Martina Rázusa-trávnatá plocha-nepokosená

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 06. augusta 2019

Na cintorínoch v Žiline a prímestských častiach sa stáva určite dosť často, že na nie hlavných chodníkoch býva vysoká tráva. Zaujímalo by ma teda, či Žilbyt kosí aj tieto miesta, prípadne sa zasiela nejakým spôsobom výzva majiteľom jednotlivých hrobov, aby sa starali o tieto miesta. Mám však za to, že by sa mal starať o to správca, keďže majitelia veľa krát bývajú v iných mestách, obciach či sú zo zahraničia a pod. Okrem toho sa platí pravidelný poplatok. Mnohé hroby sú naozaj zanedbané a doplácajú na to tí, ktorí sa ešte chcú alebo môžu o ne starať. Uvedomujem si, že je ťažké kosiť v takto úzkych miestach. Všetko je to dôsledok toho, ako sa hroby v minulosti i v súčasnosti na Slovensku budujú. Žiadny usporiadaný systém. Naposledy som sa stretol s tak vysokou trávou na starom cintoríne.

19. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Spoločnosť Žilbyt, s.r.o. ako správca 17 pohrebísk v Žiline zabezpečuje ich kosenie externou spoločnosťou, ktorá bola vysúťažená mestom Žilina. Kosenie sa uskutočňuje v 4 etapách, pričom sa aktuálne realizuje 2. etapa kosenia. Časový harmonogram kosenia pohrebísk často ovplyvňujú i poveternostné podmienky, preto nie je vždy možné, aby sa rastúca tráva stihla vždy včas pokosiť. Pokiaľ ide o udržiavanie okolia hrobového miesta, podľa platného VZN mesta Žilina č. 9/2017, článok 3, je nájomca povinný udržiavať prenajaté hrobové miesto a k nemu bezprostredne prislúchajúce okolie ( 0,3 m od hrobu). Hrobové miesto má pokosené, odburinené, očistené od rôznych nánosov. V okolí hrobu si neukladá žiadne predmety, nádoby, náradie. Z vyššie uvedeného jasne vyplýva, že ako správca, tak i nájomca hrobového miesta má svoje povinnosti pri udržiavaní samotného hrobového miesta a taktiež jeho okolia. Mesto Žilina.
Kto? ŽILBYT, s.r.o.

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina
19. august 2019

Roman Šimo

Ďakujem za upresnenie k danému podnetu. Uvedomujem si, že je ťažké obhospodarovať toľko hrobových miest a ich okolie. I to, že základ je staranie sa o tieto miesta samotnými majiteľmi, čo je z pochopiteľných dôvodov ťažšie. Poukázal som na to hlavne preto, že hlavný chodník pokosený bol a bočné nie. Ako som už poukázal, je to trošku aj dôsledok kultúry v strednej Európe, kde hroby nemajú také usporiadanie hrobov, ako je tomu napríklad v USA. vtedy by údržba bola asi jednoduchšia. Mne sa však zdá, že keď cintoríny spravovala súkromná firma, výsledok bol lepší. Vhodnejšie by bolo možno vytvoriť vlastnú firmu na správu takýchto priestorov. Žilbyt má totiž pôvodné smerovanie trošku myslím iné.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania