Vysokoškolákov-krík-neostrihaný (pri SHELL)

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 02. októbra 2019

Chodník, ktorý vedie od ul. Vysokoškolákov okolo benzínovej pumpy v smere na ul. Tajovského, je možno menej využívaný, no bolo by vhodné upozorniť majiteľov, aby upravili zeleň prečnievajúcu minimálne už dva roky cez múr, čím obmedzuje tak pri prechádzaní po tomto chodníku. V spodnej časti pri parkovisku, by sa mohol tiež vyčistiť priestor dlažby. Keď bol tento chodník vybudovaný, beriem to tak, že musí byť aj plnohodnotne udržiavaný.

07. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Aktuálny stav prerastajúcej zelene súvisí s nedostatočnou údržbou a starostlivosťou majiteľa o záhradu. Keďže ide o súkromný pozemok, mesto nemá kompetencie, aby mohlo daný stav riešiť. Zodpovednou inštitúciou, ktorá môže vyzvať majiteľa k úprave zelene je v tomto prípade Okresný úrad, ktorý ako orgán štátnej správy v oblasti ochrany poľnohospodárskej pôdy nariaďuje príslušné agrotechnické opatrenia. Poľnohospodárskou pôdou sa rozumie aj záhrada alebo ovocný sad. Mesto Žilina.

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina.
07. október 2019

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme odoslali príslušnej inštitúcii.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
08. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
Okresný úrad Žilina, pozemkový a lesný odbor nie je príslušný v zmysle zákonných predpisov na riešenie uvedeného podnetu.

S pozdravom
Ing. Štefan Macášek
vedúci odboru

Okresný úrad Žilina
Pozemkový a lesný odbor
Vysokoškolákov 8556/33B
010 08 Žilina
08. október 2019

Roman Šimo

Je v tom trochu akýsi zmätok. Kiežby to zaregistrovali majitelia a sami od seba, by uskutočnili nápravu.
10. október 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, prerastajúca zeleň súvisí s nedostatočnou údržbou susednej záhrady. Podľa zákona č. 220/2004 Z.z. o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy okresný úrad v prípade nedostatočnej starostlivosti o takéto pozemky nariaďuje príslušné opatrenia (§ 23 písm. a zákona), v tomto prípade je to potrebné na údržbu celej záhrady. Podľa § 2 písm. b zákona poľnohospodárskou pôdou sa rozumie aj v katastri nehnuteľností evidovaná pôda ako záhrada. Prechod je zároveň súčasťou stavby vo vlastníctve súkromného majiteľa, nejde o verejný priestor vo vlastníctve mesta. Osoby, ktoré využívajú tento prechod vstupujú na súkromný pozemok. Mesto Žilina.
Kto? Odbor životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí, MsÚ Žilina
10. október 2019

Roman Šimo

Ďakujem za opätovnú reakciu mesta, no nie som samozrejme ako občan spokojný, keďže opakovane si úrady nerozumejú vo výkladoch zákonov. Tomu sa ani niet čo diviť. Ani politici tomu nerozumejú. Ja predpokladám, že chodník vznikol ako podmienka pri výstavbe benzínovej pumpy. Je vo verejnom priestore, i keď je to možno súkromný pozemok, ktorý sa myslím napája na ten mestský. Tak potom nech sa umiestnia tabule s upozornením na tomto aj iných miestach. Napríklad na chodníku pri Športovej hale. Malo by byť v záujme mesta, aby jeho obyvateľom neboli spôsobované bariéry a aby verejný voľne dostupný priestor vyzeral dobre. Je mi ale jasné, že priestorový konflikt so súkromnými majiteľmi je často problematický. Toto nie je prvý ani posledný prípad. Verím teda, že sa aj toto nejakým spôsobom pozitívne vyrieši.
02. apríl 2020

Roman

Ja ako občan som v tomto asi malý pán. Pokúsil som sa aspoň pred niekoľkými mesiacmi osloviť listom majiteľa s prosbou o nápravu. Zatiaľ z bližšie neurčených dôvodov k náprave nedošlo. Uverejňujem teda len foto z aktuálneho stavu.
28. september 2020

Roman Šimo

Stav je každoročne zlý. Požiadal som o stanovisko a pomoc pri riešení, spoločnosť vlastniacu čerpaciu stanicu.
13. október 2020

Roman Šimo

Aktualizácia podnetu:
Podľa odpovede zo spoločnosti Shell, oslovili majiteľa pozemku, ktorému okolnosti nedovoľujú zeleň upraviť a tak zamestnanci čerpacej stanice zorganizovali brigádu. V tomto čase je veľká časť zrezaná. Nie je mi známe, či ešte budú v prácach pokračovať. No aj tak chcem veľmi pekne poďakovať zamestnancom centrály a čerpacej stanice za aktivitu a majiteľovi pozemku za ochotu problém skúsiť riešiť.

Foto podľa možností pridám dodatočne.
14. október 2020

Roman Šimo

Aktuálny stav v nadväznosti na predchádzajúcu informáciu:
14. október 2020

Roman Šimo

No ten chodník a schody v okolí parkoviska i parkovisko samotné, sú v žalostnom stave. Nikto sa k pravidelnej údržbe nehlási.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania