Parkovisko pri "KOCKE"

Zodpovednosť za riešenie: Zlaté Moravce

Vyriešený
meno
Peter 30. augusta 2016

Na parkovisku pri "kocke" sú už dlhší čas rezervované dve parkovacie miesta pre vozidlá telesne postihnutých. Zo začiatku, keď sa parkoviská zriadili, tam boli dve tabuľky s EČ vozidiel ktorých sa to týka. Už pomaly rok je tam tabuľka len pre jedno vozidlo avšak stále je tam rezervácia pre dve vozidlá ! (Pozn.: pôvodne tam bola tabuľka s EČ "IL ...." -t.j. z iného okresu, ale táto tam už nie je). Vodiči na uvoľnenom mieste sa boja parkovať pre hrozbu pokuty a pritom mesto parkovacie miesta potrebuje ! Myslím si, že by sa mala urobiť oprava dopravného značenia a sprístupniť dané parkovisko pre bežných vodičov.

13. september 2016

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

Vami uvedené vyhradené 2 parkovacie miesta pre osoby so zdravotným postihnutím boli zriadené v zmysle ustanovenia § 3 ods. 2, zákona č. 135/1961 Zb. o pozemných komunikáciách (cestný zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a v zmysle zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vykonávacej vyhlášky č. 9/2009 Z. z., ktorou sa vykonáva zákon o cestnej premávke a nadväzne na STN 018 020 a žiadatelia predložili všetky potrebné doklady:

Prílohy pre ZŤP (oslobodený od dane)
• fotokópia preukazu ZŤP,
• fotokópia parkovacieho preukazu (označenie vozidla, že sa preváža osoba ZŤP),
• fotokópia rozhodnutia z Úradu práce, soc. vecí a rodiny, kde v rozhodnutí je napísané, že menovaný je odkázaný na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom, nie je schopný prepravovať sa prostriedkami hromadnej dopravy,
• fotokópia osvedčenia o evidencii motorového vozidla,
• nákres požadovaného vyhradenia parkoviska.

Dodatková tabuľka pre vyhradené parkovanie (č. E 13) sa používa v kombinácii so značkou č. IP 16 ako tabuľka pre spresňujúce údaje, v tomto konkrétnom prípade tam bolo uvedené E.Č. „IL ....“ t.j. z iného okresu ako uvádzate. Ešte by sme radi uviedli, že nie je podstatné evidenčné číslo (okres), ale s kým postihnutá osoba žije v spoločnej domácnosti ktorá sa stará o postihnutú osobu. Táto dopravná značka bola odstránená po úmrtí žiadateľky.

Ďalšie vysvetlenia:

§ 25, zákon č. 8/2009 Z.z.:
(1) Vodič nesmie zastaviť a stáť
n) na vyhradenom parkovisku, ak nejde o vozidlo, pre ktoré je parkovisko vyhradené

2.

§ 44, zákon č. 8/2009 Z.z.:
(2) Parkovací preukaz sa môže používať na vozidle prepravujúcom fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je odkázaná na individuálnu prepravu alebo má praktickú alebo úplnú slepotu oboch očí.
(7) Vodič vozidla s parkovacím preukazom môže stáť na mieste vyhradenom pre vozidlá prepravujúce osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.
(8) Ustanovenia odseku 7 a § 23 ods. 3 sa vzťahujú aj na vozidlá označené dokladom podľa Dohovoru o cestnej premávke podpísaného 8. novembra 1968 vo Viedni v znení neskorších predpisov (ďalej len "Viedenský dohovor").
To, kto môže dostať parkovací preukaz a za akých podmienok, určuje zákon č. 447/2008 Z.z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Na parkovací preukaz má nárok len ten, kto je ťažko zdravotne postihnutý a zároveň je odkázaný na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom. Parkovací preukaz môže dostať aj ten, kto je prakticky alebo úplne slepý na obe oči.
§ 17, zákon č. 447/2008 Z.z.:
(1) Fyzickej osobe s ťažkým zdravotným postihnutím, ktorá je odkázaná podľa posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom podľa § 14 ods. 6 alebo má praktickú slepotu alebo úplnú slepotu oboch očí, vyhotoví príslušný orgán parkovací preukaz na základe právoplatného rozhodnutia o parkovacom preukaze.

Druhé vyhradené parkovacie miesto pre osoby so zdravotným postihnutím na uvedenom parkovisku pri „Kocke“, ktoré nie je opatrené DZ- „E 13“ Dodatková tabuľka pre vyhradené parkovanie (nie je tam uvedené konkrétne evidenčné číslo motorového vozidla), teda nie je vyhradené pre konkrétnu osobu môžu využívať všetci držitelia „parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím“ v zmysle platných zákonov a predpisov.


Emil Hudák
referent dopravy a technických činností

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania