Bytčická ulica-strom-podmytý

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Uzavretý
meno
Roman Šimo 23. júna 2020

Pri ceste na strane koľajníc, sa nachádza na mieste vedľa upchatého a upadnutého kanalizačného vpustu strom, ktorý je zjavne čiastočne podmytý. V posledných dňoch tam ubudla vďaka silným dažďom zemina a tak prosím zhodnotiť, či nemôže dôjsť v krajnom prípade k prevráteniu stromu v smere do vozovky, prípadne v smere ku koľajniciam. Tento stav sa vďaka hlavne stavu vpuste opakuje a tým spodná časť stromu je dosť vystavovaná riziku poškodenia.

Pozemok, kde sa nachádza strom, je pravdepodobne v správe ŽSR.

Miesto: neďaleko výjazdu z areálu Stavomontáže

23. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Samospráva uviedla, že zodpovedným subjektom je: Dobrý deň, ďakujeme za podnet. Ako ste poznamenali pri popise podnetu, pozemky, na ktorých drevina rastie sú vo vlastníctve spoločnosti ŽSR. Z toho dôvodu je vlastník pozemku povinný dreviny udržiavať a ošetrovať tak, aby nikoho neohrozovali. Pracovníci Mestského úradu v Žiline, odboru správy verejného priestranstva a životného prostredia nemajú kompetencie riešiť dreviny na súkromnom pozemku, pokiaľ si vlastník pozemku nepodá žiadosť. Z nášho pohľadu však drevine nehrozí statické zlyhanie, nakoľko sa jedná o druh borovice, ktorá by mala mať dostatočne hlboko koreňovú sústavu a takéto obnaženie by nemalo predstavovať riziko. Ďakujeme za podnet. Mesto Žilina.
23. jún 2020

Roman Šimo

Prosím, ak je možné ešte preposlat ŽSR s prosbou o vyjadrenie a prípadné riešenie. Ďakujem.
23. jún 2020

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme poslali ŽSR.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
26. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

predmetný strom, ktorého sa týka daný podnet, sa nachádza na pozemku v správe Železníc Slovenskej republiky (ŽSR). Po posúdení jeho stavu a aj na základe komunikácie s Mestským úradom v Žiline, odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia ŽSR dospeli k názoru, že obnaženie koreňovej sústavy vzhľadom na jej stav by nemalo mať dopad na porušenie jeho stability, tzn. k jeho prípadnému vyvráteniu/pádu.

Prajem pekný deň,

Ing. Ľubomír Mitas
Manažér externej komunikácie
Odbor komunikácie a marketingu
ŽSR - Železnice Slovenskej republiky
Klemensova 8, 813 61 Bratislava

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania