Tajovského-zákaz pohybu cyklistov a korčuliarov v Bôrickom parku

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Vyriešený
meno
Katarína 04. júna 2020

Zvážiť zákaz pohybu cyklistov, korčuliarov, kolobežkáro po chodníkoch v celom areáli Parku.
Svojou bezohľadne rýchlou jazdou denno-denne ohrozujú chodcov, deti, psov.
Za priaznivého počasia je výskyt peších aj cyklistov na chodnikoch enormný, najmä cyklisti (nezodpovední a ľahostajní dospelí a roztopašné deti mladšieho školského veku) „kľučkujú" v dave prechádzajúcich, ktorí sú nútení odskakovať v prevencii úrazu seba alebo svojich detí. Tento problém sa týka aj chodníkov v Lesoparku Chrasť, z ktorý si obyvatelia Žiliny pomýlili z cyklomagistrálou. Cyklista je účastník cestnej premávky, chodník slúži chodcom. Vybudujete prosím cyklotrasy a presuňte ohrozovatelov. Dakujem.
Návrh: Tabuľa príkazu zosadnúť/zísť z bycikla, kolobežky, korčúľ, elektromobilnych presúvadiel hneď na vstupoch do Park

04. jún 2020

Roman Šimo

Je potrebné si uvedomiť, že v súčasnosti deti a mládež majú v období pandemie obmedzené aktivity, kde by svoju prebytočnú energiu vyčerpali. Ľudia, rodiny takmer necestujú. Takmer všetci zostávajú v doma, v meste. Množstvo problémov je teda veľa v oddychových zónach. Deti je ťažké udržať "na uzde". Hlavne, keď sú v skupinkách. Som aj cyklista. Poznám to teda i z tej druhej strany. Súhlasím ale s tým, že tabuľe s upozornením, by tam mesto umiestniť mohlo. Prípadne určiť sektory na bicyklovanie, i keď štruktúra týchto parkov veľa možností v tomto asi nemá. Môžeme však spomenúť aj voľne pustené psy alebo psy na dlhej vodzke, čo tiež nie je optimálne. Skejtery, kolobežkári jazdiaci po dlažbe fontány alebo preskakujc mobiliár. Na toto všetko, by mala dohliadať Mestská polícia. Veľmi, veľmi, veľmi sporadicky som si tam všimol policajta. Verme hlavne, že nápor ľudí na týchto miestach sa postupne ustáli na prijateľnejšiu úroveň.
04. jún 2020

Katarína

S nedisciplinovanými cyklistami je to naozaj problém, s deťmi som im už parkrát z chodníka uskakovala na poslednú chvíľu(a nebolo to počas pandémie). Akurát si nie som istá, či by to nejaký zákaz a tabula vyriešili- niečo podobné je totiž osadené v Budatínskom parku, kde pri vstupe do parku sa má z bicykla zosadnúť a ísť popri bicykli, no dobrá polovica cyklistov tento zákaz nedodržiava a veselo si cez park šliape do pedálov ďalej.
04. jún 2020

Roman Šimo

Je to určite problém každý rok. Niekedy viac, niekedy menej. Aspoň tá prítomnosť polície môže mať nejaký účinok. Tabuľe ani deti a mládež asi myslím si často nečítajú. Základ je vzájomný rešpekt. Ten sa musí často vybudovať nejakou autoritou. V tomto prípade práve možno hliadka MP. Nesmie to byť ale spôsob, ako vidím v poslednej dobe. Spôsobom nevidím, nepočujem. Keď budú ľudia vedieť, ako to tam chodí, môžu sa jednotlivé negatívne náviky zmeniť. I nemusia.
04. jún 2020

Martin

Čo sa týka spomínaného Lesoparku - Chrasť, tak tam ide o spoločné chodníky pre peších aj cyklistov. Tuším, že aj v cyklomapách sú značené.

V parku na Bôriku zákaz jazdy minimálne na bicykli je už dnes. Informujú o tom tabule, ktoré sú pri niektorých vstupoch do parku. Tento zákaz sa vo veľkom nedodržiava ani nekontroluje.
Na druhej strane, z pohľadu mňa ako pomerne disciplinovaného cyklistu, ktorý pri pohybe väčšieho počtu ľudí nemá problém výrazne znížiť rýchlosť alebo aj úplne zosadnúť a pri výskyte detí mať navyše pripravenú ruku na brzde, sa zdá vhodnejšie povoliť jazdu aspoň po niektorých chodníkoch v parku zníženou rýchlosťou. Napríklad 7 km/h, čo je tempo trocha rýchlejšej chôdze. A to samozrejme kontrolovať.
05. jún 2020

Miroslav Gabriš

Som tiež cyklista a často prechádzam aj cez park Bôrik. Chodím tak, aby som neohrozoval nikoho, ale často je problém ako obísť chodca, ktorý ide stredom chodníka alebo po ľavej strane. Je to všetko o tolerancií a hlavne nevysvetľovať si demokraciu, že môžem robiť čo chcem a iní ma nezaujímajú. Skôr by som v parku Bôrik riešil psíčkarov, lebo keď vidím ako ľudia cvičia alebo sedia na tráve, kde sa predtým preháňali psa, tak nemám z toho dobrý pocit.
05. jún 2020

Roman Šimo

Väčšina z nás cyklistov predpokladám cez tieto parky iba prechádza a nevyužíva ich na niekoľkohodinový okruh. Priame spojenia s jednotlivými časťami mesta pre cyklistov sú nie vždy optimálne.Ja sám tiež spomalím, alebo zosadnem. Nebolo, by mi príjemné mať stret napríklad s dieťaťom. Vždy sa však nájde niekto v opačnom garde. To platí vo všetkom možnom. Ako bolo vyššie spomenuté, je to o tolerancii. Mali by byť tolerantní aj samotní psíčkari. Často aj ako chodec musím kľučkovať medzi vôdzkami. O voľne pustených psoch ani nehovorím. Posledné roky sa dalo príliš veľa voľnosti v chove psov a už to prerástlo únosnú hranicu. Častá odpoveď ich majiteľov je: ,,Však on je zlatý, nehryzie...". Veľa z nich nie je ani profesionálne cvičených. Už som sa psom a ich majiteľom minulý rok venoval v inom podnete a samozrejme som nedostal reakciu mesta. Tento podnet sa ale venuje prednostne kolesovým "neposlušníkom".
18. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet, ktorý sme poslali zodpovedným osobám na riešenie. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
14. júl 2020

Anna Kučerová

Na vsetkych vstupoch do Parku Ľudovíta Štúra by bolo potrebné doplniť značky, ktoré upozornia cyklistov, že majú zísť z bicykla (rovnako ako to je v Budatinskom parku). Dochádza tam k nebezpečným kolíziam keďže cyklisti jazdia rýchlo cez park.
14. júl 2020

Roman Šimo

Ja som mal naposledy skúsenosť, že som musel pred detskými cyklistami uskakovať, keď som išiel tam po chodníku. Deťom sa prikázať nedá vždy všetko. Dospelí sú samostatná kapitola. Nikdy sa nedá nikomu vyhovieť. Ja sa snažím z bicykla zosadnúť alebo idem veľmi pomaly. Hádam sa teda podarí optimálne riešenie. Základ je však obozretnosť a tolerancia.
15. júl 2020

Anna Kučerová

Treba doplniť značky, keďže v prevádzkovom poriadku parku je predsa jasnéle napísané že je zákaz pohybu po parku na bicykloch. Tak ako to je riešené aj v Budatinskom parku. Neustále kolízie cyklistov s deťmi. Park je na oddych a nie na to, aby človek striehol z ktorej strany vybehne kolobežka, cyklista ci korčuliar. Popr pridať policajné hliadky, kým sa to ľudia nenaucia
16. júl 2020

Roman Šimo

Sú aj kolízie so psami. To len na okraj.
21. júl 2020

Roman Šimo

Pri vstupoch do parku som si na niektorých miestach všimol na chodníku značenie, ktoré upozorňuje na zosadnutie z bicykla. Neviem, ako dlho to tam je, pretože som si to doteraz ani nevšimol. No, ihneď ma to podvedome prinútilo z bicykla zosadnúť. Všimol som si to však až na poslednú chvíľu, lebo človek je rád, že prebehne čo najskôr cez hlavnú cestu a potom nie vždy sú tie reflexy na pohľad k značeniu. Možno je to ale aj o zvyku. Teraz sú na rade psíčkari :).
21. júl 2020

Anna Kučerová

Minulý štvrtok tam ešte značky neboli 😉 každopádne dnes sme tam boli a ani jeden cyklista nezosadol z bicykla, dokonca jeden mladý muž má uistil, že pôjde pomaly, keď som kričala na malého, že pozor bicykel 😀Asi to bude treba naozaj poistiť aj MP, ak to budú naďalej ignorovat
21. júl 2020

Roman Šimo

Je mi jasné, že veľa z nás to rešpektovať nebude. Nie je to len v tomto prípade. Ako som ale už niekde vyššie spomenul, trasovanie na presun cyklistov je v tejto lokalite obmedzené a často je to možné iba cez park. Mnohí idú do práce a z práce. Nemajú čas "prechádzať" sa po parku. Samozrejme je to ale aj o tom zvyku. Chýba však edukácia, vzdelávanie. Nie je tu v meste žiadna autorita. Slovensko ako celok, tiež na tom nie je o nič lepšie. Učíme sa pomaly vo všetkom.
23. júl 2020

Katarína

Ďakujem všetkým zainteresovaným osobám a inštitúciám za vynaložené úsilie v snahe vyhovieť požiadavkám bežných občanov k zlepšeniu spolunažívania v našom meste. Možnosť nie len vyjadriť / zdieľať verejne svoj názor, ale hlavne šanca na pozitívnu odozvu v zmysle reálnej zmeny, je v dnešnej dobe nedocenenou devízou slobody, demokracie a pokroku. Ďakujem aj za všetky reakcie. Podnet považujem za vyriešený.
13. august 2020

Miroslav Gabriš

Vydať zákaz je jednoduché. Treba však zvážiť, ako to napísal pán Šimo, trasovanie na presun cyklistov, ktoré je týmto v tejto lokalite obmedzené. Treba vymyslieť riešenie, aby sa aj cyklisti mohli bezbečne presúvať a pritom nikoho neohrozovali, medzi Vuralom a plavárňou. Z ulice A. Rudnaya sa na Festivalovú odbočiť nedá (jednosmerka), prejsť popri Kamélií, na Bôricku cestu sa tiež nedá (jednosmerka). Takže pri dodržaní predpisov musím prejsť až k Estakáde, popri športovej hale k plavárni, čo je zo Soliniek slušná obchádzka. Podľa Kataríny je problém vyriešený, vznikol však iný. Všetko to je o vzajomnej tolerancií a ohľaduplnosti.
13. august 2020

Anna Kučerová

On ten problém naozaj vyriešený nie je. Veľa cyklistov ten zákaz stále ignoruje, plus pribudli elektrické kolobežky. Minulý týždeň sme boli svedkom toho ako sa tam naháňali na 3 kolobezkach a zrovna v tej istej dobe tam hliadkovala MP, ktorá ich absolútne odignorovala a dokonca neriešila ani tých cyklistov, ktorí nezosadli dole z bicykla. Plus je fakt, že cyklisti nemajú kade ísť, kedze cesta popri parku je jednosmerná. Ale zasa tych pár metrov sa dá ja peši prejsť, keďže ide aj o bezpecnost...
13. august 2020

Roman Šimo

Najväčší problém je práve na chodníku od ul Za plavárňou po Tajovského ul. ( križovatka s Kraskovou ul.), vedúc popri vstupu do oploteného detského ihriska. Sám som niekoľko krát aj v poslednej dobe zažil "pretekárov" na bicykloch. To už sú aj indivíduá, ktoré si skracujú cestu priamo cez trávnik kdekoľvek v meste. Za úvahu stojí teda inštalovanie nejakej formy zábrany - spomaľovača v blízkosti vstupu do parku, aby bola obmedzená možnosť rozbehnúť sa na vysokú rýchlosť. Inak sa tomu asi nepomôže, ak tam ani MP sa skoro nevyskytuje.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania