Komenského-semafor-zle nastavený

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Martin 04. decembra 2019

Dnes, 04.12.2019 v čase po 19. h, bola z pohľadu bezpečnosti chodcov zistená závažná porucha svetelnej signalizácie na križovatke ulíc Komenského a Veľkej okružnej.

Všetky tlačítka pre chodcov boli neaktívne a podsvietené na červeno, ako keď býva signalizácia vypnutá. Semafory však bežali ďalej až do 20:00. Nakoľko vo večernom režime nenabieha zelená pre chodcov križujúcich hlavnú cestu automaticky, ale až po aktivácii tlačítka, nastala situácia, pri ktorej mali chodci na dvoch priechodoch stále červenú.

Možné je, že išlo o plošný problém na celej Veľkej okružnej. Pri pohľade na kamerový systém bolo vidieť chodcov prechádzajúcich na červenú napríklad aj pri Hoteli Slovakia.

07. december 2019

Marián Mažári

O siedmej sa zablokuju oba semafory. Ovládanie pre chodcov sa rozsvieti na červeno a chodci musia chodiť na červenú a niektorí sú aj dobre spunčovani
07. december 2019

Marián Mažári

Trvá to už týždeň.
07. december 2019

Martin

Nakoľko sa mesto týmto podnetom zatiaľ nezaoberá, OPS by mohol kontaktovať priamo firmu ALAM (správcu križovatiek) a v krajnom prípade, ak to ostane bez odozvy, tak aj políciu. Ide o nebezpečnú situáciu a môže prísť k nešťastiu, keď chodec po niekoľkominútovom márnom čakaní na zelenú vkročí pod idúce vozidlo.

Zvláštne je, ak moderný počítačový systém toto nevyhodnotí ako chybu a nezdá sa mu zvláštne, že nemusel hodinu zaradiť v žiadnom cykle zelenú pre chodcov.
08. december 2019

Martin

Chyba sa vyskytuje medzi 19:00 - 20:00 na týchto priechodoch:
- križovatka Veľká okružná/Hálkova
- križovatka Veľká okružná/Komenského
- križovatka medzi Hotelom Slovakia a Auparkom
- priechod medzi Auparkom a Domom odborov
- križovatka Veľká okružná/Spanyolova
12. december 2019

Martin

Čakanie na Godota...
17. december 2019

Peter

Hálkova-semafor-zle nastavený

Na niektorych krizovatkach (napr. Halkova - V. Okruzna) je vo vecernych hodinach zablokovany ten modry bazmek na semaforoch a chodci nemaju inu moznost ako prejst na cervenu, lebo zelenej sa proste nedockaju.
20. december 2019

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. V danom prípade sme kontaktovali spoločnosť ALAM, ktorá spravuje cestnú svetelnú signalizáciu v meste a nižšie prikladáme ich vyjadrenie: "Dobrý deň, situáciu ktorú popisujete, sme preverovali už dávnejšie a zjednali sme nápravu. Daný stav vznikol po úprave denného rozvrhu na križovatkách - predĺženie činnosti z 19.00 na 20.00 hod. V programe sa uložilo predĺženie činnosti signalizácie, ale neprešla požiadavka aj na dopytové tlačidlá. Dnes sme kontrolovali prostredníctvom denníka udalostí či boli tlačidlá aktívne až do 20.00. Činnosť tlačidiel sa potvrdila. Dnes večer (20. 12. 2019) bude situácia opätovne monitorovaná online, aby sa daná situácia neopakovala. Za chybu sa ospravedlňujeme. V prípade ďalších otázok či pretrvávajúcej poruchy nás môžete kontaktovať na: [email protected]."
Kto? Odbor dopravy, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor tlačový a zahraničných vecí MsÚ Žilina
21. december 2019

Martin

Pohľadom na kamery som dnes v uvedenom čase videl zelenú pre chodcov pri Hoteli Slovakia a na križovatke Komenského s Veľkou okružnou. Zábery na ostatné križovatky sú orientované mimo dotknutých priechodov, no predpokladám, že problém sa už nevyskytuje ani tam.
07. október 2020

Matúš 👍

Pre zaujímavosť, lebo tu v blízkosti nie je iný podnet týkajúci sa dopravy: V rámci zákazky Projektová príprava - modernizácia infraštruktúry trolejbusovej dráhy a menierní, výstavba nových trolejbusových tratí a obratísk v Žiline bude navrhnuté prepojenie trakčného vedenia a jeho súčastí z križovatky Komenského – Veľká okružná po križovatku Veľká okružná - Hálkova.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania