Námestie obetí komunizmu-nádoby na bio odpad (celé mesto)

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Roman Šimo 25. mája 2020

V nedávnej minulosti mesto odmietlo rozmiestnenie v jednotlivých jeho častiach kontajnery na bio odpad s tvrdením, že by to bolo ekonomicky náročné. Takýto odpad sa pravdepodobne ešte aj v súčasnosti triedi na linke. Na základe momentálneho stavu, aktuálnych predpisov a nariadení, by bolo vhodné sa touto myšlienkou opäť zaoberať. Nemôže všetko fungovať len z iniciatívy tretieho sektora či vlastných aktivít obyvateľov bytových domov, o ktoré hlavne v tomto prípade ide, čo sa týka kompostérov. Nie všetci sme v tomto tak motivovaní. Autorita mesta môže v tomto na našich sídliskach pomôcť. Ak sa už samozrejme na tom nepracuje. Forma smetných nádob alebo kompostéry.

27. máj 2020

Matúš 👍

Od 1.1.2021 bude zber kuchynského odpadu z domácností povinný.
27. máj 2020

Roman Šimo

Povinných je veľa vecí, ale prax často iná.
05. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
15. júl 2020

Barbora

Predmestská-kôš-chýbajúci

V starom meste, rovnako ako vo zvyšku Žiliny, chýbajú koše na bioodpad, resp.odpad, ktorý patrí do kompostu(šupky z ovocia a zeleniny). Chýbajú miesta, kde by mohol byť tento odpad vyhodený. Triedenie odpadu nebude nikdy dostatočné pokiaľ aj tento typ odpadu nebudú mať občania kde vyhodiť.
15. október 2020

Ivana Hrckova

Lichardova-kôš-chýbajúci

Dobry den,

zrejme sa to uz riesilo ale prosim o dosledne zvazenie umiestnenia komposterov, nenasla som informaciu, ci sa nejake verejne kompostery nachadzaju v ramci ZSK, viem, ze boli 1 az 3 kompostery umiestnene v ramci mesta z iniciativy jednoho mladeho muza a zaujem verejnosti o ich vyuzivanie bol nad ocakavania velky ale bol problem so starostlivostou o tieto kompostery. Mohlo by prosim mesto resp. ZSK prevziat iniciativu o umiestnenie komposterov na verejnych priestranstvach, najma sidliskach a najma o ich starostlivost? Zvysilo by sa tym do znacnej miery ekologicke vyuzitie bioodpadu a nasledne znizenie mnozstva vseobecneho odpadu a teda aj nakladov suvisiacich s jeho nakladanim a skladovanim?

Dakujem velmi pekne.

Hrckova
15. október 2020

Roman Šimo

Majú pribudnúť hnedé kontajnery, no ako je na tom v príprave Žilina, ukážu asi nasledujúce týždne.

https://www.facebook.com/minzp.sk/videos/642048013124620/
07. december 2020

Roman Šimo

Už je to na dobrej ceste. Len, aby sme my obyvatelia mesta sa dokázali s tým všetkým aj stotožniť. Páči sa mi, že Mesto Žilina ponúka aj istú formu edukácie, i keď by mohla byť možno výraznejšia. Ku komponentom na vynášanie bio odpadu, by mali hlavne obyvatelia bytových domov dostať i návod s informáciami, ako v tomto druhu odpadu separovať.

Článok: http://www.zilina.sk/?page=ukazspravu&id=17076
09. december 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, informačná kampaň o triedení kuchynského bioodpadu v Žiline sa momentálne realizuje prostredníctvom Radničných novín (novembrové, decembrové aj januárové číslo). Noviny dostáva priamo do schránok každá domácnosť v Žiline, pričom je v nich podrobne do detailu rozpísané ako a čo triediť. Informačná kampaň k tejto téme beží aj na mestskom webe, facebooku, v aplikácii Mesto Žilina, na vybraných zastávkach MHD, v rádiu Frontinus, na spravodajskej webovej stránke Žilinak či v regionálnych periodikách. Každý, kto sa čo i len trochu zaujíma o dianie v meste, sa s touto informáciou už určite stretol. Súčasťou kampane je aj štartovací balíček pre domácnosti žijúce v paneláku a v bytových domoch, ktorý zahŕňa aj návod na triedenie kuchynského bioodpadu. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina
Kedy? december 2020

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
09. december 2020

Martin

Škoda, že štartovací balíček nie je určený pre všetky domácnosti v dotknutých panelákoch. Podľa diskusie na FB naň majú nárok iba tí, ktorí tam majú trvalý pobyt zapísaný v občianskom preukaze. Nechápem, prečo nie je počet balíčkov = počet bytov. Teraz nemyslím iba na byty s nájomníkmi, ale aj ľudí, ktorí platia v Žiline za komunálny odpad, iba sa presťahovali z jedného sídliska na druhé a zatiaľ si nezmenili pobyt alebo OP.
Mňa sa to, žiaľ, týka tiež. Pritom mám záujem o takéto separovanie. Oveľa väčší ako ľudia, ktorí na to majú nárok a pristupujú k tomu ležérne (ako mám možnosť vidieť v okolí). Mohol by som si vyžiadať balíček na svoju pôvodnú adresu, ale tým by som oň ukrátil zvyšok rodiny, ktorá by už druhý nedostala.
09. december 2020

Roman Šimo

Balíček odovzdaný podľa trvalého pobytu je asi najjednoduchšia forma, ktorú mesto zvolilo. Je to samozrejme aj najspravodlivejšie, keďže je to predpokladám zadarmo. Výhody = trvalý pobyt. Na druhej strane chápem spomínanú situáciu. Možno, by mohla samospráva nejakým spôsobom umožniť "naštartovať" oveľa jednoduchšie separovanie odpadu i tým, ktorí o to majú vážny záujem.
13. december 2020

Martin

Nakoniec to také prísne, ako pôvodne avizovali, nebolo.
16. december 2020

Roman Šimo

Keď som sa pozeral na harmonogram odovzdávania štartovacích balíčkov, tak sa zdá, že mohlo sa s ich distribúciou začať skôr. Väčšina sídlisk asi aj kôli zákazu vychádzania, sa k tomu dostane nevedno kedy. Dokonca, kým som našiel nejakú informáciu, trochu mi to trvalo.
11. január 2021

Roman Šimo

Iba ešte aktuálny poznatok. Vydávanie "balíčkov" je pozastavené kôli mimoriadnemu stavu. Prevažne však ľudia v dôchodkovom veku sa "dobíjaju" na výdajné miesto. Nie je asi vhodný argument, že kto sa zaujíma o dianie v meste, tak vie. Hlavne pri starších ľuďoch to treba asi "zobrať za iný koniec". Mestský rozhlas mal kedysi v tomto efektívne postavenie. No, doba je iná. Nie každý je akoby fanúšikom internetu. Na každého platí niečo iné.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania