Baničova-Verejný poriadok-iné

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Jana 17. júna 2019

Tie krčmy, bistrá v panelákoch na Hájiku - to je neskutočné! Bistro u Danky na Baničovej ul. na Hájiku každý deň od rána od 8,00 hod do večera takmer do 23,00 hod. hluk z posedenia vonku. Vetrať a počúvať ožralecký krik od rána do večera?! Majú na posedenie vonku vôbec povolenie? Myslíme si, že nie.

18. jún 2019

Jana

Príspevky k téme z Facebooku:

Michala Michala
Tie krčmy, bistrá v panelákoch je neskutočné. Je to v poriadku, páni poslanci? Večer do pol jedenástej hluk, dnes ráno Bisro na Baničovej už od 8,00 hod. hluk z posedenia vonku. Vetrať a počúvať ožralecký krik od rána do večera?!
Erika Kmetova Je to hanba aky dava tato spolocnost priklad mladistvym a detom😡 ved to aj z deti rastie-nevychovane sproste a bezcielne deti(cest vynimkam).

Miška Slivka Je to veru hrozné, celý deň a aj neskoro večer počúvať nadávky, tých čo pijú, hádajú sa, vykrykujú..
My na Jedlíkovej v nizkej bytovke to fajne počujeme,aj to čo by sme radšej nepočuli🙉😡🤮🙊

Ako chápem,že je leto,že si chcú sadnúť na terasu,dať pivo,osviežiť sa,🍷🍻🍹🍾
-to je každého vec, ALE teraz čo tu bolo jeden pán tam vrieskal ako pavian a hnusne nadávky pol dňa-už ho dokonca
aj tamtí X-krát upozornili nech nekričí,nech sa ukľudní.
Keďže to bolo cez deň nič sa s tým nedá,ale je tu skoro každý večer riadny hluk niekedy do 22-inokedy aj do 24h, koľkorazy o 2-3h ráno keď sa vracajú partie zo zábav..

Je pravda,že všade je niečo-ale človek by sa mal snažiť správať tak,aby nerušil aspoň nie vulgarnými rečami druhých 😨📢
Ja už to rieším tak,že si pustím rádio nech to nemusím počúvať, alebo večer sluchatka do uší-nech tie vulgarizmy, hádky si prekryjem aspoň príjemnejšou hudbou 🎵🎧😋

Lenka Ilnytska Pripájam sa !!Baničova 27..niesme panelak ale krčma..100 x volaní policajti každý víkend a čo z toho? Tí prevádzkari neandertalci s ktorími sa nedohodne nikto.. absolútne im nič nehovorí po 22 nočný kľud ..ako sa to potom mieni konečne riešiť? ...unás to nieje tak počuť ale susedia oproti a vyššie...ľutujem ich chudákov 😐😔😠

Miroslav Možješ Martin Oleš Však to sa tu rieši, že na každom rohu je krčma. Takže kde sa majú nasťahovať "nový" ľudia? A čo majú robiť ty čo tu bývajú už x rokov a teraz im otvorili pod oknom krčmu? Proste aj ja som za to aby sa aspoň čas prevádzky reguloval. Ja by som dal zatvárať krčmy max. o 21:00(lebo kým sa tie ožraté prasce rozídu, tak to trvá a trvá) a aspoň cez víkendy nech ich otvárajú až okolo obeda, lebo slušný ľudia sa chcú aspoň cez víkend vyspať. Proste žijeme na Slovensku, čo nie je prikázané/zakázané zákonom, tak ľuďom nič nehovorí ľudskosť, myslenie na druhých,.... Tie krčmy keby mali vyššie zárobky a nikto by ich nereguloval, tak sa stavím, že by boli pootvárané nonstop a čo v okolí narobia bordel tie ožraté prasce čo z nich vychádzajú nech si mesto odstraňuje z daní slušných ľudí... Smutná realita Slovenska.😔🤮

Valeria Vechterova Zuzka Horvátová stacil by mi jeden miesto jednej krcmy, aj keby nebol bio ale mensie potraviny s domacimi vyrobkami, zmrzlina, masiaren, kaviarnicka, o kolko lepsie by to tu vyzeralo... Nam ozrani bezne spia pod oknami, opieraju sa o auta, ostiavaju okolie. A deti to vidia. Na grcanie.

Jarmila Vranová Úplne s príspevkom súhlasím. Je absurdné, že v panelákoch sú krčmy! Spomínané bistro aj nám na Jedlíkovej ul. komplikuje život. Hluk, výkriky, nadávky sú odtiaľ počuť každodenne. Od rána do noci!
18. jún 2019

Martin

Súhlasím. Až ma prekvapilo že to nikomu nevadí. A to ešte aj ta ďalšia krčma hneď vedľa pošty. Hluk krik ožranov až do neskorých hodín. Nechápem ako môže niekto povoliť otvorene takéto zariadenia v obytnej zóne až do polnoci respektíve jednej hodiny ráno. A to ešte aj terasa ktorá je až niekedy do 23h. To akože sa mame potom vyspať ráno do práce? Môj názor je že v obytnej zóne nemajú byť čo krčmy otvorene po 22h.
21. jún 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň. Na základe podnetu sme kontaktovali mestskú políciu, aby sa zamerala na kontroly v uvedenej prevádzky v zmysle Všeobecne záväzných nariadení mesta. Uvedomujeme si negatívne vplyvy tejto prevádzky, mesto však nemá kompetencie povoľovať alebo rušiť prevádzky v meste. Prevádzkovateľ mestu len oznamuje prevádzkové hodiny, ktoré sa určujú v zmysle VZN č. 5/2016: http://www.zilina.sk/dokumenty/Nariadenia_20160225085153.pdf. Prevádzková doba letnej terasy mimo pešej zóny v centre mesta je stanovená do 22.00 hod. V prípade nedodržania uvedených prevádzkových hodín, treba kontaktovať mestskú políciu, ktorá má na starosti kontrolu dodržiavania nočného kľudu. Mesto Žilina.



Kto? Mestská polícia Žilina

Andrea Bialoňová, Odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
25. jún 2019

Jana

VEC: Sťažnosť na Vaše vyjadrenie k môjmu podnetu na prevádzku Bistro u Dany na Radičovej ul. Na Hájiku zaslanej na adresu www.odkazprestarostu.sk

S vašou odpoveďou a s riešním podnetu z Vašej strany absolútne nesúhlasím. Jednoducho ste to odbavili telefonátom na Mestkú políciu.

Lenže:
1. Prevádzka nemá oficiálne povolenie na prevádzkovanie posedenia vonku. Ale to ste si, samozrejme, neoverilii!

2. Ide o problém nielen letných mesiacov, nakoľko v prevádzke nie je zanezpečené vetranie, takže celosezónne chodia fajčiť pred prevádzku. Samozrejme s patričnou hlasitosťou. Opäť - to ste si, samozrejme, neoverili!


3. Máte asi veľkú neznalosť Všeobecného záväzného nariadenia č.5/2010 o podmienkach umiestňovania, povoľovania a prevádzkovania sezónnych vonkajších obslužných zariadení na území mesta. Udelili ste uvedenej prevádzke predmetný súhlas? Pokiaľ vieme, nie!

HLAVA TRETIa uvedeného nariadenia – proces schvaľovania:
V citovanom Všeobecnom záväznom nariadení mesta uvádza: „ Letné terasy v blízkosti obytných domov je povolené umiestňovať tak, aby bola zachovaná vzdialenosť letnej terasy od obytných domov min. 10 m v horizontálnom alebo vertikálnom smere...“

Myslím, že tým je povedané všetko: Bistro u Danky je umiestnené priamo v panelovom dome, takže o vzdialenosti 10 metrov horizontálne i vertikálne k bytom na ul. Baničová nemôže byť reč. Ide o hrubé porušenie predpísaných noriem! Ale túto skutočnosť ste si tiež neoverili!

Poslanci za MČ Hájik sa pred časom vyjadrili:

Sú časté sťažnosti obyvateľov najmä z ulice Jedlíkova a Baničová na nadmerný hluk, vulgárne správanie „návštevníkov“, rušenie denného i nočného kľudu.

Už v roku 2015 po otvorení tzv. bistra „U Danky a Janky“ na Stretnutí poslancov s občanmi zo dňa 6.5.2015 – zápisnica - v bode č. 6 uvádza: citujem: “Občania podávajú podnet pre MP na prešetrenie častého vulgárneho a neprispôsobivého správania podnapitých návštevníkov a hlasné púšťanie hudby novootvoreného celodenného bistra „U Danky a Janky“, ktoré bolo nedávno otvorené v obytnom dome na Baničovej ulici p.č. 3329.“

Ďalej:

Zápisnica zo stretnutia Výboru MČ č. 5 v Žiline s občanmi zo dňa 1. 3. 2017 o 17:00 hod.
Prítomní poslanci MZ: Ing. Ján Ničík , Ing. Ľuboš Plešinger, Neprítomní: Ing. Marián Janušek- ospravedlnený

Citujem, bod č.5: „Občania, ktorí bývajú na Jedlíkovej 2,4 sa sťažujú na hluk, ktorý sa šíri z prevádzky u Danky a Janky, Baničova 27. Prevádzka je otvorená od rána do neskorého večera a návštevníci pohostinstva popíjajú, fajčia a robia hluk pred prevádzkou“.



Moja mnohonásobná skúsenosť s MsP ohľadom „bistra“ z r. 2017 pri nahlásení hlučnosti som dostávala odpovede, že ešte nie je nočný kľud (ale ja chcem aj denný kľud a nie s prepáčením rehot, vulgárny „spev“ nadávky, vulgarizmy), no a že pošlú hliadku (x-krát žiadna neprišla), alebo že si mám zavolať „zelených“ a pod.

1. Tzv. bistro (Slovo bistro znamená - malé pohostinské zariadenie typu rýchleho občerstvenia), nie od 8,00 hod do noci otvorené pohostinstvo doslova na chodníku, ktoré nielenže spôsobuje hluk, je v ulici oproti a i tak počujete každý jeden vulgarizmus. Ráno cca o 8 hod. si chcete otvoriť okno, tak si veľmi rýchle rozmyslíte, či ste zvedavý na krik, „spev“ a okno zatvoríte!!!

2. Prevádzkou bistra som obmedzovaná na riadnom užívaní svojho bytu – nemôžem vetrať,
nemôžem v kľude užívať lódžiu.


3. Po ďalšie – akým príkladom je toto – už teraz chodníkové „bistro“ pre školopovinnú mládež, ktorá okolo chodí do/zo ZŠ? Zjavne nie vhodným! Takže pre vzor mládeže je potrebné ešte povoliť terasu?!

4. Celý podnik by sa mal zatvoriť. Je nevhodné, aby prevádzkareň podobného typu bola umiestnená v panelovom dome.

5. Umiestnenie „Bistra u Danky“ je nielen v rozpore so Všeobecným záväzným nariadením mesta č.5/2010, ohrozovaním mravnej výchovy mládeže predcádzajúcej do/zo ZŠ, ale i dosť nevhodné voči ľuďom, ktorí žijú na ul. Baničova a Jedlíkova, chodia do práce, nepostávajú celé dni pre pohostinstvom, platia dane a po práci si v kľude chcú oddýchnúť na balkóne. Pre pár „štamgastov“ trpia rodiny v bytoch na dvoch uliciach.

Tak nás láskavo neodbavujte doslova trápnym „riešením“ – že ste informovali Mestskú políciu, ale zaoberajte sa problémom do hĺbky – v súlade s platnými predpismi MsÚ, ktoré by ste mali zrejme ovládať. Prevádzka je bez povolenia + skutočnosti uvedené vyššie.

Nedali ste si s vybavením podnetu žiadnu prácu.

Jana Vrábelová
25. jún 2019

Martin

Ten istý krik a hluk aj v krčme oproti detto. Súhlasím že v obytnej zóne nemajú čo takéto podniky robiť. A ak tak max do 22h.
12. február 2020

Jana Vrábelová

Požiadali ste ma o vyjadrenie, ako bol vyriešený môj podnet starostovi ohľadom bistra u Danky na Baničovej ulici na Hájiku. Bohužiaľ,nedošlo k žiadnej náprave. "Zákazníci", už dokonca aj s majiteľkou či čašníčkou, pravidelne v skupinkách fajčia pred prevádzkou, často už od okolo ôsmej hodiny rannej. Často sú hluční, nie sú práve vzorom pre deti dochádzajúce do blízkej Základnej školy. Bistro vraj nemá zabezpečené vetranie, preto nastávajú opísané skutočnosti. Tak ako mohlo byť skolaudované? Čo na to hygienici? Prevádzka bez vetrania - je to vôbec legálne? Bolo by mi to jedno, keby nebolo spred prevádzky počuť krik, spev, do okien by nešiel cigaretový dym a neboli by nevhodným príkladom pre mládež. Uzavriem - na môj podnet starostovi náprava nenastala. S pozdravom Jana Vrábelová
12. február 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
14. august 2020

Jana

Baničova-vandalizmus-pitie alkoholu na verejnosti

Dobrý deň,

minulý rok som upozornila na hlučné bistro "U Danky" na Baničovej ulici na Hájiku. Reagujem na Váš mail, či sa situácia vyriešila. Nie! Neustále, každý deň od rána od 8,00 hod. do 22,00 (často i po) hluk, krik, nadávky, spev, vulgarizmy (zrozumiteľné do okolia)! Nakoľko sa neustále zdržiavajú pred prevádzkou (vraj v prevádzke nie je vetranie), nie je možné mať otvorené okná, aby sa človek z toho takmer nezbláznil. Ako tu majú spať deti? Tiež cigaretový dym ide smerom do okien. I keď náhodou nie sú pred "bistrom", ale vo vnútri, majú vždy otvorené dvere , takže je hluk tiež počuť. Minule vraj prišla Mestská polícia, a urobila akurát len to, že zatvorili dvere.
14. august 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
03. január 2022

Matúš 👍

To vážne nie je mesto po 2,5 roku schopné aspoň informovať v akom stave je riešenie podnetu, prípadne či už bol vyriešený? Vie overiť aspoň nahlasovateľka?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania