Tajovského-strom-invazívna rastlina

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Miroslav Suďa 04. júna 2019

V okolí parku sú náletové dreviny v miestach, kde sú nežiaduce. V pase medzi elektrickým a trolejovým vedením a ani v spevňujúcom mure. Náletové javory a jasene uvoľnili murivo a hrozí privalenie. V pase zelene medzi cestou a chodníkom je najme kôli postranným elektrickým drôtom takáto zeleň nežiaduca a nespĺňa normu odstupu. Prerastením nad výšku vedenia je údržba drahá a technicky náročná. Naletovú drevinu treba korigovať. Cielene je vhodné v pásme zelene vysadiť hrab (ako je pri parkovisku pred mestským úradom).

10. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. V tomto prípade nejde o invazívnu rastlinu. Pozemok parc. č. 4552/1 v k.ú. Žilina nie je v majetku mesta, ale súkromnej osoby. Zaslali sme výzvu na udržiavanie pozemku v riadnom stave. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia MsÚ Žilina

Martina Žureková, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
20. jún 2019

Miroslav Suďa

Dobrý deň. Vypadnutý betónový blok je koho vlastníctvo? Ohrozuje dopravu na metskej komunikácii.
20. jún 2019

Miroslav Suďa

Dobrý deň.4843/3 je vo vlastníctve mesta, tam je potrebne riešiť údržbu náletovej nevhodnej dreviny "javor a jaseń" a vysadiť vhodnú drevinu. "hrab"
25. jún 2019

Filip Kopták

Dobrý deň p. Suďa,

prepáčte za moju otázku ale z čoho vychádzate že vhodná drevina je práve hrab ? myslíte si že hrab neprerastie ? alebo ste mysleli živý plot z hrabu ?

ďakujem :)
03. júl 2019

Miroslav Suďa

Dobrý deň pán Kopták. To je dobrá otázka. Závisí to na pláne údržby. Hrab je vhodný kôli opadavosti listov - drží ich až do rášenia nových listov. Zadržia prach a utlmia hluk. Je vhodný na orez. Plán údržby je však pre obyvateľov mesta Žiliny tabu. Nik nevie čo sa tu robí. Kto a za koľko, ako často a kedy... To by mal už konečne niekto zmeniť. Snaď sa toho dožijem... Ak by sa tam však údržba nevykonávala bola by asi vdodnejšia lieska. ( z dôvodu max. výšky vzrastu)
18. december 2019

Roman

Vďaka stromu je poškodené aj zábradlie. Tento priestor vyzerá ale naozaj veľmi zanedbane a pritom je to jedna z najviac využívaných vstupných "brán" do Parku Ľ. Štúra.
05. január 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
06. január 2020

Peter Chromiak

Kraskova-cesta-rozbitá (väčší úsek)

Pri odbočke z Tajovského ulice na Kraskovu divo rastúci strom poškodil oporný múr. Na potrebu výrubu tohto stromu som v minulosti cez city monitor mesto upozorňoval niekoľko krát. Vždy som dostal odpoveď, že je to súkromný pozemok a že mesto nemôže tento strom zrezať a nemôže vyzvať vlastníka k náprave. Teraz strom odtrhol kus oporného múru a hrozí tak jeho pád.
06. január 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
11. marec 2020

Roman

Stav sa postupne zhoršuje.
12. marec 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
16. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedený pozemok nie je v majetku mesta, ale súkromnej osoby. Je na vlastníkovi pozemku, aby situáciu začal riešiť. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
16. marec 2020

Roman Šimo

Pozemok je síce súkromný, no aktuálny stav výrazne ovplyvňuje verejnený priestor a zvyšuje sa aj riziko prevalenia na priľahlu cestnú komunikáciu.
17. marec 2020

Michal

a mesto vlastníka nevyzve k náprave?
17. marec 2020

Roman Šimo

Škoda, že v takýchto prípadoch neexistuje možno nejaké znárodnenie majetku. Pokiaľ sa niečo nestane, nikto s tým nepohne. Treba len veriť, že majiteľ pozemku vie o situácií. Ide predsa o bezpečnosť.
17. marec 2020

Miroslav Suďa

Cele je to alibizmus. Komunikácia a aj problematická stavba je vo vlastníctve mesta. Tak na čo sa tu hráte? Staticky je múr v stave verejného ohrozenia. Ak spadne a niekoho zavalí, pôjde niekto sedieť, súd rozhodne či majiteľ pozemku alebo alibista z mesta.
01. apríl 2021

Roman Šimo

Neriešenie stavu, môže priniesť väčšie nepríjemnosti. Je potrebné opäť majiteľku požiadať o riešenie.
21. apríl 2021

Roman Šimo

Kontaktoval som vlastníka súkromného pozemku, odkiaľ strom rastie. Je potrebné poznamenať, že aj cesta (Kraskova) je na súkromnom pozemku. Podľa odpovede, ktorú mám, nevznikla nádej na zlepšenie stavu. Samozrejme som prosbu zaslal ako obyvateľ mesta. Tieto veci má robiť Mestský úrad. Navrhol som riešenie odpredaja pozemku. To už je však zodpovednosť iných. Ak pani majiteľka nedá parcelu ohradiť a podľa možností pomôže zmeniť stav na vyhovujúci k spokojnosti všetkých strán, budem rád určite nielen ja. Napokon bude nutné asi strom zrezať.
08. jún 2021

Roman Šimo

Momentálne odpad v týchto miestach priamo na ceste

Nahlásené zvlášť, ale asi kým to bude zverejnené a dostane sa ku kompetentným, situácia bude možno iná (horšia alebo lepšia).
10. jún 2021

Roman Šimo

Tento problém rozpútal diskusiu aj na facebookovom profile informačného portálu. pripomínam, že sa jedná o súkromné pozemky.

https://www.zilinak.sk/fotoalbumy/3894/foto-poskodeny-mur-zarasteny-chodnik-a-nabytok-vstup-do-parku-ludovita-stura-je-zanedbany
29. január 2022

Roman Šimo

Strom, respektíve krík bol zrezaný.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania