Bôrická cesta-Zeleň a životné prostredie-iné

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený

nemohla by sa polievať zeleň v parku?
Schnú nové mladé stromčeky, ako aj staršie
Veď na zalievanie by stačila aj voda z nejakého potoka, rieky.

15. júl 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Pre novú výsadbu zelene sme zabezpečili závlahu. Vyschnuté mlade stromy budú nahradené novou výsadbou najneskôr na jar 2020. Pokiaľ ide o vyschnuté veľké smreky, tie obyčajné, žiaľ nie je možné nijako zachráni. Vplyvom otepľovania, ako aj škodcov (podkôrny hmyz), hynú takmer všade v našom vegetačnom pásme. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina
16. júl 2019

jeremy

a nemohli by ste tam skór vysadzať ihličnany, alebo japonské cerešne ? nech je to zaujímavejšie,lebo tue stromy ,čo sa zasadily,niesú ničím zaujímavé...
17. júl 2019

Matúš 👍

Ihličnany, ak by mali byť naše domáce, tak smrek, jedľa, smrekovec sa do žilinských klimatických podmienok nehodia. Sú to dreviny vyšších nadmorských výšok a teda chladnejších a vlhších podmienok. Tis je náš, ale je jedovatý a teda nevhodný na takéto priestranstvo. Ďalšia možnosť sú cudzokrajné ihličnany. Ale hlavne nie tuje, tie sú mor. Vo všeobecnosti sa odporúčajú do výsadieb najmä listnáče. Aj tie môžu mať rôzne zaujímavé kultivary, ktoré sa hodia do parku (guľovité, pyramidálne, previsnuté..). Výhodou vegetačných úprav v intraviláne je, že sa môžu používať aj cudzokrajné dreviny narozdiel od voľnej krajiny. Ale za mňa určite radšej listnáče.
18. január 2020

Matúš 👍

Podnet sa môže asi uzavrieť, nakoľko mesto sa vtedy vyjadrilo, že závlahu zabezpečili.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania