K cintorínu-Cesty a chodníky-iné

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 06. augusta 2019

Na cintoríne sa zosúva svah až na priestor chodníka. Samozrejme, že aj niekoľké hrobové miesta s tým majú problém. Určite je to v podmienkach, aké majú možno mnohé cintoríny postavené na kopci. V tomto prípade sa stav mohol zhoršiť aj prechádzajúcimi autami v súvislosti s výstavbou diaľnice. Bolo by vhodné nejakým spôsobom spevniť hlinený svah medzi jednotlivými hrobmi. Jedným možno provizórnym riešením, je práve spôsob uvedený v poslednej foto.

Okrajovo, by bolo vhodné vykonať údržbu stromov vedúcich popri dlažbovému chodníku. Tuje majú totiž obdobie takmer celoročné, kedy spôsobujú zasypanie hrobov.

20. august 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Keďže pohrebisko Bánová je situované vo svahovitom teréne, úprava zosuvu pôdy sa rieši osobitne. Orezy a úprava zelene sa vykonáva priebežne podľa potreby. Mesto Žilina.
Kto? ŽILBYT, s.r.o.

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina
20. august 2019

Roman Šimo

Je mi ľúto, ale nie som celkom s odpoveďou spokojný. Ide skôr o všeobecné vyjadrenie. Na celý tento dlažobný úsek sa zosúva hlina, pričom je teda aj časť chodníka zanesená a tak by bolo dobré urobiť možno aspoň opatrenie, aké je na jednej z minulých foto. Okrem toho si ani nepamätám, či tuje boli niekedy v posledných rokoch na tomto cintoríne upravované. Hlavne v jesennom období zasypávajú hroby.
22. január 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
08. február 2020

Roman

Aktuálny pohľad.
Naozaj, by bolo vhodné svah pri chodníku spevniť. Očistenie pomôže pravdepodobne na krátko. Zemina sa bude na chodník bez zábran stále zosúvať. Nielen starší ľudia majú tak sťažené podmienky pri chôdzi tadiaľ.
09. február 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
26. február 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, oprave a čiastočnému stabilizovaniu svahu na pohrebisku v Bánovej sa budeme venovať počas tohto roka, hneď ako to umožnia poveternostné podmienky. Čo sa týka orezu zelene a taktiež aj tují, ten sa vykonáva počas celého roka. Vždy sa volí čo najrozumnejší kompromis tak, aby stromy neobmedzovali návštevníkov, ale taktiež nedošlo k poškodeniu výsadby radikálnym rezom. Zabrániť zasypaniu hrobových miest, ktoré je spôsobené opadávaním odumretých častí tují, nie je v našich silách, tento problém by vyriešil jedine výrub stromov a ten, žiaľ, nie je možný. Stromy na pohrebisku monitorujeme a v prípade ,,vyčnievajúcich,, konárov ich v krátkej dobe odstránime.
Kto? ŽILBYT, s.r.o.

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
26. február 2020

Roman Šimo

Ďakujem. Budem rád, ak situácia bude sledovaná a priebežne sa budú robiť potrebné opatrenia. Myslím, že sa mi aj zdali tuje z časti upravené. Je potrebné to robiť ale asi každý rok.
14. október 2020

Matúš 👍

Bol svah stabilizovaný a dreviny orezané?
19. december 2020

Roman Šimo

Svah môže byť samozrejme určite upravovaný iba do určitej mieri. Chodníky by však mali byť na celú svoju šírku priechodné. To žiaľ na tomto cintoríne celkom nie je. Všimol som si ale veľa hrobových miest niekoľko rokov prázdnych, čo zosuvu len pomáha. V súčasnosti sú i niektoré časti zasypané lístím. Keď je sucho, problém nie je. V mokrom počasí je to horšie.

Čo sa týka stromov, vyzerajú, že orezané v priebehu roka niektoré tuje boli. Žiaľ, niekde došlo i k výrubu. Tuja je však strom, ktorý sa upravuje asi nie celkom dobre a neviem, či boli vhodne v minulosti tesne vedľa hrobov nasadené. Čiastočne plnia aspoň funkciu zadržiavania zosuvu svahu. Okrem toho už v tomto období pravdepodobne sa už nebudú presúvať spodnou cestou mechanizmy z diaľnice a späť, čím dochádzalo k otrasom a situácia sa mierne v niektorých častiach cintorína možno upokojí.
03. apríl 2021

Roman Šimo

Chodník na cintoríne je stále zužovaný zosunutou hlinou. Keď som aj naposledy videl, zdalo sa mi, že tam "šarapatila" lesná zver. Prosím Žilbyt a mesto, ak je to možné, zvážiť do budúcnosti určitú formu zábrany pri okraji chodníka.
14. október 2023

Roman Šimo

Overenie stavu podnetu - podnet zatiaľ nebol vyriešený a dochádza neustále k zosuvom, ktoré spôsobujú znečistenie chodníka a tam, kde nie je hrob pod chodníkom, dochádza k posunu dlažby. Je potrebné uvažovať o spevnení svahu, aby ani prípadne samotné hroby, časom neboli ohrozené zosuvom.
27. december 2023

Roman Šimo

Platí posledná aktualizácia.
28. december 2023

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve.

S pozdravom

administrátor Matúš
Odkaz pre starostu pre Žilinu
24. január 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, upadajúci svah evidujeme a riešime priebežne. Všetky opravy prispôsobujeme prioritám a aktuálnemu rozpočtu. Mesto Žilina
05. marec 2024

Odkazprestarostu.sk

Samospráva navrhuje zmenu statusu na:
Uzavretý
03. apríl 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Stav cintorínu riešime priebežne ako aj upadajúci svah. Opravy sú prispôsobené aktuálnemu rozpočtu, kde neboli vyčlenené prostriedky na výraznú úpravu svahu. Podnet uzatvárame na portáli Odkaz pre starostu. Ak budete chcieť opätovne riešiť podnet, zadajte ho prostredníctvom webovej stránky mesta Žilina - ikona Podnet pre mesto. Mesto Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania