Neodhrnutý sneh, ľad

Zodpovednosť za riešenie: Zvolen

V riešení
meno
dusan 04. decembra 2017

Dobry den, chcel by som len upozornit samospravu na aktualny problem a to jest cesty na sidliskach Sekier, Lipovec, Zahonok a v casti Motova, Mimo hlavnych tahov, co je dokopy asi jeden nie je nikde odhrnute a na ceste je zladovatela alebo kasovita vrstva snehu, Poprosil by som zodpovednych , kedze zodpovednost je presne dana zakonom aby si zacali plnit svoje povinnost a odhrnat cesty a necakat kym sa to stopi alebo vyjazdi. (mam taky pocit ze toto je taktika mesta). Predpokladam ze si nejaka firma vysutazila tuto zakazku od mesta takze by nebolo od veci skontrolovat ci si ta firma aj plni svoje povinnosti , popripade sankcionovat.
Dakujem za pochopenie, podnet plati aj do buducna pretoze predpokladam ( na rozdiel od cestarov )ze tuto zimu bude asi snezit viac krat.

04. december 2017

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

problémy s čistením ulíc od snehu nám obyvatelia hlásia z celého mesta. Prišlo množstvo telefonátov a e-mailov, preto sa ospravedlňujem, že na ten Váš odpovedám až dnes.

Situáciu si na úrade veľmi dobre uvedomujú všetci, od vedenia mesta až po radových referentov. Celý koniec týždňa sme robili všetko pre to, aby sme vzniknutý problém aspoň zmiernili. Vedenie mesta si zavolalo na „koberec“ zástupcov spoločnosti zodpovedných za zimnú údržbu, aby podali vysvetlenie svojho zlyhania, primátorke sa podarilo do ulíc dostať viac techniky. Žiaľ, bolo to až v piatok, teda pomerne neskoro, nakoľko počas celého štvrtku bola uisťovaná, že problém síce nastal, no pracuje sa na jeho odstránení. Žiaľ, nestalo sa, mnoho ulíc ešte dnes nie je v dobrom stave.

To všetko sú dôvody, pre ktoré nielenže dôjde k sankciám pre spoločnosť zabezpečujúcu zimnú údržbu, no pravdepodobne aj k riešeniu personálnych otázok. Je pravdou, že vzniknutú situáciu to nevyrieši, no veríme, že tým predídeme vzniku rovnakého problému v budúcnosti. Nie je predsa mysliteľné, aby celé mesto a jeho obyvatelia boli rukojemníkmi firmy, ktorá si poriadne neplní svoje povinnosti.

Pochopiteľne nič z toho Vás nemusí zaujímať. Rozumiem tomu a touto cestou sa Vám v mene všetkých kolegov za vzniknutú situáciu ospravedlňujem. Dovoľujem si Vám tiež zaslať ospravedlnenie pani primátorky, ktorá už v piatok vydala nasledujúce vyhlásenie:

Pri včerajšom hustom snežení som vyzývala ľudí na trpezlivosť, no netušila som, že budem prvá, ktorá ju stratí. Keď ani večer neboli mnohé cesty či chodníky napriek uisteniam zo strany dodávateľskej spoločnosti odhrnuté, požiadala som jej predstaviteľov o osobné stretnutie.

Stretnutie sa uskutočnilo dopoludnia na mestskom úrade a ja som sa kompetentných pýtala na dôvody pomalého postupu prác. Časť argumentov som prijala – snežilo príliš husto, niekoľko strojov sa pokazilo kvôli ich nepretržitému používaniu. Rovnako beriem, že v mnohých prípadoch technika nemohla zasiahnuť kvôli zle parkujúcim autám. Potiaľto tomu ešte ako tak rozumiem. Ale aby nebol odhrnutý chodník k nemocnici, cesty, ktoré sú v kopcoch, aby sa nám 24 hodín po snežení krížili na neprejazdných cestách autobusy MHD, to už je nad moje chápanie.

Môže sa stať, že technika nestíha. Snežilo príliš husto a problémy mali aj mnohé iné mestá. Prečo nám však zástupcovia dodávateľskej spoločnosti až do dnešného poludnia neoznámili, že potrebuje pomoc, to si vysvetliť neviem. Ešte počas stretnutia sme s prednostom úradu telefonicky urýchlene požiadali o pomoc s dodaním techniky iné spoločnosti. Je pravda, že v súčasnej situácii je náročné zohnať čo i len jediný odhŕňač, napriek tomu sa nám pár voľných kusov predsa len podarilo nájsť a v tejto chvíli už sú v uliciach nášho mesta. Veríme, že hlavné cesty a chodníky sa podarí vyčistiť do večera. Akonáhle pominie havarijný stav, budem sa samozrejme s predstaviteľmi spoločnosti VAHOKAD baviť o sankciách.

Rozumiem, že hnev ľudí je namierený voči mne, som primátorka mesta. Často však musím plniť úlohu štatistu. Napríklad pri verejných obstarávaniach, keďže zákony sú nastavené tak, že v nich môžu víťaziť firmy, ktoré možno nie sú plne pripravené na takúto záťaž. To však nie je výhovorka. Uvedomujem si, že nesiem zodpovednosť a týmto sa všetkým Zvolenčanom úprimne ospravedlňujem.

Lenka Balkovičová, primátorka mesta Zvolen




PhDr. Martin Svatuška
referent pre styk s verejnosťou
Mesto Zvolen
05. december 2017

dusan

Dobry den, dakujem za odpoved, uz je to lepsie , sneh sa zacina topit, mozno by pomohlo v buducnosti pri verejnom obstaravani rozdelit Zvolen na niekolko casti, pretoze je mesto asi dost velke pre jednu malu firmicku.
Najlepsie napriklad na Zahonok-Sekier-Lipovec, Potom Motovu, Zapad, Zlaty potok, Podborovu, Zvolen centrum a podobne. Ze by boli spravene zmluvy s roznymi firmami na kazde sidlisko zvlast, s tym ze ked jedna firma z nejakych dovodov situaciu nebude zvladat a druhe ano tak im mozu vypomoct alebo tak nejako, popripade zazmluvnit nejakych zivnostnikov s technikou aj bez verejneho obstaravania v case najvacsej nudze. Urcite by sa to nejako dalo, chapem ze treba aj zakony dodrziavat, urcite ma mesto prostriedky aj na nejake mimoriadne vydavky. Samozrejme pri nedodrzani zmluv tvrde sankcie popripade ziadne vyplatenie penazi, prisnejsia kontrola aj zo strany magistratu. Nebudem sa tu rozpisovat, urcite ste dostali vela staznosti, v buducnosti hadam bude mesto pripravenejsie na podobnu situaciu.
09. december 2017

Kaliy

Chodník vedúci k 7.ZŠ J.Alexyho medzi ulicami Svobodu a Asmolova dodnes nie je upravený. 10 dní po "kalamite". Pre istotu počkáme, kým si niektoré deti idúce do školy nespôsobia zranenie ?
K vyjadreniu : " niekoľko strojov sa pokazilo kvôli ich nepretržitému používaniu " si dovolím pripomenúť, že šlo o prvý sneh v tejto zimnej sezóne. Kde boli nepretržite používané mechanizmy ?
Je pravda, že firma zabezpečujúca zimnú údržnu má len dvoch kmeňových zamestnancov a všetka technika je len zazmluvnená a pozberaná z polovice okresu ?

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.