Nám. obetí komunizmu-parkovanie kolobežiek na (cyklo)chodníkoch

Zodpovednosť za riešenie: Žilina

Uzavretý
meno
Roman Šimo 29. júla 2020

V Žiline sa rozbehlo požičiavanie kolebežiek. Kolobežky však často tvoria výraznú bariéru na chodníku a občas i v oblasti ciest alebo parkovacích miest. Výraznejšie je to ale samozrejme práve na chodníkoch. Tieto dopravné prostriedky nemajú vlastné odstavné plochy, ako majú zdieľané bicykle. Na pohľad to vyzerá len tak, že je to výhodné skôr pre súkromnú zahraničnú firmu. Je potrebné túto situáciu riešiť tak, aby neboli obmedzovaní aj iní obyvatelia. Okrem toho určite v meste žijú alebo sem prichádzajú nevidiaci, ktorým to i podľa medializovaných informácii môže robiť ako prekážka veľký problém.

30. júl 2020

Pavol Senko

Pokial viem Bolt ma dohodnute z mestom odstavne plochy, kde mozu ludia nechavat kolobezky. Za zle odstavenu kolobezku sa uzivatelovi uctuje pokuta 20 alebo 30 eur. Priamo v appke sa daju nahlasovat zle odparkovane kolobezky, neviem vsak aka je tam odozva, ci ju pridu hned preparkovat. Mestska policia by sa mohla zapojit do kontrolovania :) Nie som moc fanusik zdielanych kolobeziek, vo vacsich mestach iba zavadzaju a povaluju sa kade tade. Preto ma prekvapilo ked som videl ze v Ziline sa nemozu odstavovat hocikde. Ak sa budu dodrziavat pravidla nemam s nimi problem.
30. júl 2020

Roman Šimo

Ja tiež zásadne nie som proti zdieľaným bicyklom a kolobežkám. Základom je, aby to pre mesto nebolo nevýhodné z rôznych aspektov a aby to neobmedzovalo iných obyvateľov, ktorí v tom momente tieto služby nevyužívajú. Dnes som skoro zdrevenel, keď "pueberťák" prešiel po nedávno vysadenom záhone kvetov na Bulvári a potom sa snažil postaviť na zadné koleso so zdieľaným bicyklom. Nie je to jediný prípad. Zatiaľ som takéto extrémy s kolobežkou nezaregistroval. Mne sa zdá, že už je viac súkromných kolobežiek, ktoré majú oveľa väčšiu rýchlosť. Corona obdobie prinieslo boom v presune mestom takýmto spôsobom. Je toho už veľa a obávam sa, že to môže priniesť časom problémy. Nemáme totiž vybudovanú ani plnohodnotnú infraštruktúru.
17. august 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za podnet. V danej veci intenzívne komunikujeme s prevádzkovateľom, je to však hlavne o prístupe ľudí, ktorí nedodržujú prevádzkový poriadok. Podnety na nesprávne umiestňovanie kolobežiek sú zasielané správcovi, ktorý zabezpečuje ich správu. Zároveň touto cestou žiadame používateľov zdieľaných kolobežiek o dodržiavanie stanovených pravidiel prevádzky a parkovanie kolobežiek len na miestach tomu určených. Mesto Žilina.
Kto? Odbor správy verejného priestranstva a životného prostredia, MsÚ Žilina

Mgr. Andrea Bialoňová, odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou, MsÚ Žilina
17. august 2020

Roman Šimo

Ďakujem za reakciu mesta. Podnet budem považovať za vyriešený, až keď nastane reálna zmena. Uvedomujem si, že to je hlavne o ľuďoch, ktorí túto službu využívajú. Keďže však nie sú odstavné plochy pre tento druh dopravy, som skôr za zrušenie. Nachádza sa to v skúšobnej prevádzke, tak dúfam, že sa ešte nejaké "muchy" vychytajú. Keďže však vidím stav bikesharingu, som v tomto žiaľ skeptik.
20. august 2020

Roman Šimo

Zopár aktuálnych príkladov, akoby to nemalo byť.
Ak opäť natrafím na zle odstavenú kolobežku, možno opäť uverejním foto. Môže byť, že kolobežkár odstaví dopravný prostriedok podľa "predpisu", no iný obyvateľ mesta ju jednoducho zodvihne a premiestni. To už je asi vandalizmus. Ešte som však nevidel niekoho tak robiť.
24. august 2020

Roman Šimo

Článok k danej problematike, no nevhodné umiestnenie kolobežiek nieje v tomto témou číslo jeden:
https://www.zilinak.sk/prispevky/15573/mesiac-zdielanych-kolobeziek-v-ziline-pozitivne-aj-negativne-skusenosti-priemerna-jazda-15-minut
08. september 2020

Roman Šimo

Častý pohľad na Fatranskej ulici, i keď kolobežky boli nedávno premiestnené od zastávky MHD k priechodu pre chodcov. Možno užívateľ zle odstavil alebo niekto ju premiestnil pre svoj dobrý pocit do stredu chodníka.
01. október 2020

Roman Šimo

Bôrik.
06. október 2020

Roman Šimo

Zaslúžia si vôbec Žilinčania takúto službu? Konkrétne táto kolobežka je zo 6.10.2020 na chodníku pri priechode z Parku Ľ. Štúra.
07. október 2020

Roman Šimo

Dnes na tom istom mieste.
10. október 2020

Roman Šimo

Nie je mi príjemné neustále tu upozorňovať na nevhodne umiestnené kolobežky v uliciach tohto mesta, no mám to prehliadať tak, ako väčšina obyvateľov? Podnet nie je vyriešený vďaka tomu, že je "živý". Problém sa neustále opakuje a to nemám zmapované všetky tieto parkovacie miesta. Pokiaľ nebudú mať kolobežky stanovené pevné miesto mimo plochy chodníkov, problém bude narastať. Stane sa normálnym. Nehovorím o bariére pre hendikepovaných občanov.

foto križovatka chodníkov Tatranská/Fatranská ul.
29. jún 2021

Roman Šimo

Prosím opätovne preposlať mestu na riešenie. Stav je už na niektorých miestach neúnosný. S opakovaným nevhodným odstavením zdieľaných kolobežiek sa stretávam napríklad na Fatranskej ulici pri autobusovej zastávke alebo na chodníku od ulice Za plavárňou v smere na Park Ľ. Štúra. Už sa mi stalo, že keď som chcel kolobežku posunúť na okraj chodníka, spustil sa alarm. Prednosť má teda na chodníku kolobežka aj v statickom stave?

Príkladom je v súčasnosti mesto Bratislava, kde začali platiť zmeny v parkovaní týchto kolobežiek.

https://auto.pravda.sk/doprava/clanok/590215-volne-pohodene-zelene-kolobezky-prestanu-bratislavcanov-otravovat/

https://blog.bolt.eu/sk/zmena-parkovania-kolobeziek-v-bratislave/
29. jún 2021

Odkaz pre starostu

Dobrý deň,

podnet bol preposlaný samospráve s upozornením na aktualizáciu.

S pozdravom

Veronika Prachárová
Odkaz pre starostu
[email protected]
01. august 2022

Roman Šimo

Nech prevádzkovateľ zvýši pokuty alebo nech tie kolobežky zmiznú z našich ulíc, keď to nevedia používatelia používať. Každú chvíľu sú tie kolobežky pohodené na chodníkoch alebo aj vedľa nich. Hýbať s tým nemôžem, lebo to začne hneď húkať.
07. august 2022

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve s prosbou o vyjadrenie.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
09. november 2022

Roman Šimo

Mám pocit, že v tomto meste sa uprednostňuje "anarchia ". Týka sa to aj zdieľaných kolobežiek. Však to nemôže fungovať tak, ako to funguje. Kolobežky sú pohádzané kade-tade. Predstavitelia mesta takýto stav ticho tolerujú. Možno má niekto "vyvolený" z toho niečo. Len taká úvaha. Ja osobne, by som bol za zrušenie tejto služby, keďže nie sú na prevádzku vytvorené vhodné podmienky. Je potrebné si sadnúť s prevádzkovateľom a problém čo najviac odstrániť.
06. december 2022

Odkazprestarostu.sk

Dobrý deň,
podnet sme opäť preposlali samospráve.

S pozdravom
administrátor Odkazu pre starostu pre Žilinu
28. marec 2023

Matúš 👍

V Nitre takto.
28. marec 2023

Roman Šimo

Všetko je vždy o ľuďoch. Je ale pravda, že musí niekto používateľov usmerňovať, upozorňovať, vysvetľovať... Šušká sa, že niekto z presadzovania prevádzky takejto služby má nejaký osoch. Ja to vnímam ako chaos. Nemáme na to vybudovanú infraštruktúru. Začali sme od konca. Vraciam sa ale na začiatok tohto komentára. Aj dnes som si všimol dvoch žiakoch na jednom bicykli. Pred časom kolobežka "letela" po chodníku a pani policajtka nestihla asi ani upozorniť dotyčného...Je veľa čo zlepšovať. Musí byť ale aj ochota hlavne vedenia mesta problém riešiť. Žiaľ, sťažuje sa pravdepodobne málo obyvateľov.
17. apríl 2023

Roman Šimo

Údajne je aktuálne pozastavená činnosť zdieľaných kolobežiek v Žiline. Možno sa vrátia, keď tu bude na to politická "ochota" alebo si všetky zainteresované strany určia presné pravidlá. Možno sa do ulíc mesta vrátia, ak bude "politická" vôľa alebo až keď sa určia pravidlá, v ktorých budú obyvatelia v bezpečí a obmedzí sa nezodpovedné správanie či vandalizmus. Na základe uvedeného, sa môže pre toto obdobie podnet uzavrieť. Informáciu o pozastavení služby, mám ale len z médií zatiaľ.

https://www.zilinak.sk/clanky/23832/v-ziline-ani-martine-tento-rok-bolt-kolobezky-neuvidite-ich-navrat-je-neisty
01. júl 2023

Roman Šimo

Aktuálne sa môže podnet uzavrieť, keďže v Žiline zatiaľ zdieľané kolobežky prevádzkované nie sú.
27. december 2023

Roman Šimo

Platí zatiaľ posledná aktualizácia.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania