Bôrická cesta-trávnatá plocha-nepokosená

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený

keď sa kosí park, nemohla by sa pokosiť aj druhá strana všiváka a okolie? vyzerá to vzdy zvláštne.

07. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Slovenský vodohospodársky podnik, š.p.
07. máj 2019

jeremy

takze ak nájdem odpad na mestskom pozemku nechám ho tam, a vedĺa na mojom pozbieram, správne chápem
07. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň.

Každý majiteľ alebo správca sa musí starať o svoj majetok. Mesto nemôže suplovať povinnosti iných subjektov, v prvom rade sa musí starať o svoje pozemky. Ak by sme brali do úvahy Váš príklad, tak občan si vyčistí svoj pozemok, ale cudzí pozemok predsa čistiť nebude. Navyše ak ide o mestské pozemky, tak sa samozrejme musí postarať mesto. V takýchto prípadoch administrátor portálu posiela podnety zodpovedným inštitúciám. Ak ide o súkromného vlastníka a mesto zistí majiteľa, pošle mu výzvu.

Ďakujeme za pochopenie.
Mesto Žilina
07. máj 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,

podnet bol odoslaný Slovenskému vodohospodárskemu podniku.

S pozdravom
Andrej Shadura
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
12. máj 2019

jeremy

ďakujem.velmi rýchla oprava.ale keby sa dalo ešte opraviť prepadlinu a 1 výtlk
12. máj 2019

jeremy

ďakujem.velmi rýchla oprava.ale keby sa dalo ešte opraviť prepadlinu a 1 výtlk
15. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

SVP š.p., SPSVI. Púchov vykonáva kosenie koryta vodného toku Všivák 3 krát ročne, prvé tohtoročné kosenie práve prebieha.
SVP š.p. má v správe koryto vodného toku, parcela KN-C 6017/21, to znamená pozemok medzi brehovými čiarami vodného toku.

Pobrežné pozemky vodného toku sú vo vlastníctve Mesta Žilina, ľavý pobrežný pozemok – park Ľudovíta Štúra, pravý pobrežný pozemok – krajnica miestnej komunikácie Bôrická cesta.

Na fotografii v odkaze je zobrazená nepokosená krajnica miestnej komunikácie. Krajnica je súčasťou miestnej komunikácie a je na pozemku vo vlastníctve Mesta Žilina. Údržba tejto krajnice je v réžii mesta a nie nášho podniku, tak ako uvádza samospráva.

S pozdravom
Ing. Marián Bocák
Hovorca
Úsek generálneho riaditeľa
Slovenský vodohospodársky podnik
15. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. V tomto prípade vzniklo nedorozumenie vzhľadom na vymedzenie pozemkov. Park Ľ. Štúra sa nachádza na mestských pozemkoch, ale správcom vodného toku Všivák je Slovenský vodohospodársky podnik š. p. Odbor životného prostredia MsÚ zabezpečuje pravidelné kosenie brehu potoka zo strany parku. Druhý breh prislúcha k ceste a preto spadá pod údržbu miestnej komunikácie. Cestná zeleň sa kosí v letných mesiacoch a rovnako bude pokosená aj uvedená časť. Určenie kompetencií je niekedy zložité, napríklad v prípade vodných tokov nie je ochranné pásmo vodného toku legislatívne definované, pričom sú vymedzené sú pojmy ako brehový porasť a pobrežný porast.

Pre doplnenie uvádzame, že mesto vykonáva pravidelnú údržbu zelene v troch intenzitných triedach. I. je parková zeleň, kde kosíme 6-12x ročne, II. je sídlisková zeleň, kde kosíme 4x ročne a III. sú ostatné plochy, kde kosíme 2x ročne. Celkove mesto zabezpečí počas roka pokosenie 7 888 544 m2 plochy trávnikov. Ďakujeme za pochopenie. Mesto Žilina.

Kto? Odbor dopravy MsÚ
Kedy? júl-august 2019

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
31. máj 2019

Vlasto Kocián

Krásny park, vysoká tráva - škoda 😥
07. júl 2019

Roman

Aktuálny stav nepokosených pozemkov na strane pri ceste od vežiaku až po zapustenie potoka pod komunikáciu. Územie po celom Bôriku nemám zmapovanú. Verím teda, že sa územie pokosí. Už je to na zákonodarcoch, aby sa možno dali takéto menšie vodné toky a ich okolie do správy samospráv, pričom finančne na údržbu, by sa delili. To je však na rozsiahlejšiu diskusiu.
11. august 2019

Roman

Aktuálny stav.
Je konečne pokosené.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania