Antona Bernoláka-znečisťovanie-ovzdušia

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 06. júla 2019

Niekoľko dní viac či menej vyskytujúci sa zápach, šíriaci sa akoby od výkalov, prípadne z kanalizácie v oblasti blízko budovy Tempo, priľahlej bytovky či predajne s podlahami. Možno je to len banálny problém. Pôsobí to ale dosť nepríjemne. Viem to aj od iných ľudí, ktorí sa v tej lokalite pohybovali. Či teda nie je problém práve niekde v kanalizačnom systéme.

07. júl 2019

Roman

V blízkosti Tesca sa nachádza prepadnutá časť chodníka a tam sa v uplynulom týždni zdržiavala voda. Nad kalužou je myslím lipa. Tá momentálne vylučuje lepkavú hmotu. Po vyschnutí kaluže zostala aj na chodníku lepkavá vrstva. Nie som odborník a tak sa pýtam, či práve táto možnosť pôvodu zápachu prichádza tiež do úvahy.
11. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Pracovníci z odboru životného prostredia MsÚ v Žiline vykonali obhliadku uvedenej lokality, avšak nenašli žiaden zdroj zápachu. Pôvodcom nie je ani lipa, ktorá vylučuje lepkavú tekutinu. V tomto prípade je náročné určiť konkrétnu príčinu zápachu. Ten mohol byť spôsobený aj zmenou poveternostných podmienok. V prípade pretrvávajúcej situácie odporúčame obyvateľom, aby sa obrátili na Regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý sa zaoberá kvalitou ovzdušia a životného prostredia. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina
11. júl 2019

Roman Šimo

Ďakujem za vyjadrenie. Súhlasím s tým, že zápach sa mohol objavovať práve v období vysokých teplôt a iných poveternostných podmienok. Neďaleko bola umiestnená aj prenosná toaleta. Okrem toho som počul názor, že v Auparku majú problém s kanalizáciou a tak mohlo vyrážať zápach na ulici pri Tempe. Nemám to ale potvrdené. V tomto čase neviem upresniť, či sa problém ešte opakuje. Tým, že sa ochladilo, asi už niet zatiaľ čo riešiť.
Podnet navrhujem označiť ako uzavretý.
12. júl 2019

Roman Šimo

Musím inak sa podeliť o skúsenosť z dnešného rána. Ten doslova smrad tam opäť bol a nebol som sám, kto to cítil. Už je to možno potom na ľuďoch, čo tam bývajú, či im to prekáža a prípadne skúsiť tiež nájsť príčinu. Je to ale taká menšia záhada.
01. september 2019

Roman Šimo

Podľa aktuálneho obdobia zápach sa už neobjavuje. Pretrvával s prestávkami takmer dva mesiace. Kontroly mesta i Úradu VZ boli vykonávané pravdepodobne v čase, kedy zápach sa nešíril. Hlbšia kontrola napríklad kanalizácie, sa pravdepodobne nevykonávala. To len pre celkové uzavretie podnetu aj z mojej strany.
06. júl 2021

Roman Šimo

Opäť ten neznesiteľný zápach. Pochádza pravdepodobne z kaluže pod konármi lipy pri Tempe.
07. júl 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol opätovne otvorený a preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom

Barbora Kmeťová
Odkaz pre starostu
[email protected]
03. august 2021

Roman Šimo

Požiadal som o kontrolu aj spoločnosť SEVAK. Samozrejme obhliadku vykonali v deň, kedy zápach nebol a nepodarilo sa ani im identifikovať jeho pôvod. Predpokladám, že mesto sa týmto problémom už zaoberať nebude. Na základe odpovedí z minulosti i poslednej kontroly Sevak-u, odporúčam podnet opäť uzavrieť. Ak sa nikto doteraz nesťažoval, pravdepodobne ľudia si na to zvykli. Keďže však sprievodný jav Covidu bola aj strata čuchu, môže to mať súvis, že nikto iný "smrad" necíti. Trochu "čierny humor". Objavuje sa však zápach nepravidelne. Je možné, že zmena nastane po rekonštrukcii ulice v najbližších mesiacoch.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania