Antona Bernoláka-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý

Priestor pred supermarketom Tesco sa zmenil na smetisko, kde od rána do večera bývajú ľudia bez domova. Komunita sa stále rozrastá. Pred cca 1.5 rokom tu bol len jeden pár, teraz ich je 6–8. PVC fľ. vina, nadávky, WC, hrôza… 8. mája bola zatvorená predajňa, preto ten kľud. My, rezidenti, platíme 50 EUR za parkovanie v tejto luxusnej zone.

09. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Majiteľa nehnuteľnosti sme opakovane upozornili, aby udržiaval svoje pozemky v riadnom stave a urobíme to opäť. Súčasne sme lokalitu okolo predajne Tesca v marci celú vyčistili.

Žiaľ, problém s bezdomovcami majú všetky mestá na Slovensku a je naozaj veľmi ťažké nájsť riešenie. Mestská polícia Žilina pravidelne rieši podnety týkajúce sa bezdomovcov, avšak ak neporušujú žiadne právne predpisy nemôže ich len tak vykázať z nejakého miesta. Sú to ľudia bez domova a aj keď ich vykážeme z nejakého miesta, presunú sa na iné a problémy sa opakujú. V prípade priestupku je nemožné od nich vymôcť pokutu, pretože žiadne peniaze nemajú. Vyberajú si miesta, kde je väčší pohyb ľudí, aby mohli okoloidúcich požiadať o pomoc. Zaznamenali sme veľa prípadov kedy hliadka MP viackrát vykázala bezdomovca z konkrétneho miesta a opakovane sa tam vracal.
Je potrebné si uvedomiť, že títo ľudia sú na ulici, nemajú kam ísť a pokutovanie nepomáha. Nie je kam ich premiestniť a ani najbližšia rodina im vo väčšine prípadoch nechce pomôcť. Zatiaľ žiadne mesto nenašlo naozaj efektívny spôsob ako vyriešiť situáciu s bezdomovcami. Sú medzi nimi rôzne kategórie ľudí. Veľkou skupinou sú ľudia, ktorí sa dostali do ekonomických problémov, ale často sú to aj odchovanci detských domovov, ľudia vychádzajúci z výkonu trestu, ľudia s nejakým hendikepom či už zdravotným alebo mentálnym a odsúvaním takýchto ľudí preč sa problém nerieši, len prehlbuje. Privítame každý nápad na zlepšenie situácie.

Uvedomujeme si negatívne vplyvy a požiadali sme mestskú políciu, aby intenzívnejšie kontrolovala dodržiavanie všeobecne záväzných nariadení na verejných priestranstvách a zamerala sa na kontrolu bezdomovcov v uvedenej lokalite na Bulvári. Mesto Žilina.
Kto? Mestská polícia Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
09. máj 2019

Roman Šimo

Uvedený párik sa tam už celkom udomácnil. Pani často krát aj chodí zbierať od okoloidúcich po Bulvári drobné. Je pravda, že trošku "skrotli" pravdepodobne po niekoľkých upozorneniach, no pohľad na túto ich situáciu i na okolie tejto lokality nie je príjemný. Už mi to aj pripadá, že sme ich začali mnohí rešpektovať, vnímať ako súčasť toho prostredia.
12. máj 2019

Zoltan Bagin

pokracovanie
12. máj 2019

Zoltan Bagin

a poobede to iste
13. máj 2019

Roman Šimo

Pani bez domova už nás opustila. Asi dlho nezabudnem na jej nevinný pohľad. Smutné, no aj také sa stáva. Odpočívajte v pokoji.

Pohrebné vozidlo telo prevzalo za asistencie polície v pondelok ráno 13.5..

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania