Černovská-strom-chýbajúci

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Alena Erbanova 17. marca 2019

Na Vlcincoch pri Cernovskej ulici nahle sa zacali pilit nase milovane stromy, ktore sadili ludia a polievali v sedemdesiatych rokoch. Namiesto aby plnili ulohu rezervoaru vody setrili klimu a vsetko mozne, skoncili dole. Prosim Vas zastavte to.

19. marec 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Stromy boli vyrúbané na základe právoplatného rozhodnutia, ktoré pre mesto Žilina, vlastníka pozemkov, na ktorých stromy rástli, vydal orgán ochrany prírody. Dôvodom výrubu predmetných stromov bolo vybudovanie 24 nových parkovacích miest, čím chce mesto riešiť zložitú situáciu s parkovaním pre obyvateľov tejto časti sídliska. Pôvodná požiadavka na vybudovanie parkovacích miest bola na väčší počet, čím by bolo potrebné vyrúbať viac stromov. Pri tomto riešení sme hľadali kompromis, ktorý vyústil do vyššie spomínaného výrubu. Aj po realizácii výrubu zostal v lokalite dostatočný počet vyrastených stromov. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia MsÚ Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
28. marec 2019

Jozef

Samozrejme mesto Žilina má podľa zákona povinnosť nahradiť odstránené stromy novou výsadbou.
02. máj 2019

Miroslav

Keďže práce na budovaní parkovacích miest práve prebiehajú tak som si dal tú námahu a skúsil prepočítať počet plánovaných nových parkovacích miest. V žiadnom prípade nemôžete hovoriť o "nových" parkovacích miestach. Podľa mojich prepočtov tam nepribudne ani jedno nové parkovacie miesto, skôr ubudne. Do obrázkov som zakreslil červenou farbou pôvodné parkovacie miesta a žltou novobudované. Predpokladal som, že posunutím pôvodného priečneho parkovania do trávnatej plochy na fotkách č.1 a 2 sa vytvorí nové priečne státie aj pred vchodmi paneláku. Ale to rozšírenie je také malé, že to podľa môjho názoru nebude možné. Takže sme vlastne prišli minimálne o dve parkovacie miesta. Nerozumiem tomu načo sa to vlastne celé buduje. Buď sa niekto sekol pri projektovaní alebo to robotníci zle vymerali. Prosím o preverenie kým nie je neskoro. Pŕojekt som síce nevidel ale aby to nebola nakoniec veľká blamáž!!!
02. máj 2019

Miroslav

Ešte som zabudol tie fotky.
03. máj 2019

Martin

Tu je link na projekt:
https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie-dokumentov/document/994798/content/780122/download

Ono je to, žiaľ, tak aj na ďalších miestach v Žiline, že vytvorením nových miest nedôjde k ich nárastu, alebo dokonca výsledný počet klesne. Myslím si, že ak nemá dôjsť k prírastku miest, nech sa radšej nič nerobí, lebo sú to neefektívne vynaložené prostriedky. Príkladom je napr. Tulská/Ústecká, kde bolo tiež plánované "vytvorenie" parkovacích miest, ale v konečnom dôsledku by sa tam zmestilo menej áut ako doposiaľ. Rovnako vyzerala aj pripravovaná revitalizácia na Slovanskej, kde sa pýšili novým parkoviskom pre 12 áut, ale akosi zabudli dodať, že na ďalších plochách, kde sa dnes parkuje, mala vzniknúť manipulačná plocha so zeleňou.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania