Horný Val-parkovanie-problémové

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Zuzana Tureková 20. apríla 2019

Rada by som upozornila na problémové parkovanie v okolí Katedrály najsv. trojice, Burianovej veže, Mestského divadla a priľahlej časti Horného valu. Situácia ako na fotografiách sa opakuje pravidelne, vodiči sú schopní zablokovať schody do kostola, odparkovať k vonkajšiemu krížu, zatarasiť priechod k Farskej uličke... Okrem toho je adrenalínovým zážitkom aj samotná prechádzka po Hornom vale, ktorý je frekventovaný pomaly ako Veľká okružná a navyše je lemovaný odstavenými autami. Naozaj má takto vyzerať Staré mesto?

26. apríl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Od 1. 5. 2019 bude platiť nový systém, ktorý reguluje parkovanie áut v centrálnej pešej historickej časti mesta. Systém regulácie bude zabezpečený prostredníctvom výsuvných stĺpikov a vstupných rámp. Bez platného povolenia na vjazd do pešej zóny nebude možné vojsť vozidlom do tejto lokality. Veríme, že takto bude v centrálnej historickej časti mesta väčší poriadok, čo sa týka parkovania a pohybu áut a súčasne sa zvýši bezpečnosť chodcov. Mestská polícia Žilina bude v rámci bežných kontrol statickej dopravy intenzívnejšie kontrolovať parkovanie vozidiel v tejto lokalite. Takisto každý občan môže prispieť k zlepšeniu efektívneho riešenia dopravnej situácie tak, že v prípade zistenia priestupku ihneď kontaktuje MP na bezplatnej linke 159. Mesto Žilina.
Kto? Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
26. apríl 2019

Ján Ch

Od prvého mája síce platí nový systém vstupu do pešej zóny. Všetka česť snahe MsÚ. Ale: väščina podpisovaných vozidiel sú buď “invalidi” alebo majú platné povolenie s dodatkom ”parkovanie na súkromnom pozemku” - to znamená, že nemajú parkovať na ulici Horný, Dolný val,Katedrálne nám. .....teda verejnom priestranstve. Avšak obávam sa, že aj naďalej za výdatnej “asistencie MP” tieto vozidlá budú parkovať neobmedzene v pešej zóne, nakoľko ich systém aj po novom bez problémov vpustí. Teda základom poriadku v pešej zóne nie sú “stĺpiky” ale efektívny a hlavne nestranný kontrolný mechanizmus Ďaľší príklad slepoty MP na ulici Dolný val - “zmrzlinár” - jedna prevádzka = dve dodávky a jedno SUV na mestskom “súkromnom pozemku” Držím palce
24. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Státie vozidiel v pešej zóne mimo vyhradených parkovacích miest je zakázané - to platí aj pre vozidlá s označením ŤZP. Hliadky mestskej polície sú oprávnené riešiť tento druh dopravných priestupkov a kontroly v pešej zóne vykonávajú pravidelne, niekoľkokrát denne. Uvedený priestor medzi mestským divadlom a Katedrálou najsvätejšej Trojice je vo vlastníctve Rímskokatolíckej cirkvi, takže sa jedná o súkromný pozemok a nie mestský.
Čo sa týka nového systému vstupu vozidiel do pešej zóny tak priebežne zaznamenávame podnety a pripomienky, ktoré prehodnotíme a veríme, že postupne systém vyladíme k čo najväčšej spokojnosti občanov. Aktuálne Všeobecne záväzné nariadenie č. 6/2019 má platnosť 8 mesiacov, t.j. do konca roka a následne bude na základe reálnych skúseností doplnené. Celkove sa však situácia sa po zavedení nových pravidiel zlepšila. Mesto Žilina.

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania