Chýbajúce vodorovné značenie na Hviezdoslavovej 8 - 14

Zodpovednosť za riešenie: Zlaté Moravce

V riešení
meno
Zuzana Ondreasova 21. augusta 2016

Chýbajúce vodorovné značenie spôsobuje neustále problémy s parkovaním na Hviezdoslavova 8 - 14, kde pravidelne vozidla parkujú tak (veľakrat neúmyselne), ako vidno na záberoch a tým sa plytvá parkovacím miestom, vždy by tam zaparkovalo
minimalne o 3 - 4 vozidla viacej. Potom vodiči parkujú pred kotolnou a pozdĺžne cesty k miestnej škôlke.
Vodorovné značenie na parkovisku pri bytovke a pri okrajoch miestnych komunikácií by problém s parkovaním pri zanedbateľných nákladoch určite vyriešilo.
Dakujem

24. august 2016

Peter

Myslím si, že vyznačenie parkovacích miest vodorovným značením je dobrý nápad, no mesto by tento problém malo riešiť komplexne na všetkých parkoviskách pri bytových domoch v meste !
31. august 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

oddelenie investičnej výstavby a hospodárských činností, konkrétne referát dopravy a technických činností na Mestskom úrade v spolupráci s Komisiou dopravy a správy miestnych komunikácií pri MsZ v Zlatých Moravciach sa problematikou riešenia statickej dopravy zaoberá už dlhšiu dobu na celom území mesta, ale všetko je podmienené finančnými možnosťami mestského rozpočtu.
Z dôvodu neúnosnej situácie s parkovaním motorových vozidiel nielen na Vašej ulici (Hviezdoslavova 8-14), ale i v iných lokalitách mesta Zlaté Moravce, ale hlavne z dôvodu toho, že parkovanie motorových vozidiel na parkoviskách a komunikáciách pri obytných domoch nie je v súlade so zákonom č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke (sústavné porušovanie § 23 Zastavenie a státie ods. 1.Vodič smie zastaviť a stáť len vpravo v smere jazdy v jednom rade a rovnobežne s okrajom cesty, čo najbližšie k okraju cesty a na jednosmernej ceste vpravo i vľavo. Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade. Pri státí musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre každý smer jazdy. Pri zastavení musí zostať voľný aspoň jeden jazdný pruh široký najmenej 3 m pre oba smery jazdy). čím je ohrozovaná bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, Mesto Zlaté Moravce hľadá rôzne možnosti budovania nových parkovacích miest. Ale nakoľko sú obmedzené priestorové a finančné možnosti, nie je to jednoduché. Ďalej z dôvodu už uvedených obmedzených priestorových a finančných možností Mesto Zlaté Moravce k zlepšeniu tejto situácie k zvýšeniu parkovacej kapacity pripravuje postupne podľa finančných možností mesta dokumentáciu riešenia statickej dopravy na sídliskách v rámci celého mesta, kde príde k zásadným zmenám v doprave podľa zaťaženosti jednotlivých ulíc motorovými vozidlami a to tak, že na jednotlivých uliciach navrhne jednosmernú premávku s parkovaním pozdĺžnym, šikmým, resp. kolmým, čím sa zvýši kapacita parkovacích miest a budú hlavne vytvorené podmienky na parkovanie motorových vozidiel v zmysle zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke, ďalej STN 73 6110 a STN 73 6056.
K zachovaniu parkovania motorových vozidiel pri obytných domoch na ul. Hviezdoslavova čo je aj Vaša požiadavka budeme navrhovať zmenu organizácie dopravy komplexne tak, že tieto komunikácie budú zjednosmernené, nakoľko šírkové parametre jestvujúcich komunikácií v zmysle platných STN a zákonov nedovoľujú státie motorových vozidiel a súčasne obojsmernú premávku, tak ako je to citované v § 23 ods. 1 zákona č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke. Touto úpravou organizácie dopravy sa zvýši najmä bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky a zlegalizuje sa doterajšie nezákonné státie vozidiel pri okrajoch na komunikáciách.
Nakoľko v roku 2016 neboli plánované finančné prostriedky na realizáciu zvislého a vodorovného dopravného značenia pakovacích miest v meste Zlaté Moravce touto problematikou s možnosťou návrhu finančných prostriedkov na rok 2017 sa budeme zaoberať na Komisii dopravy a správy miestnych komunikácií pri MsZ v Zlatých Moravciach.
Určite nie sú zanedbateľné náklady a legislatívna príprava na vodorovné dopravné značenie ako ste uvádzali.
Postup pri novom DZ, také aké požadujete pri obytnom dome na ul. Hviezdoslavova 8 – 14 je nasledovný:
1. spracovanie projektovej dokumentácie (PD) zvislého a vodorovného dopravného značenia ktoré upravuje vyhláška Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
2. po vypracovaní PD dopravného značenia, Mesto Zlaté Moravce, ako príslušný cestný správny orgán , v zmysle zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších zmien a doplnkov požiada KR PZ Krajský dopravný inšpektorát v Nitre podľa § 3, ods. 7 o odsúhlasenie použitia a umiestnenia dočasného dopravného značenia,
3. po súhlasnom stanovisku Krajského dopravného inšpektorátu PZ Nitra, Mesto Zlaté Moravce podľa ustanovenia § 3, ods. 2 zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) v znení neskorších zmien a doplnkov citovaného zákona vydá určenie použitia a umiestnenia trvalého dopravného značenia na miestnych komunikáciách,
prípadne že dopravné značenie bude potrebné umiestniť aj na ceste II/511, ktorá prechádza centrom mesta (ul. Hviezdoslavova) je potrebné vyžiadať súhlas od správcu komunikácie, ktorým je Regionálna správa a údržba ciest Nitra, a.s. a až po ich súhlasnom stanovisku požiadať cestný správny orgán pre cesty II. a III. triedy, ktorým je Okresný úrad Nitra Odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií o určenie použitia a umiestnenia trvalého dopravného značenia,
4. až po vydaní určenie použitia a umiestnenia trvalého dopravného značenia môže byť realizované dopravné značenia v zmysle zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vykonávacej vyhlášky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a nadväzne na STN 018 020 iba organizáciou ktorá má platný certifikát na vykonávanie dopravného značenia.


Emil Hudák
referent dopravy a technických činností

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania