Nedostavaná

Zodpovednosť za riešenie: Iný subjekt

Vyriešený
meno
Meno Priezvisko 01. novembra 2014

Už roky obyvatelia sídliska Západ počúvajú od vedenia mesta že stouto nelichotivo špatiacou stavbou niečo začne robit garáže obchodné centrum http://www.centralparkzvolen.sk/ nič sa stým do dnešného dna nespravilo moja otázka je čo stým dalej ?

12. november 2014

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň, ďakujeme za Váš podnet.

Áno, tento nedostavaný objekt je problematická záležitosť a uvedomujeme si to. Objekt začali stavať v rámci komplexnej bytovej výstavby ešte v roku 1988 a mesto Zvolen ho v tomto stave dostalo v rámci zákona, delimitáciou majetku.
Škôlka na Západe má jeden zásadný a dlhodobý problém a to sú nevysporiadané pozemky, znamená to, že pozemky pod objektom nie sú vlastníctve mesta a ani nikdy neboli. V roku 2010 sa po dlhých rokovaniach podarilo objekt škôlky odpredať za symbolickú cenu spoločnosti Tripolis s.r.o. s tým, že investor sa zaviazal škôlku do troch rokov od vydania stavebného povolenia zrekonštruovať, k čomu bol prispôsobený aj Územný plán mesta. Investor predložil plány, vízie, podnikateľský zámer. Svoj záväzok mal splniť pod zmluvnou pokutou.
Investor práce začal, avšak následne škôlku odpredal spoločnosti Sarvaška s.r.o a spoločnosť Tripolis s.r.o. bola odpredaná novému majiteľovi a zmenený bol aj konateľ. Spoločnosť Sarvaška s.r.o. čestným prehlásením deklarovala dokončenie stavby a prevzala záväzok uhradiť aj zmluvnú pokutu. Nový vlastník mal nový podnikateľský zámer – Central park, Zvolen Západ – Tepličky. Investor však nijakým spôsobom nepokračuje v prácach a to napriek tomu, že mesto vytvorilo všetky potrebné podmienky z pohľadu územného plánovania a vyzvalo investora k začatiu a splneniu záväzku. K dnešnému dňu nebol na stavebný úrad nikým predložený návrh na vydanie nového územného rozhodnutia, alebo nového stavebného povolenia (resp. zmenu stavby pred dokončením) na stavbu „Central park, Zvolen Západ – Tepličky“. Práce sa nezačali a vzhľadom k tomu budeme musieť pristúpiť k súdnemu vyriešeniu sporu a žiadať zaplatenie zmluvnej pokuty a vrátenie stavby.

O osude tejto problematickej stavby bude Mesto ďalej rozhodovať po diskusii s poslancami výboru mestskej časti Západ a obyvateľmi sídliska. Zdroje EÚ v tomto programovom období sú nastavené predovšetkým na rozvojové projekty regiónov a táto stavba pravdepodobne nebude spĺňať podmienky na ich čerpanie. Preto bude nutné posúdiť, či bude vhodnejšie stavbu odstrániť a vytvoriť podmienky na skultúrnenie prostredia zeleňou, alebo hľadať prostriedky na dokončenie stavby v rozpočte mesta s tým, že jej účel bude musieť byť samozrejme prerokovaný s obyvateľmi sídliska na verejnom prerokovaní.


JUDr. Soňa Šáliová, právnik, MsÚ Zvolen
Ing. Anna Mazánová, odbor správy majetku
Juliana Kochlicová Ištoková, odbor rozvoja
15. september 2015

Odkazprestarostu.sk Zvolen

Dobrý deň, vidím, že na stavbe sa niečo deje, údajne by mala byť zbúraná a malo by namiesto nej byť parkovisko, tak dúfam, že sa to naozaj aj zrealizuje :)

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.