Borová-chodník-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

V riešení
meno
Matej Čiernik 12. marca 2019

V priestore medzi objektom s predajňou Billa, a Borovou ulicou sa asi 25 rokov plánuje nejaký spoločenský priestor (a pravdepodobne sa bude ešte dlho len plánovať). Vedie tadiaľ jedna z hlavných peších trás zo severnej strany sídliska na južnú, kokrétne k OC MAX a iným obchodom. Rozbahnený chodník asi pred 10 rokmi posypali sfézovanou drťou z cesty, ale pri oprave parovodu a osvetlenia je toto provizórium zasypané zeminou, t.č. bahnom. Bolo by veľmi žiadúce tieto miesta znovu zasypať niečim podobným, prípadne drobným kamenivom. Je to jednak preto, aby sa tam dalo chodiť, jednak preto, lebo ako vidno z obrázka, ľudia bahno obchádzajú a rozšliapavajú stále viac okolitej trávy.
(V nejaké definitívne vyriešenie tohto priestoru po rokoch už ani nedúfam, nakoniec, na Solinkách sú naliehavejšie)

14. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Podnet sme zaevidovali a vykonáme obhliadku miesta, kde sa navrhne prijateľné riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
20. máj 2019

Matej Čiernik

Stav po 2,5 mesiaci: bez zmeny. Len tie kamene, čo som tam provizórne poukladal. Podnet bol postúpený na odbor dopravy, mne už dobre známy svojou neochotou a neschopnosťou, výsledok neprekvapuje....
21. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Uvedený chodník bol len provizórnym riešením a táto časť nie je v súčasnosti určená pre chodcov. Odporúčame obyvateľom využívať existujúci nový asfaltový chodník, ktorý sa tam nachádza. V uvedenej lokalite neplánujeme budovať ďalší chodník. Mesto Žilina.
Kto? Odbor dopravy MsÚ Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
21. máj 2019

Matej Čiernik

Výborne, tak to má ísť v plánovanom hospodárstve. V tejto časti sa už 20 rokov plánuje definitívne riešenie, provizórnym chodníkom chodí množstvo ľudí. Predchádzajúce vedenie mesta ho aspoň nechalo posypať, pretože ak sa tráva rozdupe, ľudia obchádzajú blato a ničia ďalšiu trávu. Ale takýto je obvyklý prístup prístup súčasného odboru dopravy v Žiline: súdruhovia sa uzniesli, že problém nejestvuje a netreba ho teda riešiť.

Vlastne, čo iné som mal po predchádzajúcich skúsenostiach očakávať?
23. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Pre doplnenie uvádzame, že išlo o provizórny chodník, hneď vedľa je vybudovaný nový dláždený chodník. Navyše na konci provizórneho chodník sa nachádza parkovisko, takže chodci idú pomedzi autá. Odporúčame využívať existujúci chodník. Mesto Žilina.

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
23. máj 2019

Matej Čiernik

Asi sa treba prísť pozrieť, ako to tu chodí. Dláždené chodníky idú iným smerom, toto je trasa k Maxu. Pomedzi autá sa tu chodí všade, to je malý problém, to súvisí s tým, ako Mesto "rieši" parkovanie. Je ináč zaujímavé, že na Vlčincoch sa dali mnohé vychodené chodníky vydláždiť, na Solinkách je všetko normálne nesmierny problém. Ale dobre, asi škoda diskutovať, na Meste všetko viete lepšie, ako tí, čo tu bývajú. Nakoniec, pre mňa, za mňa, nech sa rozšliape aj celý ten trávnik. (Ľudia majú svoj rozum, tí nebudú chodiť obchádzkou)
03. september 2019

Zuzana Grúňová

"Navyše na konci provizórneho chodník sa nachádza parkovisko" - na stretnutí s architektkou Brunovou bolo zástupcami mesta priamo skonštatované, že aj to parkovisko je len provizórium = ponechané panely z čias výstavby sídliska. Preto si nemyslím, že argument - chodník aj tak ústi do parkoviska - má relevanciu. Je potrebné riešiť AJ parkoviská AJ novú komunikáciu. Priestor Solinky-centrum by mal byť najmä o zeleni - postačí realizovať diagonálne prepojenie pre peších (poriadne vyťažené - je to prístup do MAXu a deti do-zo školy) + oddychový priestor. Vydláždenú plochu už Solinky majú ako námetie pred kostolom a v väčšinu roka je tak rozpálená slnkom, že sa tam nik nezdržuje + nemá ani možnosť sa posadiť.
03. september 2019

Matej Čiernik

Predpokladám, že Odbor dopravy MSÚ mal na mysli parkovacie miesta na opačnom konci, pri ZŠ Limbová. Panely sú už nakoniec na súkromnom pozemku...
V priestore za Billou, kadiaľ vedie 30 - ročný "provizórny" chodník sa plánuje vybetónovať "námestie" s nejakou trochou zelene. Rátam, že chodníčky, ktoré sú vyšliapané, architekt nebude rešpektovať a tak nakoniec ľudia zošliapu skratkami aj ten zvyšok zelene, ktorý tam nechajú. Ale tak to v Žiline chodí - Veľký Brat rozhodne, čo je správne. A ľudia rozhodnú, čo je normálne - a na chodníky odnikiaľ nikam sa architektovi vykašľú.

Márna snaha, takto to chodí, berme to, ako je. Odkazy pre starostu sa asi majú týkať zahodených papierikov, ktoré môže aj tak každý slušnú človek zdvihnúť aj sám... Vážne veci sa riešia systémom "o nás bez nás" - však ešte uvidíte.
08. január 2020

Matej Čiernik

Dovoľujem si pripomenúť, že verejné priestranstvá sú teraz po rekonštrukcii teplovodov kompletne rozorané a budú sa asi na jar upravovať. Príležitosť, aby sa postavili chodníky kde ich treba - ale nerobím si ilúzie...
01. máj 2020

Matúš 👍

Neviem, či presne tadeto alebo blízko, začno čoskoro stavba cyklotrasy.
01. máj 2020

Matej Čiernik

"Cyklotrasa" je o inom, diskutovaná skratka je chodcami používaná trasa, vyšliapaná podľa potreby a najkratším smerom k Maxu. Myslím, že páni dopravní inžinieri by ju mali rešpektovať a nie poučovať ľudí, že majú chodiť okolo. To nikdy nebude fungovať.
A celá tá žltá čiara, honosná cyklotrasa, je pohodlne zjazdná na bicykli aj teraz, bez hrozby kolízii s pešími. Vyhodené peniaze - ale cyklotrasy sú "in". Zbohom rozum....

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania