Veľký diel-Dopravné značenie-výmena značenia cyklotrasy a chodní

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Roman Šimo 24. mája 2019

Trasy pre chodcov a cyklistov, sú zmätočne označené od Soliniek až po Žilinskú univerzitu. Bolo by dobré ujednotiť staré i nové úseky. Je v tom trošku chaos. I keď pravdepodobne väčšina Žilinčanov značky na chodníkoch ani nepozerá.
Ak by sme sa mali riadiť novovybudovanou trasou, tak pri ceste je vyhradený chodník pre chodcov, no pri každom delení trás, je to inak. Je to pravdepodobne spôsobené aj autobusovou zastávkou na Solinkách, kde ľudia pochopiteľne potrebujú priestor pri ceste.
Ak má byť jednotné prepojenie medzi Solinkami a Vlčincami, nesmú sa stávať takéto "prešľapy". Takto nech radšej nikto ani slávnostne stužku nestrihá. Žiadam teda o nápravu. Okrem toho, by sa mohlo vyriešiť aj spojenie trás v oblasti zastávky ŽU. Ďakujem.

27. máj 2019

Jozef

však Mesto plné DOPRAVNÝCH INŽINIEROV tak čo chcete? Ak by radšej kopali tunel popod Strečno za tých 25 rokov už to mohlo byť ako EMENTAL prekopané a diplom za 2km výkopu...
30. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným pracovníkom. Mesto Žilina.
Kto? Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
31. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. O tomto probléme vieme a v blízkej budúcnosti pristúpime k preosadeniu značiek podľa možností, ktoré nám umožní konkrétna cyklotrasa a ktoré budú v súlade s technickým predpisom označovania cyklotrás. Každý úsek bol riešený samostatne v inom období a iným projektantom, medzičasom sa zmenili technické podmienky i normy a preto vznikla situácia, že označenie cyklotrás je čiastočne chaotické.
V priebehu najbližších mesiacov budeme cyklotrasy upravovať tak, aby sme minimalizovali kríženia trás medzi chodníkom a cyklotrasou. Cieľom úprav je zachovať bezpečnosť a lepšie prepojiť jednotlivé úseky pre cyklistov aj chodcov. Samozrejme zmeny urobíme tam, kde to situácia umožňuje. Ďakujeme za pochopenie. Mesto Žilina.


Kto? Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
25. júl 2019

Matúš 👍

Za Drevenou kravou chýba vertikálna značka, ktorá hovorí aj o začiatku cyklotrasy. Je tam len začiatok chodníka pre peších.
25. júl 2019

Roman Šimo

Celá táto trasa až po Vlčince je zmätočná. Vraj sa to bude ale postupne dávať do poriadku, tak ako je písané vyššie v odpovedi samosprávy.
03. október 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
03. október 2019

Roman Šimo

Na cyklotrasách po celom meste sa za celý rok nič nezmenilo, tak dúfam, že budúci sa už niečo spraví. Stratil sa už v podstate rok zo štvorročného volebného obdobia.
09. január 2020

Roman Šimo

Situácia je zatiaľ stále nezmenená, no nie som ani istý, či už bol aj od mesta prevzatý úsek cyklochodníka od univerzity v smere na Vlčince.
09. január 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
10. január 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Zmena dopravného značenia je pripravená, realizovať sa bude začiatkom tohto roka. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
27. apríl 2020

Matúš 👍

Zo strany Soliniek bez zmeny.
27. apríl 2020

Matúš 👍

Vlčince nová trasa bez zmeny (tu je to asi správne), ale nakoľko je rozdiel v usporiadaní oproti foto zo Soliniek, tak zmena ešte neprebehla (tam je cyklista vpravo a tu vľavo).
27. apríl 2020

Roman Šimo

Vlčince v podstate sedia. Trošku je chaos v starej trase. Možno sa to niekedy zosúladi všade jednotne.
30. apríl 2020

Matúš 👍

Vlastne to nesedí ani na nových trasách. Pri Drevenej krave sú pri ceste cyklisti a pri VÚD zas chodci. Pritom boli budované v rovnakom období.
19. máj 2020

Matúš 👍

Ako to bolo v tomto úseku? Nie je toto už po zmene?
19. máj 2020

Roman Šimo

Ja viem, že sa v tom zamotávame. Podľa novej trasy chodci chodia po chodníku pri ceste. Spomínané značky tak boli myslím aj minulý rok. Skôr bol problém nesúlad so staršou trasou (väčšia časť ul.Pod hájom). Tam ešte nedávno to bolo ako na hojdačke. Nepredpokladám, že sa tam v krátkom čase niečo menilo.
22. jún 2020

Matúš 👍

Žeby sme sa dočkali? Sú tam nové / prázdne stĺpiky.
22. jún 2020

Roman Šimo

Vyzerá to nádejne.
03. júl 2020

Roman Šimo

"Obojake" to bolo aj v dolnej časti pri Solinkach. Či teda aj tam to bolo upravené. Keď budem mať čas pozriem asi ešte.
05. júl 2020

Martin

Na úseku od Soliniek až hore k ŽU bolo vertikálne značenie tiež vymenené. Po novom tak chodci využívajú dlažbu bližšie k ceste a cyklisti asfalt. Zatiaľ však nebolo obnovené vodorovné dopravné značenie, ktoré je v rozpore s novým stavom. Tiež by sa zišlo pridať viac informačných tabuliek o zmene miestnej úpravy.
05. júl 2020

Martin

Úsek okolo lezeckého centra zostal bez zmeny, rovnako aj úsek pri "krave" a smerom k mostu nad Centrálnou. Myslím si, že tento stav je už vyhovujúci. Na novom úseku "krave" by asi nebolo vhodné vymieňať strany, pretože by ľudia vychádzajúci z prevádzky vošli rovno pod kolesá bicyklov.
06. júl 2020

Roman Šimo

Áno, na križovatke s Obvodovou ulicou začínajú respektíve končia značky. Medzi zastávkami MHD strácajú platnosť a je to celkom zrozumiteľne. Na striekanie značenie ešte chýba. V úseku Obvodovej ulice to ani nie je na niektorých miestach označené. Možno je to na druhý podnet. Ďakujem za riešenie v tomto a budem sledovať úplné doriešenie.
08. júl 2020

Anna

Pod hájom-cyklotrasa-neoznačená

Nové zvislé značenie pre chodník a cyklotrasu na ul. Pod hájom je nebezpečné pre chodcov. Po chodníku chodia aj deti s rodičmi do lesoparku a podľa nového musia ísť medzi autami na ul. Pod hájom, kde je premávka naozaj hustá a cyklistami, ktorí tiež niekedy dosahujú dole kopcom vysokú rýchlosť. Navyše pôvodne hladký asfalt pre chodcov je vymenený za dlažbu. Ten, kto to navrhol, nech sa tam ide prejsť s kočíkom. Ak by ste náhodou chceli zájsť do obchodu Krystalia, musíte sa predrať cez krovie alebo aj tak použiť cyklotrasu. Pri odbočení na ul. Pribinova musíte zase križovať cyklotrasu.
Môžete znovu prehodnotiť túto zmenu?
Tiež som fanúšik cyklistiky, ale to nemôže byť na úkor bezpečnosti.
Za odpoveď ďakujem.
V type podnetov nie je tento problém uvedený, výber nezodpovedá
15. júl 2020

Matej Mazúr

Pod hájom-Dopravné značenie-iné

Po novom označení chodníka pre cyklistov a chodníka pre chodcov na ulici Pod Hájom došlo k nesúladu medzi (novým) zvislým a (už slabšie viditeľným) vodorovným značením na začiatku chodníka smerom od Univerzitnej ulice ( pravdepodobne aj na druhom konci ulice bude problém identický).
Zároveň je cyklochodník ukočený nesprávne prechodom pre chodcov a chodník pre peších nie je ukončený žiadnym vyznačeným prechodom!
16. júl 2020

Roman Šimo

No, aj bonus k tomu 👍. Čas ukáže, či aj vymenena strán je to lepšie riešenie. Asi nebudeme obyvatelia nikdy všetci spokojní.
16. júl 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve s upozornením na nesúlad značenia priechodov pre chodcov a cyklistov.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
20. júl 2020

Matúš 👍

Vyzerá byť vyriešené
20. júl 2020

Roman Šimo

Dnes som si to prešiel, no musím priznať, že tam sú nebezpečné úseky. Práve tie, kde sa križuje úsek s obidvomi cestami. Sám som zažil ako deti možno 12-13 ročné sa v plnej rýchlosti spúšťali dole kopcom. Dám asi do samostatných podnetov.
20. júl 2020

Matúš 👍

Tam by mala byť takáto značka.
20. júl 2020

Roman Šimo

Neviem si spomenúť, či zo strany áut takéto značenie je. Mne sa zdá, že nie, ale môžem sa mýliť.
20. júl 2020

Matúš 👍

No veď práve v nadväznosti na príspevok Mulice, ktorý som sem pridal, to vyzerá, že tam nič nie je také. A práve to bol návrh na osadenie takých značiek - ten spomínaný nový podnet. Ale už tam vidno na zemi "daj prednosť", ktorú majú dávať cyklisti.
25. december 2021

Martin

Mesto plánuje pri bývalých zberných surovinách vybudovať okružnú križovatku (ktorá na prvý pohľad vyzerá byť o čosi menej veľkoryso riešená, ako keď ju chcel stavať LIDL). Z nákresu sa zdá, akoby mali byť strany v smere k univerzite opäť vymenené, čo je ale asi chyba alebo dôsledok horšej prehľadnosti obrázku.

Čo ma však prekvapilo je usporiadanie navrhovaného chodníka a cyklotrasy na Bôrickej, kde dôjde k výmene strán, čím vznikne nové vzájomné križovanie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania