Sokolská-vyrúbané lipy

Zodpovednosť za riešenie: Zvolen

Uzavretý
meno
talakk 28. mája 2020

Dobrý deň. Veľmi by ma zaujímal dôvod, prečo tieto zdravé lipy, ktoré tu boli roky a ku krížu patria, boli vyrúbané.Vám nechýbajú ? Boli zelené.

05. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

ešte v januári prebehlo odborné vyšetrenie zdravotného stavu oboch stromov, aby sa zistilo, či je možné ich zachrániť (prikladám forografiu). Výsledky ukázali veľké poškodenia vo vnútri kmeňov, s čím sa spájalo riziko pádu hrubých a ťažkých konárov a možného rizika ohrozenia zdravia okoloidúcich či šoférov vozidiel. Preto bolo pristúpené k ich výrubu. Samozrejme tie stromy chýbajú aj nám, dotvárali pekný kolorit okolia kríža.

Martin Svatuška
referent pre styk s verejnosťou
Mesto Zvolen
05. jún 2020

Andrea Orolínová

Dobrý deň.
Kto robil toto odborné vyšetrenie zdravotného stavu stromov? Na pňoch, ktoré ostali, ani na kmeňoch, ktoré som tam videla ležať, žiadna výraznejšia hniloba nebola. Bude za tieto zdravé lipy vysadená aspoň adekvátna náhrada?
16. jún 2020

Odpoveď samosprávy

Dobrý deň,

nejednalo sa o lipy, ale o jasene. Posudok robili odborníci z Ústavu ekológie lesa so záverom, že nevidia ďalšiu perspektívu zotrvania oboch stromov, preto nemáme dôvod sa domnievať, že sa jednalo o zdravé stromy. No a čo sa týka náhradnej výsadby, mesto ju realizuje každoročne, stane sa tak určite aj v tomto roku.

Martin Svatuška
referent pre styk s verejnosťou
Mesto Zvolen

Diskusia

Pridajte obrázky
Prihlásený ako

Pridaním komentáru súhlasím s pravidlami používania

Sledovať riešenie podnetu
Chcete byť informovaní o ďalšom vývoji podnetu? a sledujte jeho riešenie.