Jedľová-neporiadok a odpadky-neporiadok vo verejnom priestranstve

Zodpovednosť za riešenie: Zvolen

V riešení
meno
Ivan Uhrin 31. marca 2020

Dobrý deň, posielam pár fotiek zo znečisteneho brehu Hrona smerom na Sliač, okolo ktorého vedie chodník. Katastrofa pre celé povodie Hrona. Ďakujeme rómsky spoluobčania!!

04. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

údržbu vodného toku a jeho brehov má v kompetencii Správa povodia stredného Hrona. Mesto Zvolen čistí svoje vlastné pozemky, ktorých je tak veľké množstvo, že jednoducho nie je možné, aby čistilo aj pozemky iných vlastníkov či správcov. Obzvlášť v situácii, kedy pre koronakrízu nie je možné na tieto práce použiť aktivačných pracovníkov.

Martin Svatuška
referent pre styk s verejnosťou
Mesto Zvolen
06. máj 2020

Odpoveď samosprávy

Dobry deň prajem. Nie sme radi, že to bude vyzerať, že si problém medzi sebou pohadzujeme a aj keď samospráva uvádza, že za čistotu pozemkov je zodpovedný SVP, musíme konštatovať, že v zmysle zákona má odpad odstrániť jeho pôvodca, čo žiaľ asi nie je reálne a tak túto činnosť nahrádza tá samospráva, v ktorej katastri sa pozemok nachádza.

Táto povinnosť je kontrolovaná a sankcionovaná príslušným odborom starostlivosti o životné prostredie.

Každopádne náš podnik popri svojej cinnosti pri správe viac ako 50 tisíc kilometrov vodných tokov vykonáva aj tieto aktivity, keď to finančné a kapacitne možnosti dovoľujú.

V neposlednom rade môžeme konštatovať, že tak ako my, aj samosprávy riešime dôsledky ľahostajnosti niektorých obyvateľov, na ktoré doplácajú všetci obyvatelia. A viac ako zvyšovanie environmentáho podvedomia by bolo vhodnejším riešením cielené a adresné sankcionovanie.

S pozdravom

Ing. Marián Bocák
Hovorca
SLOVENSKÝ VODOHOSPODÁRSKY PODNIK, štátny podnik
07. máj 2020

Ivan Uhrin

Dobrý deň, predstava niektorých občanov (nebojím sa nazvať tých jednoduchších) tohoto štátu na poriadok vo voľnej prírode je naozaj rozdielna a o to viac smutnejšia, že nevedia (nazval by som opäť veci tak ako sú: nemajú záujem, konzumenti, po mne nech je tu aj potopa, veď žijem iba raz) aké dlhosiahle dôsledky svojím konaním v celom uzavretom kolobehu fungovania prírodných zákonitostí spôsobujú. Predstava mňa ako občana na správe fungujúci systém je že: 1. Tlak verejnosti na riešenie týchto problémov by zo strany občanov by mal byť za každým, keď sa vyskytne podobný problém - veľmi kvitujem tento web, že existuje aj takáto forma komunikácie so samosprávou 2. Ako spomenul pán Ing. Marián Bocák - chýba osveta!!! zvyšovanie environmentálneho povedomia u nielen spomenutých občanov. Koľko peňazí vynaložil štát na práve takúto činnosť? 3. Očakával by som, že práve vlastníci dotknutých oblastí v takýchto prípadoch by mali spolupracovať so samosprávou, mestskou políciou (políciou). Ak nemajú nástroje a páky na zakrocenie proti takýmto občanom, mali by taktiež iniciovať na príslušných ministerstvách kroky k posilneniu svojich pravomocí zakročiť. Nechcel by som byť skeptický, ale ľudí ktorí chodia ešte do prírody a všímajú si veci a snažia sa urobiť aj niečo pre svoje okolie, je čoraz menej 😞. Pasivita a pohodlnosť! Autor fotiek
05. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

určite to nemá byť presúvanie zodpovednosti z jednej strany na druhú. Naopak, prostredníctvom mestskej polície sú kontrolované jednotlivé priestranstvá - len na samotnej cyklocestičke sa policajti pohybujú takmer denne. Žiaľ, to nie je záruka, že sa nenájdu nezodpovední jednotlivci, ktorí vytvárajú čierne skládky. Nie je v silách mesta, aby odstránilo každú kopu odpadu nachádzajúcu sa v jeho katastri, to jednoducho nejde. Áno, riešenie je cez osvetu a preto mesto každoročne robí podujatia Spolu vyzbierame viac, kde do čistenia mesta zapája dobrovoľníkov z radov súkromných spoločností či žiakov základných a stredných škôl - aby reálne videli, aké "svinstvo" za sebou dokážu nechať niektorí jednotlivci. Veľmi aktívne sú v tomto smere mimovládne organizácie, ale aj samotná spoločnosť, ktorá pre mesto zabezpečuje vývoz odpadu - tiež robí mnoho osvetových aktivít práve vo zvolenských školách.

Poďakovanie samozrejme patrí každej organizácii a najmä každému jednotlivcovi, ktorý sa neprizerá, kým niekto príde zdvihnúť odhodenú fľašu, ale ju jedoducho sám z priestranstva odnesie a umiestni do nádoby na odpad, do ktorej patrí. Zodpovednosť za stav životného prostredia nemá len mesto alebo vodohospodárska spoločnosť, no každý jednotlivec. Žiaľ, túto zodpovednosť si uvedomuje čoraz menej ľudí.

Martin Svatuška
referent pre styk s verejnosťou
Mesto Zvolen
03. marec 2021

Ivan Uhrin

Zdravím po roku sa opäť vraciam k tejto téme, pretože veci sa sami nevyriešia a smetí stále pribúda. Vidieť to najmä v tomto krásnom jarnom počasí kedy nie je veľká tráva a sneh už tiež zmizol. Smeti sa opäť nakopili po októbrových povodniach (15.). Keďže ja aj moja manželka v tejto oblasti veľmi radi venčíme seba aj môjho potomka (dcérku), rozhodol som sa, že pri každej prechádzke odnesiem za vrece tohoto odpadu. Ak sa chce niekto pridať budeme veľmi radi. Prajeme peknú jar.

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.