B. S. Timravy-parkovanie-chýbajúce miesta

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 27. augusta 2019

V priestore ulice B. S. Timravy sa nachádzajú dve väčšie parkoviská. Tie, by mohli byť základom parkovacích domov. Som totiž za to, aby jednou z hlavných možností budovania parkovacích domov, bolo zapracovanie existujúcich asfalto-betónových plôch, ktoré sú využívané parkujúcimi v plnej miere a budova (nízkopodlažná) môže byť v dostatočnej vzdialenosti od bytových domov, aby neobmedzovala obyvateľov tienením. Všetko samozrejme aj s ohľadom na zeleň. Tá však niekedy samozrejme musí aj ustúpiť takýmto stavbám. Avšak stavba samotná, musí predstavovať tzv. zelené riešenie a to i po diskusii s dotknutými obyvateľmi.

01. september 2019

Matúš 👍

Územný generel dopravy mesta z roku 2016 v tejto lokalite ráta s parkovacím domom v návrhu a aj s parkovacím domom na vedľajšej zeleni vo výhľade. Územný plán z roku 2011 s parkovacím domom na navrhnutej lokalite neráta, ten ráta s hromadnými garážami na vedľajšej zelenej ploche.
https://www.zilinak.sk/prispevky/11587/na-sidlisku-vlcince-vyrastie-novy-parkovaci-dom-verejnost-sa-moze-k-planovanej-stavbe-vyjadrit
02. september 2019

Roman Šimo

Práve parkovací dom na spomínanej zeleni nie je podľa mňa najvhodnejšie riešenie a aj myslím mesto sa niekde vyjadrilo, že nemá celkom záujem toto miesto využiť na túto stavbu. Je to jeden z tých krajších kútov Vlčiniec, kde ruka človeka do zeleného porastu príliš nezasahuje. Bolo by vhodné zrevitalizovať na formu parku, aj ihrisko. V jednom podnete som navrhol ako jednu z možností chodník vedúci od ul. Piešťanská na smer Europalace. Územný plán bolo možné pripomienkovať, no nie každý občan si to dokáže dokonale naštudovať včas.
02. september 2019

Matúš 👍

Ja taktiež súhlasím, aby sa nezastavala ešte aj ta posledná zeleň, čo v meste je. Ideálne by bolo použiť súčasné parkovisko ako je navrhované v podnete. A ísť 1 podlažie do zeme + prízemie + maximálne 1 podlažie hore ak to bude potrebné. Rovnako som za čo najviac maximálne možné zelené riešenie.
03. september 2019

Martin

Pri projektoch parkovacích domov je dôležité dobré spracovanie projektu. Aby sa nestalo, že na ploche, kde dnes parkuje napr. 50 vozidiel vyrástol parkovací dom pre 60 áut. To by boli zbytočne vyhodené peniaze a minimálny efekt.
03. september 2019

Roman Šimo

Vlčince sú trošku v tomto vo výhode oproti ostatným sídliskám. Dá sa tam totiž nájsť aj momentálne vyasfaltovaný povrch na takéto projekty. Samozrejme niekedy bude musieť i súčasná zeleň z časti ustúpiť. Všetko je o diskusii s obyvateľmi a odborníkmi, aby to naozaj neboli zle vynaložené peniaze. V tomto priestore, ale sú veľké možnosti niečo s parkovaním urobiť.
11. september 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor dopravy, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina
08. december 2021

Roman Šimo

Spoločnosť Reinoo má záujem odkúpiť väčší pozemok práve v tejto lokalite za účelom výstavby parkovacieho domu. Po skúsenostiach z minulosti, môžu sa objaviť oprávnené obavy. Momentálne je tam rozľahlá plocha trávnika, čiže zeleň. Zanedbané parkoviská, ktoré som uviedol v podnete ako možné na výstavbu PD, sú vedľa, ak som si dobre v projekte všimol.

https://pdvlcince.sk/
10. december 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, samospráva pripravuje zavedenie parkovacej politiky, ktorej súčasťou je aj dobudovanie chýbajúcich parkovacích kapacít. Podľa dostupných analýz parkovacie domy nepredstavujú nevyhnutné riešenie pre zavedenie parkovacej politiky, preto k parkovacím domom, aj vzhľadom na ich finančnú náročnosť, mesto pristupuje rezervovane. Dôležité naďalej ostáva, aby na sídlisku neparkovali dlhodobo nevyužívané vozidlá, resp. vraky. Pri ich odstránení sa postupuje v zmysle platnej legislatívy. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
03. január 2022

Matúš 👍

Zmena ÚP č. 8 rieši umiestnenie hromadných garáží v tejto lokalite NA PLOCHE SÚČASNÝCH PARKOVÍSK. Súčasťou bude môcť byť viacúčelový priestor slúžiaci potrebám obyvateľstva v nadväznosti na pešiu lávku vyúsťujúcu do funkčnej plochy s nadväzujúcim obytným územím s hromadným bývaním a zriaďovať funkcie, ktoré dopĺňajú v obchodnej vybavenosti a nevýrobných službách jej hlavný účel.
03. január 2022

Roman Šimo

Som rád, že myšlienka realizovania veľkokapacitných parkovísk na ploche tých súčasných nezanikla. Možno je aj trošku škoda, že investor plánovaného PD vedľa, môj návrh zamietol. Pre nich je to neprijateľný variant z dôvodu časovej dostupnosti do biznis zóny. Avšak parkovacie domy budované do hĺbky sú oveľa vraj drahšie. Keďže však eurofondy majú "zelenú" pre zelené riešenia, dalo by sa veľkú časť financií získať práve touto cestou.
27. január 2022

Roman Šimo

Nedávno súkromný investor predstavil projekt "zeleného" parkovacieho domu zapusteného do svahu s výjazdom do ulice Obchodná. Práve takto, by sa mohli realizovať parkovacie domy na ploche existujúcich parkovísk, samozrejme s určitým zásahom do existujúcej zelene. Na celej ulici Obchodná, si viem predstaviť 3-4 parkovacie domy v tejto forme.
27. január 2022

Roman Šimo

Je potešujúce, že UHA chce parkovacie domy na ploche existujúcich parkovísk.
20. september 2022

Roman Šimo

Údajne je v príprave projektová štúdia na parkovací dom. Na ostatnom MZ bol myslím spomenutý termín cca do konca 10/2022.
10. marec 2023

Martin

Sto ľudí, sto názorov. Na nedávnom (uplynulom) mestskom zastupiteľstve vystúpila občianka, ktorá sa postavila proti využitiu tejto plochy na parkovací dom.
11. marec 2023

Roman Šimo

Nikdy sa nedá vyhovieť každému rovnako. Niekedy sú však ľudia proti ešte predtým, než sa predstaví ako to má vyzerať. Ak by bolo vyústenie do Obchodnej ulice, obyvatelia myslím si to výrazne vzhľadovo nepocítia. Nizkpodlažný objekt má maximálne do 2m výšky. Na tejto ulici to je najideálnejšie pre výstavbu parkovacieho domu nového typu.
06. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, samospráva momentálne neuvažuje o investícii vybudovať parkovací dom. Mesto Žilina
06. marec 2024

Roman Šimo

Na tomto mieste, by mesto malo uvažovať nad výstavbou...

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania