Udelenie parkovacej karty

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Zeit Geist 08. apríla 2019

Dobrý deň,
rád by som sa opýtal ako to je s parkovacími kartami v meste Žilina, ak podmienky udelenia parkovacej karty sú zverejnené na Žilinskej parkovacej spoločnosti ako aj v samotnej zmluve. Na karte má byť uvedené evidenčné číslo vozidla, ktoré je viazané na majiteľa a vlastne aj na nehnuteľnosť. Čo teda znamená táto skratka R.K. a ako je možné, že auto s českou poznávacou značkou môže túto kartu využiť.

Taktiež by bolo fajn, ak by ste zvýšili intenzitu kontrol v tejto oblasti nakoľko najproblémovejšie hodiny sú po 22:00 do skorého rána, kedy tu parkuje množstvo vozidiel bez parkovacích kariet. Mestká polícia síce prejde okolo ale nikto z auta nevystúpi a reálny stav neskontroluje. Ak nájdu jedno vozdilo ďalšie už neriešia, prečo je tomu tak?

08. apríl 2019

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol zaslaný priamo Žilinskej parkovacej spoločnosti.

S pozdravom

Martin Kollárik
Odkaz pre starostu
10. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

vyfotografovaná parkovacia karta je vydaná na majiteľku bytu a platí iba 7 dní, čo z uvedených dátumov vychádza. Ide kartu pre návštevníka, pani majiteľka bytu využila túto možnosť prvý krát, ako tam býva. Tieto krátkodobé karty (na 7 dní, na 30 dní alebo na 90 dní) sa vydávajú i ako prenosné, pretože majiteľ bytu nevie evidenčné číslo vozidla návštevy, poprípade za 30 dní sa na návšteve môžu vystriedať viacerí členovia rodiny, ktorí napr. pomáhajú s opravou bytu a pod. Najviac sa využívajú krátkodobé karty na 7 dní počas veľkonočných, vianočných sviatkov alebo prázdnin. Prax nám ukázala, že vydávanie krátkodobých kariet na EČV je z pohľadu využívania rezidentskej karty nevyhovujúce. Ide o prípady, kedy si kupujú majitelia bytov i viac RPK napr. pri svadbách, pohreboch, kedy koľkokrát nevedia ani koľko vozidiel príde a vôbec nevedia ich EČV.

Máme pripravený systém cez SMS, kde by sa dalo objednať parkovanie i v nočných hodinách i počas víkendov, pretože parkovacia karta sa dá zakúpiť iba v pracovných dňoch a v pracovnej dobe, čo je pre návštevy nevýhodné. Na evidenčné číslo vozidla (EČV) sú povinne vydávané ročné rezidentské parkovacie karty (RPK). Na týchto RPK môže byť uvedené i iné EČV, ako je žilinské. Ide o nájomníkov s platnou nájomnou zmluvou, ktorí vlastnia motorové vozidlá prihlásené na svoj trvalý pobyt v rámci Slovenska, ale i na EČV iných štátov (české, ukrajinské ...). Doklady k vydaniu RPK nájomníka nám predkladá majiteľ bytu, nie nájomník. Táto RPK je drahšia ako pre obyvateľa s trvalým pobytom v Žiline v zóne parkovania.

Prikláňam sa k názoru pána sťažovateľa, že kontrolná činnosť v nočných hodinách nechráni majiteľov RPK, ak niekto sa u nás sťažuje, tak to preventívne riešime s náčelníkom Mestskej polície a hľadáme možnosti nápravy. Nie všetci držitelia RPK majú odvahu volať vo večerných hodinách hliadky, obávajú sa o svoje vozidlo. Verím, že nástupom nového náčelníka a zástupcu na Mestskej polícii sa kontrolná činnosť zlepší. Bez kontrolnej činnosti sa vytráca systém regulácie parkovania a naša spoločnosť je za ochranu našich zákazníkov, ktorí majú záujem dodržiavať zákony tejto krajiny.

S pozdravom

Ing. Milan Taška
prokurista spoločnosti
Žilinská parkovacia spoločnosť, s.r.o.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania