Saleziánska-strom-nebezpečný

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý

Nebezpečný ihličnatý strom, v silnejšom vetre sa veľmi nakláňa a hrozí pád na autá, ľudí. V popredí vidno vývrat po ostatnom silnom vetre. Navrhujem tento strom spíliť.

14. marec 2019

A

Rád by som sa pridal k tomuto podnetu, nakoľko je takýchto nebezpečných stromov na Severnej ulici viac. 10.3.2019 pri silnejšom vetre došlo k vyvráteniu smreku a poškodeniu zaparkovaného auta. Našťastie ten strom na nikoho nespadol, čo mohlo dopadnúť katastrofálne, po ulici sa pohybujú obyvatelia a aj deti. Navrhujem spílenie všetkých smrekov v tejto lokalite, nakoľko sú to vysoké stromy so slabým koreňovým systémom a vysadenie nových druhov drevín, ktoré sú vhodnejšie do intravilánu.
14. marec 2019

Samuel Haas

som za ale bol by som rád keby sa ďalej od chodníka a od áut VYSADIA NOVÉ stromčeky :)
15. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Pracovníci Odboru životného prostredia MsÚ, vykonali dňa 15.03.2019 ohliadku danej dreviny, kde zistili, že drevina druhu smrek (Picea abies) je po vizuálnej ohliadke v dobrom zdravotnom stave, bez náznakov možného statického zlyhania. Z toho dôvodu v dnešnej dobe nič nenaznačuje tomu, že by drevina mala byť vyvrátená a s výrubom dreviny nesúhlasíme. Samozrejme sme si vedomí, že dreviny druhu smrek majú všeobecne plytký koreňový systém, to však nie je dôvod, aby boli po celom meste vyrúbané dreviny tohto druhu, nakoľko si plnia dôležité funkcie v mestskom prostredí a s takouto prevenciou sa Mesto Žilina nestotožňuje. K statickému zlyhaniu dochádza zväčša pri spojení viacerých faktorov, hlavne však pri premokrení pôdy a silnom vetre. Samozrejme dreviny budeme monitorovať. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia MsÚ Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
15. marec 2019

Jozef

Jedná sa všeobecne v rámci celého mesta o nedostatočnú údržbu verejnej zelene a drevín - hlavne konáre zo stromov a kríkov zasahujúce do chodníkov ( podchodná výška 2,20 metra, resp. nutnosť obchádzať neudržiavané kroviny po cestných komunikáciách a vystavovať sa nebezpečenstvu stretu s vozidlom ) ...
17. marec 2019

Martin

Neuvažuje mesto vytvoriť aspoň v časti tejto ulice kolmé prípadne šikmé státia, ako je tomu na Jarnej?
18. marec 2019

A

Súhlasím, že by v tejto lokalite malo byť vybudované kolmé státie. Miesta na vybudovanie kolmého parkovania je tu dostatok, na oddelenie áut od trávnatej plochy by mohli byť vysadené nové dreviny nižšieho vzrastu, ktoré by zároveň nahradili nebezpečné smreky.
19. marec 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,
chcel by som Vás požiadať o to, aby ste otázky ohľadne parkovania v danej lokalite smerovali do samostatného podnetu. Našou snahou je držať sa pravidla, že každý podnet vždy obsahuje len jeden problém.
Vďaka za pochopenie.
Juraj Hurný
[email protected]
31. august 2019

Matúš 👍

Podnet by sa zrejme mohol oznacit ako uzavretý.
10. február 2021

Peter Goga

Tiez sa pridavam k nazoru, ze udrzba zelene na Hlinach VII je zanedbana. Stromy tam vysadzali este povodni obyvatelia z byv. Pozemnych Stavieb nadivoko a tak to aj zostalo doteraz. A vyhovorky, ze stromy su zdrave pocuvame stale :(

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania