Veľká okružná-semafor-krátky interval zelenej (pri AUPARKU)

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Peter Vonš 09. marca 2020

Dobrý deň pán primátor, chcem sa opýtať otázku, ako je možné že SSZ (semáfor) na azda najvyťaženejšom mieste v meste čo sa týka pohybu peších a to pri Auparku, v smere na ulicu Antona Bernoláka, trvlá zelená fáza asi 4 sekundy?
Dalo by sa s týmto niečo spraviť?
u zhotoviteľa SSZ, myslím firma ALAM, oni nastavujú tieto semafóry a tu sa nedá prejsť za ten čas cez daný priechod a to nevravím, že ideme s kočíkom, prípadne ide viac ľudí...
toto miesto je veľmi frekventované

veľmi ďakujem a prajem pekný deň

09. marec 2020

Martin

Pokiaľ viem, tak najkratšia zelená tam má 6 alebo 7 sekúnd, a to cez víkend, ale napríklad aj v poobedňajších hodinách pracovných dní a, ak sa nič nezmenilo, najdlhšie trvá okolo 10 sekúnd dopoludnia. Prejsť tento priechod priemernou zdravou chôdzou trvá okolo 8 sekúnd, s kočíkom či pohybovým obmedzením samozrejme viac. Čas prechádzania predlžuje aj počet ľudí, ktorý je tam vysoký. Z toho pochopiteľne vyplýva logická požiadavka, aby bola táto zelená dlhšia. Tento problém sa už v minulosti riešil. Na opačnej strane panuje názor, ktorý sa opiera aj o vyhlášku. Zjednodušene povedané, zelená pre chodcov neznamená, že musí svietiť od začiatku až po koniec prechádzania. Slúži na to, aby každý chodec počas nej mohol vstúpiť, dostať sa do istej vzdialenosti a ukončiť prechádzanie na druhú stranu skôr, ako nabehne zelená pre autá, a to aj vtedy, ak vkročí v poslednej možnej chvíli. Čiže skôr sa treba pozerať na to, koľko trvá časový úsek od začatia zelenej pre chodcov až po nabehnutie zelenej pre autá. Tu sa môžeme baviť či je táto doba dostatočná v niektorých časových úsekoch dňa. Pred istou dobou došlo k zmene a v poobednej špičke nabieha zelená až dvakrát za cyklus.
Definitívne vyriešenie tohto problému prinesie až reorganizácia, ktorá bola predstavená spolu so štúdiou riešenia Bulváru. Počíta sa so vznikom jedného nového širokého priechodu.
24. marec 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť poslali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
25. marec 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
10. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, uvedený podnet sme komunikovali so spoločnosťou ALAM, ktorá je správcom svetelných signalizácií v meste a uvedený problém je už v súčasnosti vyriešený. Svetelná signalizácia je správne nastavená. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina
Kedy? 2020

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania