Antona Bernoláka-usmerňovanie cyklodopravy

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 11. apríla 2019

Po spustení inak výbornej služby bikesharingu, sa omnoho viac ukázalo, akí sme ešte neskúsení v riadení sa logickými a popísanými pravidlami v oblasti mestskej cyklodopravy. Chcem preto poprosiť, ako prirodzené autority magistrát a Mestskú políciu o súčinnosť pri usmernení, výchove obyvateľstva v tejto oblasti. Aby sa nestávalo, že cyklista v správnom smere, musí ustupovať cyklistovi v protismere. Je to prípad celej Žiliny a nie len Bulváru. Chodci tiež často ani neriešia, že idú po trase cyklistovi. Minulé roky aj samotní policajti nešli príkladom. Nemálo ľudí dokonca vie, že koná zle. Treba to už konečne zmeniť, lebo vznikne anarchia. Riešením, môžu byť aj usmerňujúce tabule napríklad s nápisom "Prejdi prosím na druhú stranu!" a pod. Policajti pri obchôdzke poučia...

09. apríl 2019

Roman Šimo

Označenia v oblasti cyklotrás. Jedná sa samozrejme iba o jednoduchý návrh, ktorý je vždy možno doladiť a samozrejme, ak to dovoľujú predpisy.
12. apríl 2019

Matúš

Podľa mňa je problém hlavne v tom, že je v meste málo cyklotrás a cyklisti často ani nevedia, kde sa tieto cyklotrasy nachádzajú. Chcelo by to aby boli na mape v aplikácii BikeKIA nejakým spôsobom zvýraznené cyklotrasy. Toto by dosť pomohlo, lebo by si cyklisti mohli lepšie naplánovať cestu a skôr by využili cyklotrasu ako chodník. Samozrejme by klesla pravdepodobnosť, že by išli v protismere. A tento krok by bol dobrý aj pre samotnú aplikáciu, nainštalovalo by si ju viacej ľudí, ktorí by nemuseli využívať bikesharing, ale spomínané mapy.
20. apríl 2019

Zuzana Tureková

Antona Bernoláka-Cesty a chodníky-iné

Dopravná situácia (chodci/cyklisti) na priechode pre chodcov na Veľkej okružnej vedúcom od Domu odborov k Antona Bernoláka bola vždy problematická, no s narastajúcim záujmom o bikesharing je priam kritická. Cyklisti ani chodci často nerešpektujú červenú, mnohí ani nepoznajú základné pravidlá, chodia vľavo, čím komplikujú prechádzanie nielen starším ľuďom a mamičkám s kočíkmi, mnohí sú schopní idúc na bicykli sa dokonca predbiehať v úzkej uličke vedúcej od priechodu k Bulváru. Je len otázkou času, kedy sa tam niečo stane. Nebolo by možné postaviť tam preventívnu hliadku mestskej polície, ktorá by mohla zároveň chodcov a cyklistov usmerňovať?

26. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Cyklistická trasa v uvedenej lokalite je označená vodorovným dopravným značením a cyklisti aj chodci sú povinní dodržiavať všeobecné záväzné predpisy. V súčasnosti neuvažujeme o osadení ďalších usmerňujúcich tabúľ z dôvodu nezahustenia ulice dopravnými značkami.
Áno, niektorí cyklisti a chodci nedodržiavajú dopravné predpisy z dôvodu neznalosti alebo aj zámerným nerešpektovaním predpisov. Toto závisí najmä od ľudí a ich disciplinovanosti. V prvom rade ide o porušovanie zákona o cestnej premávke č. 8/2009 Z.z., čo je v kompetencii štátnej polície SR.

Požiadali sme mestskú políciu Žilina, aby hliadky MP v rámci bežnej činnosti upozorňovali cyklistov na rešpektovanie pravidiel. Vzhľadom na kapacitné možnosti však nie je reálne, aby hliadka stála dlhodobo na jednom mieste. Mestská polícia zabezpečuje kontrolu verejného poriadku v celom meste, v centre, na sídliskách, v prímestských častiach a jej činnosť zahŕňa množstvo oblastí. Príslušníci MP riešia denne desiatky podnetov a budú venovať pozornosť aj tomuto negatívnemu javu. Mesto Žilina.
Kto? Odbor dopravy MsÚ Žilina, Mestská polícia Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
26. apríl 2019

Roman Šimo

Ďakujem za odpoveď. Nikto predsa nežiada, aby mestskí policajti mimo iných svojich povinností stáli pri každom cyklochodníku. Chcel som len poprosiť z dôvodu toho, že vedenie mesta - úrad a jeho pridružené zložky, môžu mať vplyv na aspoň čiastočnú, postupnú zmenu. Vytvoriť možno kampaň na sociálnych sieťach a podobne. Kontraproduktívne vyzerajú samotní príslušníci či miestni poslanci v protismere jazdy. Takto sa neposunieme a darmo budeme chcieť byť moderným mestom. Treba teda len veriť, že my občania niečo v sebe zmeníme a budeme sa na komunikáciach peších i cestných viac vnímať, rešpektovať.
04. máj 2019

Roman Šimo

Inšpirácia zo zahraničia, čo sa týka označovania cyklotrás vo farbách Žiliny.
10. august 2022

Roman Šimo

Konečne po rokoch a možno pred voľbami, sa začali problémom zodpovední zaoberať. Myslím si však, že sa jedná o občasnú a ojedinelú aktivitu, kým sa Bulvár nezrekonšruuje. https://www.zilinak.sk/prispevky/20929/preventistky-dohliadali-na-chodcov-a-cyklistov-na-zilinskom-bulvari-viaceri-z-nich-nerespektovali-dopravne-znacenie 

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania