Budete už niečo konečne robiť aj pre cyklistov?

Zodpovednosť za riešenie: Zlaté Moravce

V riešení
meno
linico 17. januára 2016

Obrázok je síce starší (asi mesiac). Vidieť tam výstavbu ostrovčekov budúceho Kauflandu. Od jari pribudnú cyklisti. Tam kde nie sú dobudované tie rozbité akože cestičky pre cyklistov na chodníkoch pre chodcov sú ale ostrovčekmi na viacerých miestach zabrané krajnice. Vďaka Kauflandu sa cyklistická otázka ešte zhorší. Pred nejakým časom som si všimol, že aj značky na Továrenskej ulici, ktoré informovali o cestičke pre cyklistov boli odobrané (konkrétne pri bývalej Večierke kúsok od kruhového objazdu). Na Župnej ulici sa každý rozčuluje, ak ide cyklista po chodníku. Lenže na chodníkoch sú stojany na bicykle. Odbočil som z cesty, aby som zaparkoval bicykel na stojane a už mi nadávali, že chodím po chodníku. Čo tak vymedziť aj na Župnej ulici časť chodníka pre cyklistov. Robte už konečne niečo

21. január 2016

Ján Rajnoha

cesta pre cyklistov ? Už dávno neexistuje pretože nám s toho urobili parkovisko a odbočovacie pruhy do secopu na pumpu a teraz aj do kauflandu takže ostalo torzo s cyklistického chodníka . A aj to čo ostalo sa nedá nazvat ako cesta pre cyklistou tá prepadnutá zámocká dlažba zarastená burinou bez osvetlenia hlavne na pravej strane pri npls a estampe. Ked fúka vietor všade popadané suché konáre zo stromov mimochodom pred 1 rokom si tam jeden cyklista zlomil klúčnu kost lebo na chodniku bola tma a spadnutý konár zo stromu. Takže cesta do práce na bicykli je horor
22. január 2016

linico

Na tej fotke ten stĺp v v tej cestičke je tiež na rozbitú hlavu. A s tvojím komentárom absolútne súhlasím. Hlavná vec, že cyklisti na chodník nesmú, ale ak ich niekto zabije na ceste, tak sa nič nedeje. Hlavne, že máme Kaufland a PARKOVISKO po celej Továrenskej ulici. Každé mesto pre cyklistov niečo robí, len v Moravciach ešte aj to málo, čo cyklisti "mali" sa postupne likviduje. Je pravda, že cyklistický chodník to vlastne nikdy nebol, keďže mesto si tam tolerovalo parkovisko. Počul som, že raz to dal niekto do telky a policajti tam v ten deň vyberali pokuty, ak niekto zaparkoval Potom telka odišla a opäť sa veselo parkovalo.
01. február 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,
preposielam odpoveď referenta dopravy Emila Hudáka:

1. S výstavbou Kauflandu sa situácia cyklistov po oboch stranách cesty II/511 na ul. Továrenská nezhorší, spoločná cestička pre chodcov a cyklistov čo sa týka dĺžky a šírky zostane nezmenená v pôvodnom stave na to nemajú vplyv novovybudované smerové ostrovčeky na ceste II/511, ktoré budú súčasťou nového priechodu pre chodcov na uvedenej komunikácii ako aj prístupovej komunikácii k obchodnému centru.
K zmene príde na vjazde v pripojení účelovej komunikácie na Továrenskú ulicu, kde bude vybudovaný smerový ostrovček, ktorý bude slúžiť aj na ochranu chodcov a cyklistov na spoločnom priechode, aj k osadeniu zvislých dopravných značiek. Tento spoločný z dôvodu zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky bude samostatne osvetlený verejným osvetlením.

2. Nakoľko zvislé a vodorovné dopravné značenie pre cyklistov na ul. Továrenská, cesta II/511 v jeho celej dĺžke obojstranne nespĺňalo podmienky zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov a podmienky vykonávacej vyhlášky č. 9/2009 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a nadväzne príslušné technické normy a predpisy bolo správcom komunikácie RSaÚC Nitra, a.s odstránené.
Mesto Zlaté Moravce v spolupráci s obcou Žitavany v súčasnosti pripravuje novú projektovú dokumentáciu kompletného dopravného značenia cestičky pre cyklistov v oboch smeroch na celom úseku ul. Továrenská, cesta II/511 podľa platného zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vykonávacej vyhlášky č. 9/2009 Z.z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a nadväzne v zmysle príslušných technických noriem a predpisov.

3. Mesto Zlaté Moravce sa zaoberá aj situáciou cyklistov v centre mesta už dlhšiu dobu na Komisii dopravy a správy miestnych komunikácií pri MsZ v Zlatých Moravciach, ale nie je jednoduché umiestniť spoločnú cestičku pre cyklistov a chodcov v centre mesta. Tiež je potrebné k tomu zabezpečiť potrebnú projektovú dokumentáciu a súhlas príslušných orgánov. Toto všetko môže byť naprojektované a zriadené len na základe súčasných platných zákonov a prísnych technických noriem a samozrejme najdôležitejšie sú finančné náklady na realizáciu. Mesto Zlaté Moravce v súčasnosti nemá k dispozícii dostatočné finančné krytie na realizáciu takéhoto veľkého projektu, ale budeme sa snažiť v najbližšom období pripraviť aspoň predbežné možné návrhy situovania cyklistickej dopravy v centre mesta.
- Stojany na bicykle na ul. Župnej slúžia na parkovanie bicyklov, ktoré umožňujú uzamknutie rámu bicykla ku konštrukcii stojana, ale neoprávňujú jazdu bicyklom po chodníku.
Cyklisti by mali dodržiavať zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, a to hlavne § 52 ods. 2 Osobitné ustanovenia o chodcoch a § 55 Osobitné ustanovenia o cyklistoch.


Ing. Jaroslav Šurda
Oddelenie vnútornej správy a služieb občanom
Mestský úrad Zlaté Moravce
Ul. 1. Mája 2
953 01 Zlaté Moravce
20. apríl 2016

Hugo Styx

S cyklo chodníkom do Topoľčianok je to kritické a ešte aj nebezpečné. Keďže na každom metri sú pozastavované autá, musí sa cyklista stále obzerať, aby mohol auto obehnúť a aby ho nikto zozadu nezrazil. A s narastajúcim počtom áut ktoré po Továrenskej denne prechádza, je to čoraz nebezpečnejšie.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania