Vojtecha Spanyola-chodník-bariérový

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Miroslav Suďa 24. mája 2019

Realizácia novej svetelne signalizácie je umiestnená v chodníku tak, že znemožňuje prechod zimnej údržby, vozičkárom a detským kočíkom. Vzhľadom na to, že sa jedna o prechod k nemocnici je takáto bariéra obzvlášť nežiaduca. Robiť veci zle, aby sa potom opravovali?

24. máj 2019

Vladimír

Taktiež som si to všimol a čudoval sa, čo za odborník to takto umiestnil. A v meste je kopa značiek v strede chodníka.
25. máj 2019

Martin

Podľa mňa nejde o finálny stav a dôjde k posunu pešieho priechodu, nakoľko sa signalizácia pre chodcov zvykne umiestňovať do stredu priechodu. Odkaz na projekt: https://www.uvo.gov.sk/vyhladavanie-dokumentov/document/910172/content/747538/download

Je ale pravda, že vzájomná koordinácia týchto prác mohla byť lepšia.
30. máj 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným pracovníkom na preverenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor dopravy MsÚ, Investičný odbor MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
04. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Križovatka na uliciach Vojtecha Spanyola a Fándlyho je v rekonštrukcii, kde sa z pôvodného prechodu pre peších riadeného signalizáciou stáva styková križovatka. Daná križovatka podľa projektovej dokumentácie prechádza aj určitou úpravou polomerov s vybudovaním nových obrubníkov a bezbariérových prechodov pre chodcov. Na fotografii je stožiar č. 4, ktorý je umiestnený správne podľa schválenej projektovej dokumentácie a je umiestnený po geodetickom zameraní. Umiestnenie stožiara sa môže javiť nevhodne, ale rekonštrukciu cestnej dopravnej signalizácie zastrešujú dve spoločnosti. Spoločnosť ALAM rieši vybudovanie káblových trás s osadením technológie v rámci projektu "Preferencia VOD na svetelných križovatkách" a stavebné práce spadajú pod inú spoločnosť. Keďže spoločnosť ALAM je viazaná zmluvou vybudovať križovatku v rámci odovzdania projektu, nemohla čakať na začatie stavebných prác druhej spoločnosti, ktorá zastrešuje stavebné práce s omeškaním. Po dokončení všetkých prác by malo byť návestidlo umiestnené správne. Mesto Žilina.

Kto? Odbor dopravy MsÚ

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
07. júl 2019

Roman

V uvedenej križovatke sa stal priechod pre chodcov na strane v smere k nemocnici ťažšie prejazdným pre imobilných občanov, kočíky a starších ľudí. Hádam na všetkých bodoch (nemám zmapované všetky) je pri vstupe na chodník zníženie takmer s úrovňou cestnej vozovky. V tomto prípade tomu tak nie je. Neviem, ako sa v projekte k tomu kto dopracoval. Či tomu bránia priestorové možnosti alebo niekto pochybil pri samotnej realizácii, ale na pohľad to pôsobí zle. Obrubník totiž pôsobí ako skosený, čím vytvára pocit, že na chodník sa človek dostane bez problémov, no tento klam spôsobí to, že sa môže zakopnúť, alebo sa vozíčkar zdrží na frekventovanej ceste. Obrubník je totiž odhadom 10 cm nad úrovňou vozovky. Pritom oproti je vstup bez obrubníka.
23. júl 2019

Roman Šimo

Prosím preposlať samospráve so žiadosťou o vyjadrenie. Ide mi o to, že sa mi ten spomínaný obrubník zdá dosť bariérový - vysoký. Ak je to v záruke, tak prípadná náprava je možná. Ďakujem.
25. júl 2019

Miroslav Gabriš

Tiež som si všimol, že prechod sa javí ako bezbariérový, ale matky s kočíkom musia spomaliť a pridvihnúť kolesá kočíka, aby sa dostali na chodník. Neviem si predstaviť, ako sa na chodník dostane vozičkár, bez pomoci druhej osoby to nie je možné, pokiaľ nie je kaskadér. Skúšal to niekto kompetentný, kto za mesto preberal tieto práce ? Ak by v meste mali byť bezbariérové prechody, tak tento pri nemocnici by mal byť ukážkový. Zatiaľ je len ukážkou lajdáckej práce.
04. september 2019

Matúš 👍

Myslím, že pôvodný podnet sa môže uzavrieť, nakoľko rekonstrukcia križovatky aj preferencia VOD sú už ukončené. Čo sa týka bariérového nájazdu, ktorý je spominaný v komentároch, ten má vlastný podnet.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania