Námestie obetí komunizmu-Verejné služby-iné

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
dana 10. júla 2019

Neviem,ci to sem patri ale skusim. Ziadam opatovne otvorenie zbernych skolok na prazdniny v Ziline. Je mnozstvo rodicov, ktori nemaju kde umiestnit deti pocas letnych prazdnin a nehnevajte sa, ale mysliet si, ze rodicia dokazu vykryt 5 tyzdnov zavretych skolok je hlupost. Nie vsade sa da vziat co i len 2 tyzdne dovolenky vkuse a este v case kedy potrebujeme. Co taky zamestnanci kie a podobnych podnikov, ktori maju dokonca povinne 2 tyzdne prazdnin! Co rodicia, ktori nemaju starych rodicov, pripadne su daleko... Mensie deti sa nedaju dat do taborov ako vacsie... Aj ked sa vyslovne nezakazalo brat skolkam cudzie deti, ani jedna im nevytvorila ziadne miesto. Niekolko rodicov sa pokusalo kontaktovat rozne skolky za ucelom umiestenia deti a kazda uviedla, ze je plna, bez rozdielu terminu.

12. júl 2019

Katarína Katka

To už nikomu zo zodpovedných naozaj nie je trápne ako rodičia každoročne prosia o vyriešenie tohto problému???Ticho alibisticky treba počkať ,kým sa neprestanú ozývať??? Je naozaj je taký problém otvoriť v lete pár tried, kde tie detičky môžu prísť a zároveň si užiť aj voľné dni s OBIDVOMA rodičmi, ktorí si tak nebudú musieť striedať dovolenku?
12. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Uvedený problém evidujeme, no vyhovieť požiadavkám všetkých rodičov, ktorí chcú využiť služby materskej školy aj počas letných prázdnin je ťažké. Skúsenosti z predchádzajúcich rokov to potvrdzujú. Počas leta v roku 2018 bol enormný záujem o miesta v zberných materských školách počas leta, museli byť preto otvorené takmer všetky škôlky. Po vyhodnotení letnej činnosti bolo zistené, že z prihlásených detí navštevovalo MŠ približne 75 %. Preto sa zriaďovateľ rozhodol prehodnotiť organizáciu letnej prevádzky. Aby sa vyhovelo aj rodičom, aj zamestnancom materských škôl, ktorí majú právo na čerpanie dovolenky mimo školského roka, bola organizácia MŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina zmenená na súčasný model. Každá materská škola sa otvára na 4 týždne striedavo jeden rok v júli, jeden rok v auguste.
Vyhláška Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky zároveň prikazuje prerušenie prevádzky MŠ cez letné prázdniny najmenej na 3 týždne z dôvodu čistenia, dezinfekcie priestorov i hračiek a čerpania dovolenky zamestnancov. Mesto Žilina.
Kto? Odbor školstva a mládeže, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina
12. júl 2019

Dana Sugarova

My sme v patovej situacii, dieta nemame kam umiestnit na cely august. Vsetky otvorene skolky nas odmietli. Mam nechat 5 rocne dieta same doma, kedze nedostanem dovolenku a muz to nepokryje a cakat kedy na mna pride socialka? Na koho sa odvolat? A to sme komplet rodina, co rodic, ktory je na deti sam? Mesto sa odvolava na system fungujuci v inych mestach, zatial som vsak nezistila v ktorych, kedze vsetky mesta, minimalne tie vacsie maju zberne skolky. Myslelo sa na rodicov? A vobec nechapem tej hluposti aby sa rodicia pri detoch prestriedali, mate vobec pojem o tom co je rodina? Fungovanie deti s otcom alebo deti s matkou... Cely rok sa striedame pri detoch a sa to mame aj prazdniny travit osve???
12. júl 2019

Dana Sugarova

Minuly rok bol enormny zaujem o letne skolky, tak ste ich zrusili!? Ved kazda skolka moze vytvorit jednu triedu pre cudzie deti a rodicia si pokryju vacsinu prazdnin. Predlzit skolku o 1 tyzden a nechat deti bez moznosti umiestnenia 5 tyzdnov...
13. júl 2019

Zuzana

Dobry den. Tato tema ma zaujala a aj odpoved kompetentnych. Pisete ze minuly rok bol velky zaujem o zberne skolky. Pre vas jednoduchsim riesenim namiesto vypracovania pravidiel, aby to fungovalo ich radsej zrusite. Vsak pohodlne.
Neviem, ci si uvedomujete, ze ide o 5 tyzdnov nevykrytej skolky deti, ktorych moznost denneho tabora je obmedzena(ak nehovorime o 1 ci 2 taboroch nad financny limit vacsiny rodicov). Odchod do dochodku sa predlzuje, takze stari rodicia tiez chodia do roboty. A patrime do skupiny, kde nariadenou dovolenkou, spolocna rodinna dovolenka nerealna, lebo sa musime vystriedat.
Co tak uz urobit efektivne riesenia? Dakujeme
13. júl 2019

Palo

Nový primátor nová županka plno sľubov pred voľbami ako sa postaráme o deti saniorov a rodiny ale zasa sme len pri sľuboch ako vždy Ďakujem mesto že nám tak vychádzate v ústrety a že podporujete súdržnosť rodiny . Žiadne riešenia len výhovorky super
18. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, mesto sa snaží pri letnej prevádzke materských škôl vyjsť rodičom čo najviac v ústrety a odskúšali sa už viaceré spôsoby prevádzky, ktoré legislatíva umožňuje a fungujú aj v iných mestách, no nevyhovovali všetkým rodičom rovnako. V tejto situácií je náročné nájsť všeobecný model letnej prevádzky MŠ, ktorý by bol prijateľný pre každého rodiča. O fungovaní materských škôl pravidelne informujeme v dostatočnom časovom predstihu, vďaka čomu majú rodičia možnosť vhodne si naplánovať čas so svojimi deťmi. Pri tomto probléme je však treba poukázať aj na zamestnancov škôlok, či už samotné učiteľky, alebo nepedagogických zamestnancov, ktorí majú zo zákona nárok na čerpanie dovolenky mimo školského roka. Mesto ako zriaďovateľ materských škôl, ako aj riaditelia škôl musia dodržiavať a rešpektovať právne normy vyplývajúce zo Zákonníka práce a ďalších právnych predpisov upravujúcich pracovnoprávny vzťah zamestnancov v MŠ. Mnohí z nich majú taktiež deti, vnúčatá, s ktorými chcú prežiť dovolenku ako rodina, na čo majú nárok rovnako ako pracujúci rodičia. V tomto roku je zabezpečená letná prevádzka materských škôl pre viac ako 1 160 nahlásených detí v 58 triedach počas 8 týždňov. Oproti minulým rokom sa počet prihlásených detí nezvyšoval, naopak zaznamenali sme jeho pokles. Mesto Žilina.
Kto? Odbor školstva a mládeže, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania