Košická-odstránenie komínov

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Neriešený
meno
Roman Šimo 13. septembra 2019

V areáli spoločnosti Žilinská teplárenská,a.s. sa nachádzajú dva vysoké komíny. Je tomu tak už možno takmer 40 rokov. Firma prebehla rozsiahlou modernizáciou a vraj už nie je veľkým znečisťovateľom ovzdušia. Je však v tomto druhá strana a to vizuálna. Je smutné, že dominantou mesta nie je niečo iné ako práve tieto dve stavby. Pohľad pri vjazde od Martina alebo na bicykli od Vodného diela, nie je príjemný. Preto sa pýtam a prosím o postupné odstránenie uvedených komínov. Neviem aké možnosti sú. Bolo by ale vhodné sa vážne už začať nad tým zamýšľať.

13. september 2019

Michal

aj ked mozno pouzivaju nejake filtre tych najskodlivejsich latok tak stale sa na ohrev vody spaluje uhlie, pripadne ine suroviny pricom vznikaju exhalaty, nejaky oxid uhlicity, a ako by ich mali podla vas vypustat ? a v kotline akou je Žilina má zrejme výška komínov svoje opodstatnenie aby vyviedli exhaláty dostatočne vysoko
13. september 2019

Michal Kondela

mam pocit ze zmodernizovaný a v prevádzke je iba ten menší, či?
13. september 2019

Roman Šimo

Ja nie som na túto problematiku odborník, tak sa Michal nehnevajte, ale na Vašu poznámku neviem odpovedať. Mám však ako laik za to, že komíny v takejto forme asi nemajú miesto v 21. storočí. Nie som si teraz istý, či obidva tieto komúny sú aj využívané. Nie som "včerajší" a uvedomujem si teda, aké možnosti boli v minulosti. V súčasnosti je to možno rozdielne. Preto som predložil tento podnet. Je to predmet diskusie. Sú to najväčšie "opachy" v meste. Prípadne môže magistrát s ŽT iniciovať architektonickú súťaž, akým spôsobom "skrášliť" tieto dve stavby. Ak ten druhý komín samozrejme patrí tiež ŽT.
16. september 2019

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Dobrý deň, daný podnet spadá priamo pod kompetenciu spoločnosti Žilinská teplárenská, a.s.
23. september 2019

Roman Šimo

Prosím preposlať so žiadosťou o vyjadrenie sa k danej veci spoločnosti Žilinská teplárenská, a.s.. Týka sa to však podľa mňa aj mesta, ktoré má svojho zástupcu v dozornej rade, čiže je pravdepodobne akcionárom a komíny samotné sa nachádzajú v priestore mesta Žilina, kde tvoria dominantný pohľad zo všetkých smerov. Slovenská republika sa aktuálne hlási k aktivitám smerujúcim k zníženiu emisií, takže aj napriek tomu, že niekomu sa tento podnet môže zdať zbytočný, chcem, aby sa kompetentní tým vážne zaoberali.
24. september 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme preposlali zodpovednej inštitúcii.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
09. október 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
09. október 2019

Roman Šimo

Treba priznať, že sa nejedná o jednoduchý problém a chce to určitý čas na reakciu kompetentných.
30. november 2019

Roman

"Krásne" monumenty Žiliny.
11. január 2020

Matúš 👍

Osobne si myslím, že sa s tým nič neurobí. Žilinská kotlina má zlé rozptylové podmienky a preto komíny bude treba. Aj keď, už v roku 2021 bude spustená plynová turbína, ktorá má plne vykryť obdobie mimo vykurovacej sezóny, tak v zimnom období má stále dopomáhať jeden z uhoľných kotlov. Výstavba paroplynu má byť realizovaná asi v tomto roku.
11. január 2020

Matúš 👍

Komíny sa možno využívajú aj pre telekomunikačné účely.
11. január 2020

Roman Šimo

Tiež súhlasím, že rozptylové podmienky v Žiline nie sú dobré a práve preto, že nie som odborník, pýtam sa na to z dôvodu životného prostredia, ako symbolov industrializácie 20. storočia i ako vstupných symbolov do mesta. Kde sa človek pozrie, vidieť všade len tie "hnusné" komíny". 23. septembra som spomenul iniciatívu na aspoň skrášlenie komínov zatiaľ neurčenou formou. Musím veriť ale, že príde raz čas, kedy sa prípadné ďalšie generácie dočkajú ich zbúrania.
15. január 2020

Roman

Pohľad z inej strany.
06. marec 2020

Roman Šimo

Mám zavolať Grétu Thunbergovú na diskusiu? Chcem vedieť, či sa niekto touto vecou zaoberá a prosím Mestský úrad, aby "nestrkal hlavu do piesku". Týka sa to nás všetkých obyvateľov. Ďakujem za pochopenie.
20. marec 2020

Roman

Pohľad z niekoľko kilometrovej vzdialenosti.
20. marec 2020

Roman

Pohľad z niekoľko kilometrovej vzdialenosti č. 2.
Chcem týmto len upriamiť pozornosť na tieto komíny. Bol by som rád, keby sa rozpútala k tomu verejná diskusia, vrátane účasti odborníkov. Ak nás opustí raz "Covid 19", budú nasledovať aj témy, ktorým budeme tiež musieť časom čeliť. Každému občanovi Žiliny, predsa musí po istej forme posúdenia tento jeden i druhý monument prekážať, ale zatiaľ si to všetci nie vždy pravdepodobne uvedomujeme.
16. september 2020

Roman Šimo

Takto to vyzerá aj v priamom televíznom prenose, keď sa jednoducho nedá tým komínom vyhnúť. Vo Francúzku ukazujú v záberoch pamiatky, my musíme aj niečo takéto.

Záber použitý z vysielania RTVS - Cyklistické preteky Okolo Slovenska 2020
08. marec 2021

Michal Višňovský

Fakt sú otrasné , dymia a prakticky ich vidno cez celé mesto
08. marec 2021

Roman Šimo

Určite sa postavili takto kôli kotline a blízkosti Váhu. Tento podnet je ale zjavne "ťažký oriešok" pre kompetentných. Možno sa nikto tým ani nezaoberal a zaoberať nebude. Mesto Žilina je čiastočne súčasťou Žilinskej teplárenskej a sú to naozaj dominanty, ktoré si každý zapamätá. Malo by mať teda záujem riešenie tohto problému "rozpohybovať".
22. marec 2021

Michal Višňovský

Kompetentný nemajú zaújem toto riešiť evidentne
22. marec 2021

Roman Šimo

V uvedenej záležitosti som kontaktoval priamo spoločnosť Žilinská teplárenská. Verím, že po nejakom čase sa dočkám reakcie, či existuje nádej na postupné odstránenie komínov alebo v krajnom prípade zmena ich fasády.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania