Námestie SNP-označenie stromov

Zodpovednosť za riešenie: Zvolen

Vyriešený

mohol by prosím niekto kompetentný oficiálne vysvetliť, čo znamená označenie stromov v Štúrovom parku? Šíria sa reči, že tie stromy majú byť odstránené. Dúfam, že to nie je pravda.

14. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

stromy, ktoré sú označené, boli v lete vyšetrené počítačovým tomografom. Zistil sa u nich veľký úbytok drevnej hmoty. Odborníci teda navrhli ich odstránenie. Aktuálne sa skúma, či by bolo za istých okolností možné ich ošetriť a ponechať naďalej na svojom mieste.
Kto? Odbor výstavby, životného prostredia a dopravy MsÚ vo Zvolene

Martin Svatuška
referent pre styk s verejnosťou
Mesto Zvolen
14. január 2021

Slavo Bortel

Pokiaľ si pamätám, tak na začiatku všetci tvrdili že tie stromy budú ochránené. však keď sa urobí v parku taký zásah, tak sa radikálne naruší mikroklíma a tým činom sa naruší aj prostredie ostatných stromov a za pár rokov zmizne pôvodný Štúrov park s povrchu zemského. Predpokladám, že už máte nachystanú dlažbu, aby celá pešia zóna bola vykachličkovaná. Pritom na Slovensku jesto zopár parkov, ktoré boli citlivo rekonštruované a zopár firiem, ktoré to dokážu urobiť. Ale je jednoduchšie položiť dlažbu, o tú sa netreba starať. Voľakedy na začiatku som napísal tento predpoklad. Vidím, že vo Zvolenčanoch sa nedá zmýliť.
14. január 2021

Slavo Bortel

V každom prípade by sa o tomto zásahu do parku mali Zvolenčania dozvedieť teraz, nie potom keď sa začne s výrubom.
14. január 2021

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nejde o následky rekonštrukcie v parku. Tie stromy boli v nedobrom stave už pred jej začiatkom - majú, žiaľ, svoju životnosť pomaly ale isto za sebou. Nerozumiem tiež, prečo píšete o vydláždení parku - samozrejme zelené plochy ostanú rovnako veľké ako sú teraz - predsa sa nerobila státisícová rekonštrukcia, aby tam niekto svojvoľne dláždil zelené plochy.

Martin Svatuška
referent pre styk s verejnosťou
Mesto Zvolen

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania