Hájik, Vlčince, Solinky — problémové parkovanie

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Renáta Šlosárová 15. mája 2019

Dobrý deň, kedy sa bude mesto zaoberať zákazom parkovania dodávok na sídliskách Hájik, Vlčince a Solinky?

15. máj 2019

Martin

Myslíte kontrolu dodržiavania zákazu?
15. máj 2019

jano

Ak majú dĺžku nad 5 metrov treba volať MP.
15. máj 2019

Renáta Šlosárová

Nie, myslím kedy sa bude riešiť parkovanie dodávok tzn. zrušenie zákazu alebo parkovacie zóny pre dodávky a pod.
16. máj 2019

Andrej Kubina

dufam ze nikdy, je to spravne tak ako to je. argument, ze moja firma sidli v bytovke je o nicom, to si tam niekto zalozi nakladnu dopravu a budu tam parkovat kamiony?
16. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Mesto Žilina, odbor dopravy eviduje nedostatočnú kapacitu parkovacích miest na sídliskách. Riešenie si vyžaduje jednak systematický a tiež komplexný prístup zároveň. Uvedené nariadenie zákazu parkovania vozidiel nad 5 m je jedným z opatrení, ktoré má negatívnu situáciu zmierniť. Za posledných 6 rokov mesto pristúpilo k dobudovaniu parkovacích miest tam, kde sa to dalo bez zásahu do zelene. Momentálne sa spracováva štúdia parkovacieho domu v blízkosti Metra a Klientskeho centra. Situácia je naďalej negatívna, a preto mesto pristúpilo aj k tomuto kroku.
Uvedomujeme si, že predmetné nariadenie nebude na prospech všetkých občanov, avšak máme za to, že prispeje k zlepšeniu situácie. Monitorovali sme najmä dodávkové vozidlá a tých sa na sídliskách, najmä vo večerných hodinách, vyskytuje značné množstvo. Úžitkové vozidlá dĺžky nad 5 m sú totiž využívané predovšetkým na podnikateľské účely. Tieto vozidlá sú väčšie ako bežne osobné vozidlá, a preto ich rozmery nevyhovujú rozmerom parkovacieho miesta, čo spôsobuje posúvanie vozidiel mimo parkovacích miest. Ide o lokality, ktorých primárna funkcia je rezidentská, to znamená, že prioritne by tu mali parkovať vozidlá rezidentov, ktoré sa využívajú na prepravu osôb, teda kategórie M. Ostatné vozidlá, teda vozidlá kategórie N s dĺžkou presahujúcou 5 m musia parkovať na vlastných, resp. inak dostupných parkovacích miestach. Mesto nie je povinné zabezpečovať parkovanie úžitkových vozidiel, ktoré sú určené na podnikateľské účely.
Na základe prieskumu parkujúcich vozidiel nad 5 m bola vypracovaná projektová dokumentácia na osadenie dopravného značenia – Zóny s dopravným obmedzením. Osadenie zón s dopravným obmedzením bolo odsúhlasené Okresným dopravným inšpektorátom PZ SR v Žiline. Mesto Žilina.

Kto? Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
09. júl 2019

Palino K

Je rozdiel "parkovať a parkovať". Ak niekto parkuje ako na priloženej foto, tak prosím, nech si ide parkovať mimo mesto ale ak zaparkujem aj s 5,5.metrovov dodavkou v mieste, kde iným vozidlám nebranm v jazde, parkovani , tak prečo nie? Niektore vozidlá radene do skupiny "M" alebo "O" su väčšie (dlhšie) ako niektore dodavky kategorie "N".

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania