Národná-zakázanie podujatia

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý

znova chystaná akcia, ktorá nám znečistí celé mesto a pri ktorej hrozí nebezpečenstvo požiarov. prosím o zakázanie tejto akcie a aj jej budúcich ročníkov, ako aj pokutovanie každého účastníka, ktorý sa pokúsi zapáliť lampiôn

06. november 2019

Roman Šimo

Sa čudujem skupine Arzén, že sa dala na takéto výrazne neekolické podujatie. V tme lampióny síce vyzerajú krásne, no následky sú o niečom inom. Ktovie, či by zúčastnení ľudia sa takto dali "nachytať" organizátorom cez deň, kedy by videli, čo sa s lampiónmi deje po ich vypustení. Z pohľadu bezpečnosti to tiež nie je určite optimálne. Svojou neúčasťou respektíve účasťou občania vyjadria svoj názor. Keby bolo v tom čase prázdne námestie, zvíťazil by zdravý rozum. Ak existujú iné riešenia na podobnú zábavu, treba zvážiť tie. Jedná sa len o obyčajnú komerciu.
07. november 2019

Michal Zrník

Pripájam sa a som tiež proti vypúšťaniu lampiónov. Potom je z toho neskutočný bordel po meste, lampióny po stromoch a nebezpečenstvo požiaru!
07. november 2019

Matúš 👍

Vypúšťanie lampiónov je zakázané príslušným VZN, ale mesto nemá ani dostatočný počet policsjtov aby to ustriehlo a zase dávať každému pokutu. Nedávno, tuším, o tom vravel primátor v sobotnej relácii na Frontinuse.
07. november 2019

Roman Šimo

Však to, že to je v podstate zakázané. V tejto krajine ale žiaľ zákony a nariadenia pre veľa ľudí neplatia. V prvom rade má byť postihovany organizátor. Nie som si ale v tomto prípade istý, či sa vie oficiálne organizátor určiť. Neoficiálne sa pravdepodobne vie o koho sa jedná. Ako som už písal, svojou neúčasťou podporíme svoje mesto.
07. november 2019

Marián B

Bohuzial asi nieje mozne nejako postihovat organizatora, lebo vsak on ludi nenabada k vypustaniu lampionov. najlepsie mozne riesenie by bolo celoplosne zakazat ich predaj. alebo skutocne poslat na namestie policajtov s megafonom ktori by kricali, ze za kazdy vypusteny lampion je pokuta a tych ludi aj pokutovat...
07. november 2019

Michal

myslim ze ani drogovy diler nikoho nenabada k uzivaniu drog a je za to postihovany, tak by to mohlo byt aj v tomto pripade, mozno by tam mohli byt hasici a prudom vody zostrelit kazdy vypusteny lampion
07. november 2019

Marián B

s tymi hasicmi ma to tiez napadlo, ale som si hovoril, ze to by uz bol trochu drsny vtip. minimalne by tam mohli lietat pokuty za znecistovanie zivotneho prostredia a ohrozenia zivotov... a organizatora pokutovat za nabadanie k znecistovaniu. aj ked nepriamo...
08. november 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Na Mestský úrad v Žiline bolo doručené len oznámenie o kultúrnom podujatí, koncerte skupiny Arzén a taktiež žiadosť o záber verejného priestranstva. Oznámenie podujatia Večer tisíc želaní neevidujeme. Organizátorovi bol doručený výmer dane za záber verejného priestranstva, v ktorom bolo v povinnostiach organizátora jednoznačne uvedené, že je povinný počas podujatia dodržiavať ustanovenie VZN č. 15/2009 o udržiavaní všeobecnej čistoty, ochrany zelene a poriadku na území mesta Žiliny v znení neskorších zmien (VZN č. 4/2016). Konkrétne ide o článok 6 prvej časti odsek 12, ktorý znie: „Zakazuje sa na území mesta Žilina vypúšťať lampióny šťastia, lietajúce lampióny alebo neobsadené voľné lampióny.“ Samospráva každoročne vykonáva rozsiahlu osvetovú činnosť, v ktorej upozorňuje občanov na zákaz vypúšťania lampiónov, ktorý upravujú príslušné VZN. Aj napriek tomu však dochádza k hromadnému narušeniu verejného poriadku, keďže v jednom momente vypustí množstvo ľudí lampióny do vzduchu. Za porušenie ustanovení Všeobecne záväzného nariadenia môže mestská polícia udeliť občanom pokutu vo výške 33 eur, v priestupkovom konaní 66 eur. Nie je však kapacitne možné, aby hliadky mestskej polície pokutovali každého jedného účastníka tohto podujatia, ktorý poruší zákaz vypúšťania lampiónov, keďže akcie sa každoročne zúčastňuje množstvo ľudí nielen zo Žiliny, ale aj blízkeho okolia. Mesto Žilina.
Kto? Odbor kultúry, športu, cestovného ruchu a miestneho rozvoja, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina
08. november 2019

Marián B

bolo by mozne usporiadatelovi ulozit povinnost na oznamenie, ze v meste zilina je zakazane vypustat lampiony a hrozi pokuta za ich vypustenie. najlepsie by bolo aspon mierne posilit hliadky mestskej policie na podujati. bolo by mozne aspon toto?
08. november 2019

Roman Šimo

Nech sa na veľkoplošnej obrazovke (nie na obchodnom centre) zobrazuje veľký oznam - upozornenie týkajúce sa zákazu a následkov takejto činnosti. Však hádam už ľudia nie sú tak hlúpi, aby si neuvedomili následky aj sami od seba. Pred tridsiatimi rokmi, by možno aj tie vodné delá nasadili. Je demokracia, no sú hranice rozumu, kedy si povieme dosť. Je nádhera, keď toľko svetielok v tme človek vidí a deti ani nehovorím. V minulosti boli lampiónové sprievody. Teraz je to iné. Musí to byť na miestach, kde to prinesie tržby, finančný prospech. Preto zasa opakujem, že svojou neúčasťou ukážeme zdravý rozum. Prípadne aspoň lampión nevypustiť. Pochybujem ale, že tieto slová padnú na úrodnú pôdu. Policajti budú zasa chýbať tam, kde ich viac treba.
09. november 2019

Michal Zrník

Ako je možné že to je zakázané a napriek tomu sa to deje? Som zvedavý keď ten lampión padne niekomu na auto na čelné sklo za jazdy a nabúra (extrém), kto za to bude zodpovedný. Potom asi mesto, keď to dovoľuje. Odpoveď samosprávy nemáme na to kapacity je neprípustná. Keď je futbal, je tam policajtov ako maku, a to všetko platíme z našich daní. Dočerta aj s celými lampiónmi.
10. november 2019

Zuzana Bikarova

Odpoveď samosprávy je dokonale alibistická- nemáme kapacity? na čo? na vynútenie dodržiavania nariadení? keby sa páni policajti nielen pozerali a usmievali ako ... ale začali by od radu vypisovať pokuty, hneď by si to kopec ľudí rozmyslelo a aspoň by sa ich vypustilo menej. neurobiť nič- to je smutné, pretože sa od nového vedenia čakalo podstatne viac, ako sa dáva...
05. marec 2020

Roman Šimo

Podnet, by mohol byť na základe neaktuálneho stavu, uzavretý. Je predpoklad, že nasledujúci rok, ak bude tá možnosť, podnet sa opäť otvorí.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania