Andreja Kmeťa-zmena typu a rozsahu zábradlia (x Hurbana)

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

V riešení
meno
Roman Šimo 18. mája 2020

Momentálne sa na križovatke s ul. J. M. Hurbana, nachádza medzi cestou a chodníkmi zábradlie. Je v nie dobrom stave. Zmapoval som, ako je to riešené v iných krajinách Európy alebo zvyšku sveta, čím sa ukazuje, že zábradlie je na križovatkách podobného typu využívané minimálne. Samozrejme neanalyzoval som to v detailoch. Z pohľadu bezpečnosti môže mať svoje opodstatnenie, no súčasná forma je vizuálny prežitok. Okrem toho v prípade napríklad núdzového stavu, kedy záchranné zložky potrebujú využívať na pohyb osôb čo najviac okolitého priestoru, je zábradlie veľkou bariérou. Preto v tomto podnete žiadam o prípadnú zmenu za inú variantu i v súčinnosti s Útvarom hlavného architekta mesta, s prihliadnutím na lokalitu a prítomnosť školy.

01. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
07. november 2021

Roman Šimo

Na základe aktuálneho stavu zábradlia po pravdepodobných nehodách vozidiel, vnímam tento priestor tak, že v niektorých častiach týchto ulíc, má určitá forma zábradlia opodstatnenie. S prihliadnutím hlavne na blízkosť školy. To sa v podstate aj opakujem. Zábradlie je však v takom stave, že zmenu určite potrebuje. Pri nedávnom stretnutí s pánom primátorom, som zábradlia v centrálnej zóne mesta spomenul ako jeden z problémov, ktorý je potrebné riešiť. Určite bude mať k tomu čo povedať aj Dopravný inšpektorát.
11. február 2023

Matúš 👍

V Nitretakto.
07. máj 2023

Roman Šimo

V Nitre pekné riešenie. Samozrejme si uvedomujem, že sa jedná o úsek nehodovový. Súčasný stav je však myslím nie celkom vhodný aj z estetickéhohľadiska. Pán primátor mi pred časom osobne túto požiadavku (na území celého mesta) "zavrhol" s odôvodnením, že polícia by to neodsuhlasila. Hlavný architekt mi v minulosti neodpovedal. Akosi žiadna snaha sa do toho pustiť a zisťovať možnosti. Aspoň nemám vedomosť o posune v tomto podnete.
12. november 2023

Roman Šimo

Zatiaľ bez zmeny. Vhodné by bolo urobiť väčšiu rekonštrukciu aj priamo pred gymnáziom.
12. november 2023

Roman Šimo

Ostatné bez zmeny.
13. november 2023

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve.

S pozdravom

administrátor Matúš
Odkaz pre starostu pre Žilinu
13. november 2023

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, v prvom rade je zábradlie umiestnené z dôvodu blízkosti školy, a teda zvýšeného pohybu detí, čím zábradlie plní funkciu zvýšenia bezpečnosti. Druhá rovina je to, že na relatívne krátkom úseku je použitých niekoľko rôznych typov a dizajnov. Riešením, je prehodnotiť potrebu z dôvodu bezpečnosti a hlavne zjednotiť dizajn tak, aby vyhovoval súčasným estetickým požiadavkám. Mesto Žilina
13. november 2023

Roman Šimo

Budem vďačný za prehodnotenie daného stavu, aby bola zohľadnená bezpečnosť a estetický pohľad v čiastočne historickej zástavbe.
18. marec 2024

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, Útvar hlavného architekta sa bude problematike rôzneho zábradlia venovať v najbližšom čase. Po analýze opodstatnenosti (bezpečnosť a pod.) UHA vytypuje typ, dizajn a farbu zábradlí. Na oddelení OVP bude následná realizácia, avšak limitom budú finančné možnosti mesta. Mesto Žilina

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania