ani kde im "hlava" stojí a niektorí možno ani doteraz netušia, že sú poslancami v mestskom zastupiteľstve. Samozrejme to zľahčujem a môžem krivdiť.
Čo sa týka parkovania vodičov, je to úloha mesta, aby už konečne túto situáciu riešilo. Namontovať možno stĺpiky, ktoré bránia tomuto javu. Autá pomaly pustíme časom až do "obývačky". Momentálne to nevyzerá dobre. Samozrejme, z pohľadu občana, spokojný s vyjadrením celkom byť nemôžem. Ďakujem aj ja za pochopenie.
30. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. K problému s parkovaním uvádzame, že tieto podnety pravidelne riešime v spolupráci s mestskou políciou. Je potrebné si uvedomiť, že nie je možné v každom úseku osádzať pevné zábrany. Reálne tých úsekov je veľmi veľa a v prípade, že by sme všade osádzali stĺpiky bolo by mesto plné stĺpikov. Navyše väčšina finančných prostriedkov vyčlenených na údržbu komunikácií by sa čerpala len na tieto podnety. Musíme zohľadňovať aj prístup pre záchranné zložky a ďalšie skutočnosti pre konkrétnu lokalitu.
Mestská polícia sa pravidelne zameriava na predmetný úsek a táto časť je kontrolovaná každý deň v inom čase. Intenzívne vnímame problémy s parkovaním a najmä nedisciplinovanosť vodičov. Samozrejme hľadáme riešenia a chápeme pohľad občana, ale pri súčasnom množstve vozidiel žiadne mesto zatiaľ nenašlo zázračné riešenie. Ďakujeme za pochopenie. Mesto Žilina.

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
03. jún 2019

Roman Šimo

Ďakujem za dodatočné vyjadrenie. Uvedomujem si dôsledky osádzania väčšieho množstva zábran. No, na druhej strane, nesie z veľkej časti aj mesto zodpovednosť za stav, v akom sa uvedená lokalita nachádza. Možno, keby chodníky mali aspoň obrubníky, vyliaty asfalt na asfalt, nevyzeralo by to ako ucelená parkovacia plocha "na divoko" a arogantní vodiči si zatiaľ hypoteticky rozmyslia, či na tých miestach parkovať. Vyzerá to tam ako súčasť staveniska. Trošku tomu v súčasnom období pomohla vyrastená tráva. Príde ale jeseň či zima a sme zasa späť. Žiadam, prosím aspoň už nasledujúci rok túto oblasť riešiť. Chýbajú tam plnohodnotné chodníky na obidvoch stranách a v neposlednom rade osvetlenie medzi Žilpom a Europalacom. Ďakujem aj ja za pochopenie.
19. január 2020

Roman Šimo

Stále ani bez náznaku zmeny k lepšiemu.
19. január 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
21. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, v súčasnosti mesto nezvažuje dobudovanie obrubníkov ani inú úpravu uvedeného chodníka vzhľadom na veľké množstvo nahlásených podnetov a obmedzené financie vyčlenená na tento účel. Podnet evidujeme naďalej a jeho realizáciu zvážime v závislosti na finančných prostriedkoch samosprávy v ďalšom období. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
05. február 2020

Roman

Vďaka poveternostným vplyvom, vzniká vedľa vyvýšeného chodníka jazero. Chcem tým teda poukázať na to, že chodec môže po skĺznutí skončiť aj vo vode.
14. február 2020

Roman

V najkritickejšom úseku pozdĺž budovy Centrum a Europalace, je pri výjazde od parkoviska z internátov ŽU po dažďoch sa tvoriaca veľká kaluž, ktorá bráni hlavne chodcom k bezproblémovému prechádzaniu cez cestu a často musia si zvoliť možnosť cez blato alebo riskovať zachádzanie do hlavnej cestnej komunikácie ul. Vysokoškolákov.
19. február 2020

Roman Šimo

Zlé odvodnenie som dal do samostatného podnetu.
15. marec 2021

Roman Šimo

Budem rád, ak sa Mestský úrad bude v budúcnosti zaoberať komplexnou rekonštrukciou chodníka (obrubníky, šírka, priame a nie kľukaté) v úseku obratisko trolejbusov (x ul. Veľký diel) po internáty ŽU. Dokonca i s možnosťou cyklochodníka. V súčasnosti je to riešené stále veľmi amatérsky a i keď rešpektujem, že realizácia bola vyhotovená pred niekoľkými rokmi za iného vedenia mesta, zmena musí nastať a to hlavne s prihliadnutím na obdobie fungovania vysokej školy. Okrem toho sa po tomto chodníku pohybuje hlavne veľa rodín s deťmi aj na bicykloch. Chýba to nadpojenie už existujúceho cyklochodníka. V súčasnosti, keď je možné využívať fondy na ekologickejšiu dopravu, má význam sa vecou zaoberať. To samozrejme platí, ak mesto už uzavrelo úplne možnosť rozšírenia hlavnej cesty Vysokoškolákov až po lesopark alebo až po Rosinskú cestu.
20. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Podnet bol zaevidovaný do poradia a bude riešený v závislosti od voľných finančných prostriedkoch vyčlenených na tento účel v rozpočte mesta Žilina. Podnet uzatvárame na portáli Odkaz pre starostu. Ak budete chcieť opätovne riešiť podnet, zadajte ho prostredníctvom webovej stránky mesta Žilina - ikona Podnet pre mesto. Mesto Žilina
21. marec 2024

Roman Šimo

Záleží, či vznikne projekt rozšírenia cesty.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania